Aplicaţia care face ca Bucureştiul să devină mai accesibil pentru nevăzători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SeeYou aplicatie pentru nevazatori

SeeYou este prima aplicaţie web din România ce conectează persoane cu deficienţe de vedere cu voluntarii care se oferă să-i însoţească, iar la dezvoltarea sa au participat patru programatori, doi dintre aceştia fiind nevăzători.

SeeYou este prima aplicaţie web-based din România ce conectează persoanele cu deficienţe de vedere cu voluntari care fie pot însoţi în diverse activităţi offline, fie le pot oferi ajutor online. Proiectul este iniţiat şi realizat de organizaţia non-guvernamentală AMAIS (Asociaţia Metodelor Alternative de Integrare Socială) cu susţinerea Accenture România.

Aplicaţia a apărut din dorinţa de a oferi soluţii la nevoile de relaţionare şi de deplasare ale nevăzătorilor în urma evenimentelor incluzive organizate de AMAIS în ultimii 5 ani.

„Această aplicaţie este un instrument prin care nevăzătorii îşi pot crea singuri contexte de socializare incluzive, independent de evenimentele create de AMAIS. Folosind tehnologia de azi, ei pot participa activ la viaţa oraşului.”, a transmis Iris Popescu, arhitect şi cofondator AMAIS.

Ideea aplicaţiei este mai veche de un an, din vremuri pre-pandemie, şi a pornit de la nevoia de facilita accesul nevăzătorilor la activităţi precum mersul la facultate/ cinema/ spectacole/ concerte sau călătorii cu trenul. Dar până când astfel de activităţi se vor putea relua în condiţii de siguranţă pentru toţi, aplicaţia vine în ajutorul nevăzătorilor pentru o multitudine de nevoi de zi cu zi - precum nevoia de a merge la o instituţie de stat, dar şi pentru a ieşi în aer liber respectând distanţa şi măsurile de siguranţă.

În plus, odată ce beneficiarul şi voluntarul sunt conectaţi prin SeeYou, voluntarul poate prelua şi rezolva şi online cererile beneficiarilor - precum citirea unui document tipărit, asistenţă de la distanţă sau, pur şi simplu, friendly calls pentru socializare cu beneficiarii care se simt singuri în această perioadă.  

„SeeYou schimbă modul în care oamenii cu dizabilităţi vizuale se raportează la societate şi societatea la ei. Şi, totodată, declanşează o schimbare mai mare, căci invitaţiile lansate de beneficiari în platformă reprezintă, de fapt, nevoile lor. Împreună, atât nevăzătorii cât şi voluntarii, învaţă astfel să perceapă diversitatea şi ce înseamnă să fim incluzivi.”,  spune Alex Cucu, Tech lead AMAIS şi unul dintre programatorii aplicaţiei.

În România sunt astăzi 93.591 de nevăzători, dintre care peste 54% sunt încadraţi în gradul grav (nevăzători total) şi accentuat. Cu ajutorul aplicaţiei SeeYou, Bucureştiul devine un loc accesibil pentru toată lumea, astfel încât fiecare nevăzător este mai mobil şi vizibil, iar cei din jur pot fi mai empatici faţă de persoanele cu dizabilităţi.

SeeYou aplicatie pentru nevazatori

Cum funcţionează aplicaţia SeeYou?

  • Deschizi www.SeeYou.ro de pe computer, laptop, tabletă sau smartphone îţi alegi tipul de cont (beneficiar/ voluntar) şi îţi creezi cont gratuit, adăugând şi un scan al buletinului. Pentru nevăzători, este necesar şi un scan al actelor ce dovedesc dizabilitatea.
  • Pe email vei primi rapid aprobarea contului.
  • Beneficiarul lansează în aplicaţie o invitaţie de însoţire către un voluntar, precizând contextul (data, ora, locul unde doreşte să ajungă sau dacă se doreşte suport online). 
  • Când un voluntar acceptă invitaţia lansată, aplicaţia trimite notificare beneficiarului împreună cu datele de contact pentru a putea lua legătura direct. Şi viceversa, voluntarul primeşte datele de contact ale nevăzătorului care a lansat invitaţia.
  • În cazul în care voluntarul sau beneficiarul nu mai pot ajunge la ora şi locul stabilit, se pot notifica reciproc şi prin aplicaţie.

Pentru început, aplicaţia SeeYou este disponibilă doar în Bucureşti, unde AMAIS este deja în strânsă legătură cu sute de potenţiali beneficiari, mulţumită proiectelor derulate în ultimii ani. În viitorul apropiat planurile vizează extinderea aplicaţiei la nivelul întregii ţări.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite