Întrebări. Lecţii. Demisii.

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-au scris mii de rânduri despre tragedia aviatică din Munţii Apuseni. S-au găsit zeci de unghiuri şi multe vor mai fi descoperite între timp. Tehnic vorbind, avem o problemă. Şi voi fi scurt, foarte scurt.

La întrebările acestea am încercat să-mi răspund în ultimele două zile şi nu am ajuns la niciun rezultat.

De ce doctorii care pleacă să recolteze organe pentru transplant nu au un telefon cu GPS la ei şi să fie instruiţi cum să-l folosească în cazuri de urgenţă? Nu, nu telefonul lor personal. Ci un telefon oferit de stat. Oamenii care salvează vieţi nu au nicio plasă de siguranţă atunci când sunt pe cer. Orice tir din orice flotă a unor companii private poate fi urmărit cu ajutorul tracking-ului GPS. Doctorii se duc în văzduh şi întoarcerea înapoi e garantată doar de un "Doamne` ajută".

De ce responsabilii pentru funcţionarea localizării serviciului 112, Teamnet, se laudă că în cinci secunde identifică apelul, dar în momentul acesta nu a fost în stare să localizeze bine? Nu a spus nimeni: facem o treabă excelentă, dar nu sunaţi din munte.

Cum a scris George Buhnici pe blogul său, de ce operatorii 112 nu sunt instruiţi să te ajute inclusiv tehnic. Să vă localizeze, indiferent unde sunteţi?

Sunt câteva întrebări. Nu judec. Întreb.

Alte probleme se ridică de aici, probleme complexe, la care nu ne-am gândit poate niciodată. Vreau să vă uitaţi în momentul acesta pe smartphone-ul vostru şi să învăţaţi cum să folosiţi GPS-ul. Nu râdeţi. Nu fiţi speriaţi.

Vreau să vă uitaţi în setări şi să uitaţi de NSA, de ascultare, de localizare. Vreau să vă daţi localizarea. Pentru că în clipele astea, uitaţi că Facebook ştie unde sunteţi, uitaţi că prietenii ştiu unde sunteţi. Gândiţi-vă ce înseamnă fiecare check in. Aveţi iPhone, gândiţi-vă ce înseamnă aplicaţia aceea de Compass, ce înseamnă Google Maps, ce înseamnă să vă daţi localizarea pentru WhatsApp sau Messenger.

Viaţa voastră nu depinde numai de autorităţi, depinde spiritul nostru de supravieţuire. Despre asta e vorba. Smartphone-ul pe care aţi dat milioane poate să vă salveze viaţa. Inclusiv pentru asta a fost făcut. Vreau ca atunci când vă urcaţi în avion să aveţi telefonul aproape, să ştiţi să-l butonaţi rapid.

Şi dacă tot e vorba de autorităţi, nu vreau decât să văd umilinţă. Şi vreau să văd demisia pe masă, începând de la Victor Ponta şi continuând până la Radu Stroe, acest indolent pus în funcţie publică, ce a dat dovada absurdităţii şi cinismului, spunând că singurul regret e că s-a întâmplat în timpul mandatului său. Vreau demisia lanţului trofic al unui accident care a fost marcat de mediocritate. Nu pentru a rezolva ceva, ci pentru a spăla un pic sângele de pe podea. Nu o fi vina directă a cuiva, dar tot lanţul acesta de slăbiciuni e vinovat.

Câte cursuri de prim ajutor şi supravieţuire primim în şcoală? Copiii au smartphone-uri şi ne gândim cum să le interzicem accesul în şcoală cu el. Dar nimeni nu le-a zis: uitaţi-vă la telefon şi localizaţi-vă. Acum. Prima lecţie de geografie: găsiţi Munţii Apuseni pe Google Maps. A doua lecţie: găsiţi-vă poziţia în spaţiu şi explicaţi ce înseamnă cifrele acelea. A treia lecţie: calculaţi distanţa de la voi la Munţii Apuseni folosind telefonul mobil.

Prea multe vorbe.

A scris bine George Buhnici.
Citiţi ce a scris şi Cabral.
Citiţi şi pe World IT o explicaţie tehnică bună.
Citiţi pe "Adevărul" explicaţiile noastre despre triangulaţie.

Citiţi-l pe Dinu Zară pe blogurile adevarul.ro. 
 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite