Zuckerberg anunţă o nouă viziune asupra comunicării digitale: un echivalent al „camerei de zi” vs „centrul oraşului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

Mark Zuckerberg a anunţat într-o postare pe blog noua sa „viziune” asupra reţelei sociale: „Când mă gândesc la viitorul internetului, îmi dau seama că o platformă de comunicare bazată pe viaţa privată va fi chiar mai importantă decât platformele deschise de azi“, relatează The Guardian.

El a scris că Facebook şi Instagram sunt „echivalentul digital al centrului unui oraş” dar că din ce în ce mai mult oamenii caută să-şi petreacă timpul în „echivalentul digital al camerei de zi.”

„Comunicarea privată conferă oamenilor libertatea de a fi ei înşişi şi capacitatea de a se conecta într-un mod mai firesc, de aceea construim noi reţele sociale.”

“Aspectele despre care vorbeşte Zuckerberg nu vizează caracteristica principala caracteristică a Facebook – fluxul de ştiri – ci face parte din planul său de a integra serviciile de mesagerie a celor 3 aplicaţii: WhatsApp, Messenger şi Instagram.

Noul serviciu de mesagerie va fi gândit prin raportare la aceste aspecte ale vieţii private, a spus Zuckerberg,  cu accent pe funcţii precum criptarea integrală şi efemeritatea (ştergerea automata a mesajelor după o anumită perioadă de timp).

Criticii companiei au primit sugestiile lui Zuckerberg conform cărora actualizările produsului sunt despre viaţa privată cu făţiş skepticism:„Susţin cu putere păstrarea vieţii private în timpul comunicării online, dar cred că această mişcare este doar un joc strategic de a o folosi drept avantaj competitiv şi de a ţine în continuare utilizatorii captivi în  Facebook ca platforma dominantă” , a reacţionat pe Twitter Ashkan Soltani, fost şef al tehnologiilor la Comisia Federală a Comerţului. Acesta a adăugat că timingul sugerează o mişcare care are scopul de a „sista orice eventuale eforturi de reglementare a transmiterii de date între servicii în sensul limitării acesteia.”

Jonathan Albright, directorul iniţiativei pentru criminalistică digitală de la Tow Center for Digital Journalism a avertizat asupra punerii semnului egal între o securitate sporită a platformei – ce vine cu criptareintegrală – şi „îmbunătăţirile axate pe păstrarea vieţii private a utilizatorului.”

El a precizat că „Aspectul vieţii private este despre dreptul cetăţenilor de a controla informaţiile transmise şi de a cunoaşte contextele în care poate fi accesate. Nu s-a schimbat absolut nimic în privinţa acestui control. Accesul la datele utilizatorilor continua să fie dictat de către Facebook. Noutatea este că termenii serviciului se vor aplica serviciilor şi aplicaţiile subordinate platformei principale.”

Zuckerberg  a recunoscut că Facebook s-a centrat pe instrumentele pentru o împărtăşire a informaţiilor cât mai deschisă dar că „am dovedit în repetate rânduri că ne putem dezvolta pentru a construi acele servicii pe care oamenii le doresc cu adevărat, inclusiv acelea din mesajele private şi din poveştile personale.”

Discrepanţa între modul în care Facebook defineşte viaţa private şi cel al susţinătorilor acesteia este veche.

Facebook s-a concentrat de regulă asupra limitării cantităţii de informaţie pe care publicul sau autorităţile le poate accesa despre o anumită persoană, în timp ce experţii au făcut presiuni ca platforma să limiteze cantitatea de informaţie pe care o colectează şi o păstrează în legătură cu utilizatorii săi.

În postarea sa Zuckerberg şi-a exprimat angajamentul de a nu stoca datele persoanelor „în ţări care au un istoric dovedit de violare a unor drepturi ale omului precum viaţa private şi libertatea de expresie”, menţionând aici potenţialul pentru abuzuri din partea puterii politice.

„Aplicarea acestui principiu ar putea presupune ca serviciile noastre să fie blocate în anumite ţări sau faptul că noi nu vom putea intra în aceste ţări. Este un schimb pe care suntem gata să-l facem.”

Zuckerberg încearcă demult să intre pe piaţa din China fără a avea succes.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite