Wikipedia a păstrat cinci ani un articol despre un război care nu a existat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Wikipedia este cunoaştere gratuită, dar nu mereu corectă. FOTO psychologicalscience.org
Wikipedia este cunoaştere gratuită, dar nu mereu corectă. FOTO psychologicalscience.org

Timp de cinci ani, un articol de aproximativ 4.500 de cuvinte a fost public pe Wikipedia, dar conflictul despre care se vorbea în acesta nu a existat niciodată. Acum, articolul în cauză a fost şters de un editor al enciclopediei online.

„Conflictul Bicholim“ a apărut în iulie 2007 pe Wikipedia şi a rezistat acolo, în ciuda falsităţii sale, până la finalul lunii decembrie din 2012. În articolul respectiv se vorbea despre războiul dintre coloniile portugheze şi Imperiul Maratha din India. Conflictul a fost numit astfel după regiunea din Nordul Indiei. Finalul acestui război a venit cu un acord de pace, notează „The Daily Dot“.

Autorul a mers atât de departe încât a citat chiar şi cărţi, numai că, la fel ca războiul, inexistente. Nu numai că articolul a rezistat timp de 5 ani, dar a fost şi etichetat drept un articol bun la două luni după ce a fost creat. Nu a devenit un „Featured Article“ pentru că editorii nu au avut mare încredere în surse, dar tot nu au luat nicio măsură. La finalul lui 2012, ShelfSkewed a verificat informaţiile şi a decis să-l şteargă. Alţi 6 editori i-au dat dreptate şi astfel au îndreptat lucrurile. 

După o atentă cercetare am ajuns la concluzia că acest articolul e o farsă - una isteaţă şi elaborată, dar tot o farsă. ShelfSkewed editor Wikipedia

Raid asupra falsurilor în 2012

Totuşi, acest fals nu este primul, şi cel mai probabil nici ultimul. Cel mai longeviv astfel de articol a fost despre un personaj, Gaius Falvius Antoninus, care ar fi contribuit la asasinarea lui Iulius Cezar. „[Gaius] a fost asasinat, mai târziu, de un bărbat care se prostitua angajat de Marc Antoniu“, se mai arăta în articolul original. Povestea acestuia a stat în serverele enciclopediei timp de 8 ani înainte de ştergerea din iulie 2012.

Tot în 2012 a fost şters şi un articol care vorbea despre „Unitatea 773“. În acesta era vorba de o unitate japoneză de de cercetare şi producere a armelor biologice. Această unitate îşi desfăşura activitatea în oraşul inexistent Songo. A stat pe site 5 ani şi 8 luni. 

Anul 2012 a cuprins destul de multe revizuiri, toate fiind adunate de editorii Wikipedia într-o listă ordonată după durata de viaţa a articolelor. Cel mai puţin longeviv a rezistat o zi în enciclopedie.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite