Mobile

articolul anterior articolul urmator

Am plătit în magazin cu Google Pay. Cum funcţionează şi care sunt băncile ale căror carduri permit plata la POS

6
11 Sep 2021 22:00:03
Adrian Pogîngeanu
Google Pay. FOTO Shutterstock
Google Pay. FOTO Shutterstock

Pe 9 septembrie am făcut prima plată la un magazin fizic prin Google Pay, a fost un test să văd dacă funcţionează, am cumpărat pâine şi apă. A mers exact ca la plata cu cardul contactless.

Adică am apropiat telefonul de terminalul POS şi a citit datele din smartphone prin NFC. Opţiunea Near Field Comunication (NFC) trebuie activată petru a putea comunica cu terminalul POS şi realiza tranzacţia. 

Tranzacţia este mai sigură, pentru că nu este folosit direct cardul bancar. Google explică că funcţionează aşa:

"Google Pay nu trimite comercianţilor numerele reale ale cardului clienţilor lor atunci când plătesc în magazine; în schimb, Google Pay facilitează un proces numit tokenizare, în care un token reprezintă numerele reale ale cardului de credit şi de debit al unui client."

Pe baza cardului tău bancar, Google emite un „număr de cont virtual”, să zicem un card virtual de pe care se fac plăţile.

Am instalat aplicaţia Google Pay pe smartphone, la câteva minute după ce am citit ştirea, pe 8 septembrie. Am observat că există nelămuriri pe acest subiect şi am zis să încerc să vin cu detalii despre acest mod de plată.

Aveam cardul salvat în Google, deci nu mi-a cerut date suplimentare. Dacă nu ai un card deja salvat în contul de Google, probabil îţi va cere destul de multe informaţii. Datele cardului, adresa, la fel ca la bancă.

Contul de Google în care am salvat cardul nu coincide cu numele de pe card, cu numele meu, şi a fost nevoie să sun la bancă pentru a le explica ce vreau să fac, de pe ce dispozitiv. 

Mi-au dat acces în ziua următoare, pe 9 septembrie, când am făcut şi prima plată la un magazin alimentar, în valoare de 10,49 lei. Pentru a evita eventualele probleme am avut şi bani cash la mine. Dar n-a fost cazul, a mers perfect.

Am mai făcut o plată, pe 10 septembrie, de data aceasta am cumpărat hârtie pentru imprimantă de la o librărie, o plată de 23 de lei.

Băncile înscrise în Google Pay se găsesc în aplicaţie; intri în secţiunea Participating banks şi te va duce pe site-ul de suport al Google, în secţiunea Google Pay Help. Acolo e lista ţărilor şi va trebui să cobori (scroll down) până la România şi să dai clic pe ea. Aici va apărea lista cu bănci şi carduri compatibile pentru plăţi contactless.

Sau poţi să citeşti aici , dacă nu ai aplicaţia. 

Tabelul de la Google cu băncile şi cardurile compatibile din România, pentru plata la POS.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Ludwig
11.09.2021, 22:12:39

Aplicatia se dezactiveaza in cateva zile caci romania inca e in faza de testare. Folositi in felul urmator. Deschideti telefonul:Intrati in setari/google/serviciile contului/google pay si inrolati cardul...Puteti mai multe carduri si stabiliti cel implicit si gata. In NFC setati google pay, nu aplicatiile gen georgebcr, ing etc PAstrati si aplicatiile bancilor , nu le dezinstalati ca altfel nu puteti vedea soldul. Eu unul am bcr si ing bank si m-am saturat ce erori imi dadeau...Cand vroiam sa platesc la casa ma faceam de ras la comerciant. Cu google pay nu ai probleme deloc. Foarte important nu necesita conexiune la internet, foloseste semnalul mobilului.

+14 (14 voturi)
Vasile Porojan
12.09.2021, 17:06:17

ce vrei să zici că se dezactivează?...eu îl folosesc cu Revolut și merge perfect 😎

+5 (7 voturi)
Adrian Foangǎ
11.09.2021, 22:13:09

E inutil, nu merge cu BRD.

-12 (12 voturi)
Ludwig
11.09.2021, 22:27:20

Nu stiu de BRD, dar eu am BCR si ING bank... Aplicatia george bcr si ing sunt de cacao efectiv...

+14 (14 voturi)
Ludwig
12.09.2021, 07:31:15

Duoa cum vezi in tabelul de sus BRD, nu e in lista ce pot folosi google pay. Dar inca odata iti spun nu instala aplicatia ci mergi pe calea ce am scris-o. Deschide telefonul: setari/google/setari aplicatii google/google pay si...inrolati cardul implicit..Apoi NFC setati google pay, nu aplicatiile bancii

+7 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările