Un nou program va putea ajuta jurnaliştii să diferenţieze imagini trucate de cele reale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Unealta se numeşte Assembler, şi a fost creată de una dintre companiile aflate sub tutela Google, Jigsaw. Aceasta va sprijini şi crearea unei baze de date care să arate toate cazurile de dezinformare coordonată petrecute în ultimul deceniu.

Ieri, Jigsaw a anunţat printr-un comunicat de presă lansarea lui Assembler, un program care va putea fi folosit gratuit de către jurnalişti, pentru a detecta fotografiile trucate, inclusiv cele create cu ajutorul inteligenţei artificiale.

Assembler este deja testat de către 12 organizaţii de ştiri şi fact-checking din întreaga lume, printre care Animal Politico (Mexic), Rappler (Filipine) şi Agence France-Presse. Programul nu va putea fi disponibil publicului larg, ci doar Programul are şapte ”detectoare” diferite, fiecare construit special pentru a descoperi o anumită tehnică de manipulare a imaginilor.

Şapte „detectoare”, realizate pentru a descoperi metode diferite de trucare

”Am observat o evoluţie a felului în care dezinformarea este folosită pentru a manipula alegeri, pentru a duce războaie şi a crea divergenţe în societatea civilă” spune Jared Cohen, directorul executiv al Jigsaw, citat de New York Times. ”Însă pe măsură ce tacticile dezinformării au evoluat, la fel s-a întâmplat şi cu tehnologiile folosite pentru a detecta şi opri dezinformarea”.

Programul are şapte ”detectoare” diferite, fiecare construit special pentru a descoperi o anumită tehnică de manipulare a imaginilor.

Când o fotografie este trucată (de exemplu prin amestecarea a două imagini diferite sau ştergerea unor elemente din fundal), urme ale schimbărilor produse pot fi detectate. Assembler a fost antrenat prin procedee de machine learning, fiindu-i arătate diferite exemple ale lucrurilor pe care trebuie să le recunoască, astfel încât va putea analiza o fotografie şi evidenţia zonele în care a remarcat o potenţială ”retuşare”.

Assembler poate detecta chiar şi imagini deepfake

Printre lucrurile pe care le poate detecta Assembler se numără şi anomaliile de culoare, zone ale unei imagini care au fost copiate în repetate rânduri sau modelele de cameră utilizate pentru o fotografie. De asemenea, programul poate analiza şi dacă o imagine este, de fapt, un deepfake, o fotografie trucată cu ajutorul inteligenţei artificiale.

Jigsaw a anunţat şi introducerea unei platforme interactive care va prezenta campanii de dezinformare coordonate din întreaga lume, petrecute în ultimul deceniu. Printre acestea, vor fi incluse:

  • primirea unor informaţii false de către soldaţii din Ucraina în timpul anexării Crimeei de către Rusia în 2014;
  • angajarea unor ”armate” online care să scrie comentarii şi poveşti favorabile lui Rodrigo Duterte, preşedintele din Filipine;
  • angajarea unei firme private, Psy-Group, de un spital al unui orăşel din California pentru a influenţa opinia publică cu privire la un post extrem de disputat în consiliul de administraţie al spitalului.

Cei care o construiesc spun că această bază de date nu se vrea a fi o listă enciclopedică a campaniilor de dezinformare din ultimii ani, ci mai degrabă un loc de pornire pentru toate companiile media şi grupurile care doresc să studieze dezinformarea.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite