Mobile

articolul anterior articolul urmator

ANCOM: Telefoane wireless fără marcaj pot lăsa o zonă întreagă fără semnal. Ce amenzi riscă cei care le deţin

0
28 Nov 2018 14:14:41
Autor: Afrodita Cicovschi

În perioada aprilie – octombrie 2018, ANCOM a derulat o campanie de monitorizare a frecvenţelor radio afectate de emisiile echipamentelor radio neconforme, de identificare a acestora şi de informare cu privire la ilegalitatea folosirii acestor echipamente.

În cadrul campaniei, care s-a derulat la nivelul întregii ţări prin intermediul direcţiilor regionale ale Autorităţii, au fost detectate şi scoase din uz aproape 700 de telefoane wireless de tip DECT 6.0.
 
În Direcţia Regională Bucureşti, care coordonează şi judeţele Argeş, Braşov, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Olt, Prahova, Teleorman, Tulcea şi Vâlcea, au fost detectate şi scoase din uz 344 de echipamente neconforme, iar în cadrul Direcţiei Regionale Cluj (judeţele Alba, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Covasna, Harghita, Maramureş, Mureş, Satu-Mare, Sălaj şi Sibiu) 158 de astfel de echipamente. 
 
În Direcţia Regională Timiş, care coordonează judeţele Arad, Caraş-Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi şi Timiş, şi în Direcţia Regională Iaşi, care monitorizează judeţele Bacău, Botoşani, Brăila, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui şi Vrancea, au fost identificate şi scoase din folosinţă câte 91 de telefoane wireless de tip DECT 6.0.
 
“În ultimii ani ne-am confruntat cu un adevărat fenomen în ceea ce priveşte interferenţele provocate de telefoanele fixe wireless fără marcaj CE de tip DECT 6.0 care afectează funcţionarea serviciilor de comunicaţii electronice, în special a celor de telefonie mobilă. Aceste telefoane de tip DECT 6.0 sunt setate să funcţioneze în benzi de frecvenţă care nu corespund cu alocarea spectrului de frecvenţă de la nivelul Uniunii Europene. Dacă în anul 2016, de exemplu, am identificat în jur de 150 de astfel de telefoane fixe wireless, numărul acestora s-a triplat în 2017, iar în acest an a ajuns la aproape 700. Dorim să atragem atenţia asupra faptului că utilizarea acestor echipamente este ilegală şi rugăm consumatorii să achiziţioneze doar echipamente produse conform standardelor europene”, a declarat Cristin Popa, director executiv al Autorităţii.  
 
 
Telefoanele DECT 6.0 fără marcaj CE
 
Telefoanele fixe de tip DECT 6.0 fără marcaj CE provin în cea mai mare parte din Statele Unite ale Americii, Canada sau state din Asia şi sunt destinate utilizării în aceste ţări. Telefoanele fixe fără fir de tip DECT 6.0 funcţionează în benzi de frecvenţe care în România sunt destinate altor servicii, şi anume celor de telefonie mobilă şi internet mobil de bandă largă de generaţia a treia. În momentul în care un astfel de aparat neconform este pus în funcţiune pe teritoriul României, el produce interferenţe care perturbă funcţionarea serviciilor de telefonie mobilă. Astfel, numărul utilizatorilor care pot folosi serviciul de telefonie sau internet mobil în zona respectivă scade semnificativ, apelarea devenind uneori imposibilă, iar apelurile în curs se întrerup.
 
În cele mai multe dintre cazurile identificate şi soluţionate de ANCOM, telefoanele fără marcaj CE au fost introduse în România de către persoane fizice care au călătorit pe continentul american sau au ajuns în ţară fiind trimise de alte persoane, în general rude ale utilizatorilor. Acestea erau folosite în locuinţe particulare, pentru uz personal.
 
În cazuri extreme, interferenţele cauzate de aceste tipuri de telefoane pot afecta apelarea numărului de urgenţă 112.
 
De reţinut
 
Utilizatorii care deţin telefoane fixe wireless de tip DECT trebuie să verifice existenţa marcajului CE pe aparat, iar în cazul în care acesta nu există, aparatul trebuie scos din funcţiune (atât terminalul portabil cu acumulatori/baterii, cât şi staţia de bază a acestuia care poate fi cu acumulatori/baterii sau poate fi conectată la o sursă de alimentare de la reţeaua electrică). 
 
Telefoanele DECT 6.0 fără marcaj CE pot produce interferenţe prejudiciabile serviciilor de comunicaţii electronice în momentul în care sunt conectate la sursa de energie.   
 
Sancţiuni aplicabile
 
În cazul în care cei care deţin astfel de echipamente continuă să le folosească sunt încălcate prevederile Hotărârii Guvernului nr. 740/2016 privind punerea la dispoziţie pe piaţă a echipamentelor radio, fapta fiind sancţionată cu amendă contravenţională cuprinsă între 500 şi 5.000 lei. Mai multe informaţii privind echipamentele electronice şi electrocasnice neconforme, marcajul CE şi obligaţiile care le revin producătorilor, distribuitorilor şi consumatorilor sunt disponibile pe website-ul Autorităţii.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii