Mobile

articolul anterior articolul urmator

Apple versus cabluri: Compania vrea să lanseze un iPhone fără niciun fel de port în 2021. Ce ar însemna asta

0
9 Dec 2019 12:05:39
Autor: Andrei Brînduşescu

În ultimele zile, a apărut zvonul conform căruia compania din Cupertino ar dori să renunţe complet la porturi pentru iPhone-ul de peste 2 ani. Examinăm ce ar implica aceasta în rândurile următoare.

Ştirea a apărut iniţial pe site-ul 9to5Mac, şi anunţă că celebrul analist Apple, Ming-Chi Kuo a spus că un iPhone fără port lightning îşi va face apariţia în 2021, specificând şi că acesta nu va fi înlocuit de un port USB-C.

De fapt, portul lightning nu va fi înlocuit de nimic, urmând astfel să transforme iPhone-ul din 2021 într-un dispozitiv capabil să se încarce numai wireless.

Mutarea ar fi una extrem de îndrăzneaţă din partea companiei din Cupertino, dacă se materializează. Deşi încărcarea pe fir a făcut progrese uriaşe în ultimii ani, cea wireless pare că mai are nevoie de o perioadă de dezvoltare, însă este posibil ca Apple să vină cu propria soluţie pentru utilizatori (în genul acelui suport AirPower, la care gigantul a renunţat în acest an).

Un dispozitiv fără porturi ar însemna şi dispariţia completă a dongle-urilor, acele cabluri care permit utilizarea unui port într-o manieră diferită, pe care utilizatorii de iPhone (şi nu numai) îl pot folosi pentru a utiliza căşti cu fir. Practic, orice cablu ar deveni inutil pentru posesorii de iPhone, care vor fi astfel obligaţi să facă tranziţia la gadget-uri wireless.

Una dintre cele mai mari probleme ar putea fi însă sincronizarea telefonului cu PC-ul. Cei care nu vor să plătească pentru spaţiul de stocare în plus pe iCloud nu vor mai avea o soluţie pentru o sincronizare rapidă între cele două device-uri.

Pariul Apple pentru viitor

Apple mizează pe un viitor în care toate dispozitivele vor fi conectate, formând o reţea proprie a fiecărei persoane. În acest viitor, cablurile nu îşi au locul, din motive practice sau estetice. Însă gigantul american nu poate nega faptul că un cablu rămâne cea mai sigură variantă pentru majoritatea utilizatorilor de smartphone-uri. Cablurile sunt testate, utilizate îndelung, te poţi baza pe ele şi, foarte important, sunt ieftine.

Compania din Cupertino are însă timpul de partea ei, pentru moment. Lansarea lui iPhone 13 este la doi ani distanţă, astfel încât tehnologia de încărcare wireless are timp să se dezvolte, iar standardele Bluetooth pot creşte.

Am văzut deja variante ale unor dispozitive fără porturi, precum Meizu Zero sau Vivo Apex 2019, însă niciuna dintre acestea nu a reuşit să stârnească mai mult decât rumoarea pasionaţilor de tehnologie. Dacă Apple va alege să meargă pe acest drum, ne putem aştepta ca şi alţi mari producători să o urmeze sau să încerce să fure startul.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările