Africa nu crede în bani, ci în plata prin SMS: Kenya şi Somalia, ţări în care banii sunt demodaţi şi telefonul este „banca“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Somalia, una dintre cele mai sărace ţări din Africa, a luat-o înaintea celor dezvoltate din Occident şi îşi concentrează mare parte din comerţ în telefonul mobil. Kenya este însă cea mai activă ţară din Africa în privinţa adoptării acestei noi tehnologii.

Tot mai mulţi locuitori din zonele sărace ale Africii folosesc telefonul mobil pentru a-şi achita cumpărăturile de la supermarket, de la pieţele de legume şi fructe, ba chiar îşi plătesc şi facturile astfel. „Fiecare are propria sa bancă la care are acces rapid, dar nu şi restricţii. Stai în pat şi-ţi poţi plăti facturile“, a declarat Barkhad Dahir, jurnalist somalez, pentru „The Globe and Mail“.

În Somaliland, o regiune autonomă din nordul Somaliei, s-a dezvoltat foarte bine plata prin telefonul mobil. Asta în ciuda limitările, cum ar fi că analfabetismul este la cote ridicate, iar băncile tradiţionale sunt foarte puţine. Banii fizici sunt tot mai puţin folosiţi, cărţile de credit nu sunt necesare, iar cumpărăturile zilnice sunt realizate cu rapiditate mulţumită tehnologiei. Aproape fiecare vânzător acceptă plata prin telefonul mobil. Kenya, Tanzania şi Uganda sunt alte zone prospere pentru plata cu telefonul mobil, prin SMS.

Cea mai mare reţea s-a dezvoltat în Kenya. Ţara are aproximativ 40 de milioane de locuitori şi 17 milioane dintre aceştia apelează la plata cu telefonul mobil. Cel mai de succes program se numeşte M-Pesa, este oferit de operatorul Safaricom şi aproape o treime din locuitori sunt abonaţi. Acesta s-a bucurat de succes, la început, printre muncitorii imigranţi care îl foloseau pentru a le trimite bani familiilor, dar acum a ajuns să fie adoptat la scară largă de către tot mai mulţi cetăţeni.

Operatorul devine bancă

În Somaliland, cel mai popular serviciu este Zaad furnizat de către Telesom, cel mai mare operator telecom din regiune. Iar un sondaj realizat anul trecut a arătat faptul că fiecare client efectuează lunar 34 de tranzacţii, cea mai mare rată din lume. Adan Abokor, un intelectual şi activist pentru democraţie, susţine că nici măcar nu mai are bani fizici la el. „Nu am mai văzut bani de mult timp. Chiar şi plăţile mici, cum ar fi biletul de autobuz, pot fi făcute prin Zaad. Şi când copiii mei sunt la şcoală şi vor ceva de mâncare, le trimit banii necesari prin Zaad“, a explicat acesta.

Zaad sau M-Pesa funcţionează precum un cont bancar. Abonaţii au un cont deschis la operator în care depun bani şi folosesc acel capital la plăţile ulterioare. În momentul în care doresc să folosească sistemul de plată prin telefon, utilizatorii iniţiază procedura printr-un cod de trei cifre, apoi confirmă printr-un PIN de patru cifre. Mai trebuie introdus numărul celui care va primi banii şi suma care va fi transferată. Vânzătorii din stradă, spre exemplu, îşi ţin numerele la vedere şi în momentul realizării unei plăţi, ambele telefoane primesc un SMS de confirmare.

Filiala Coca-Cola din Somaliland este singura din Africa unde banii fizici nu sunt folosiţi. Aproximativ 80% din vânzările sale către distribuitori sunt realizate prin Zaad, iar restul sunt plătite prin transfer bancar. „Niciodată nu administră bani fizic. Şi nu am avut până acum nicio problemă cu a ne păstra în siguranţă veniturile“, a declarat Moustapha Osman Guelleh, directorul de operaţiuni al Coca-Cola în Somaliland.

Haideţi să discutăm! Ne puteţi vizita şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul.

Află mai multe despre SMS: 

SMS-ul după 20 de ani: cel mai popular serviciu de mesagerie e în declin

Premieră în lumea tehnologiei: SMS-ul pierde lupta cu aplicaţiile de mesagerie ca Facebook Messenger sau WhatsApp

Află de la Fisc, prin SMS, cum stai cu taxele şi dacă firma ta e activă ori ai de plătit TVA la încasare

Vă puteţi lua rovinietă şi prin SMS. Cum procedaţi şi ce tarife plătiţi

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite