Internet

articolul anterior articolul urmator

WiFi pe buletin: legea prepay îţi cere să te identifici, dacă vrei Internet wireless

16
3 Jul 2014 14:23:17
Autor: Răzvan Băltăreţu
WiFi-ul o fi gratuit, dar fără buletin nu „merge“. FOTO Adrian Boioglu/Adevărul
WiFi-ul o fi gratuit, dar fără buletin nu „merge“. FOTO Adrian Boioglu/Adevărul

De la 1 ianuarie 2016 nu doar cartele prepay vor trebuie „certificate“ cu buletinul, ci şi o simplă conectare la un punct wireless din oraş. N-ai act de identitate? N-ai Internet la terasă.

Ieri, „legea prepay“ a trecut de Camera Deputaţilor cu doar 20 de voturi împotrivă şi va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016. Au votat „pentru“ 195 de oameni, astfel că o cartelă preplătită va putea fi cumpărată doar în urma încheierii unui contract, iar contectarea la un WiFi hotspot de la o terasă, de la un restaurant sau dintr-un magazin se poate face doar după ce îţi dai datele, informa Mediafax.

Odată ce te vei fi conectat la Internetul unei terase sau unui restaurant, datele acele vor fi stocate vreme de şase luni. Informaţiile de navigare vor fi păstrate de furnizorii de Internet, iar datele de contact vor fi stocate de cei care deţin acel loc prin al cărui punct de acces wireless te conectezi la Internet. Totuşi, există o mică „portiţă“ de liberate, dacă se poate considera libertate.

Măsura nu se aplică pentru punctele de acces din parcuri, instituţii oficiale sau aeroporturi ori alte locuri publice, doar persoanelor juridice. De ce e nevoie de aşa ceva? Ei bine, nu exista o justificare documentată, e doar o măsură de prevenire. „S-a cerut de CSAT pentru creşterea siguranţei naţionale“, a spus deputatul Daniel Oajdea. „Dacă aţi săvârşi un atac cibernetic sau nu ştiu ce de pe Internet, se poate afla identitatea dumneavoastră uşor“, a completat acesta.

Potrivit textului de lege adoptat de deputaţii din cele două Comisii, iniţiativa legislativă urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2015. Deţinătorii de cartele prepay au la dispoziţie un an, până la 1 ianuarie 2016, pentru a comunica operatorului de telefonie datele personale, în caz contrar numărul fiind anulat.

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

_ Alex
3.07.2014, 17:17:05

Mie personal mi se pare foarte corect si nu ma deranjeaza catusi de putin. Care-i problema? ca vor sti serviciile nr. meu de telefon sau ce-am facut eu pe net? sa le fie de bine! doar cretinii isi pun viata personala pe net sau telefon iar aia chiar merita sa le fie invadata! daca tu nu ai o atitudine discreta cu privire la viata ta personala de ce ar avea altii?

-7 (9 voturi)
Silviu Vasile Dumitrescu
4.07.2014, 02:09:36

Eşti de SRI, nu?! Angajat ca nepot de senator, nu?! Sau eşti vreunul care culegi cuvintele la tastatură din buricele a două degete, n-ai folosit calcu pt. nik altceva decât să scoţi referate de pe net, să le schimbi eventual două-trei paragrafe între ele, să modici fontul şi le dai la imprimantă. Desigur, n-am mai spus de Yahoo! mess, Skype şi Facebook, că astea fac grosul activităţii tale online şi tot ce înţelegi tu din tehnologia informaţiei, internet, informare şi celelalte... Vai de soarta voastră, copii făcuţi pt. alocaţie...

-1 (3 voturi)
Silviu Vasile Dumitrescu
4.07.2014, 02:22:06

Hha-haaa... Nici nu mă lasă să dau negativ loazei de mai sus. Se vede că are „pile” în redacţie. Sau moderatorul are şi el o juma de normă la „organe” .. Nu aveţi nici cea mai mică idee ce abuzuri grosolane se vor săvârşi în spatele acestor „nevinovate” măsuri chipurile de siguranţă a traficului online.

0 (4 voturi)
radu bradeanu
3.07.2014, 18:42:16

Uite așa nu mai cheltuie securitatea bani mulți pe aparatură sofisticată pt. a asculta cetățenii nedectați(oponenții puterii de regulă) și o fac oficial în numele securității naționale.Încet dar sigur ne îndreptăm câtre alianța euro-asiatică la tătuca Putin.

+3 (5 voturi)
Acasa la Nimeni
4.07.2014, 00:44:25

Ce vorbesti loaza? Tarile din Alianta euro-asiatica pe langa ca o duc mai bine ca RO au si mai multe libertati neingradite. Dar noah, ce stiti voi astia ce n-ati iesit nici din judetul vostru.

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările