BlackBerry Classic - un smartphone nou, dar cu o gândire mult prea învechită

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
BlackBerry Classic e un telefon cu stil, dar cam atât FOTO Vlad Andriescu
BlackBerry Classic e un telefon cu stil, dar cam atât FOTO Vlad Andriescu

A venit în lumea noastră a doua oară, ca să ne impresioneze. Şi-a luat aceleaşi haine familiare. Îl ştii de multă vreme. În schimb, a stat ascuns, s-a educat şi a învăţat trucuri noi. Puţini au fost cei care au pus mâna pe el, puţini sunt cei care o vor face. BlackBerry Classic.

Pe hârtie, cu specificaţii

Teoretic BlackBerry Classic e un telefon de clasă medie ca performanţe. Are un ecran HD de 3,5 inci, un procesor Snapdragon S4 dual-core, 16 GB de stocare şi 2 GB de RAM. Acceptă carduri microSD de până la 128 de GB şi camera foto este de 8 megapixeli. Camera frontală are 2 megapixeli. Bateria de 2.515 miliamperi asigură o autonomie de o zi.

Acestea au fost specificaţiile pe hârtie. În lumea reală, BlackBerry Classic nu se simte ca un telefon fără potenţial. Chiar dacă are un procesor dual-core, funcţionează mai fluid ca multe alte terminale cu Android. E din aceeaşi clasă cu Windows Phone - fluiditate.

BlackBerry Classic

Telefonul nu a sacadat niciodată, aplicaţiile disponibile funcţionează decent şi pe browsing e un telefon puternic. În plus, autonomia este destul de bună. Veţi descoperi mai jos care sunt problemele BlackBerry Classic. Important e că, în 2015, canadienii au reuşit să facă un telefon cu potenţial, care să reziste la o folosire intensă.

BlackBerry Classic vine în completarea gamei companiei care a rămas celebră în memoria oamenilor prin dispozitivele sale cu tastatură, care umpleau birourile corporaţiilor acum câţiva ani. După Passport, gama de anul acesta înseamnă reinventarea acestui … clasic. E mai mare, e mai inteligent, dar are exact aceeaşi tastatură pe care o cunosc toţi. Dar este o soluţie de succes?

BlackBerry Classic

Adaptarea la universul BlackBerry

BlackBerry 10 a rămas la fel cum îl ştiam de pe vremea lui Z10 sau Q10. Punctul cheie al sistemului se numeşte BlackBerry Hub. E locul unde, printr-un swipe spre dreapta descoperim toate conturile introduse. Aici avem actualizări din Facebook, Twitter, LinkedIn, SMS-uri, apeluri pierdute sau mail-uri de tot felul.

Într-un fel, e cea mai bună soluţie pentru a  ne ţine la curent cu toate informaţiile dorite pe care o găsim între sistemele de operare. Dar poate părea obositor pentru unii. Cantitatea de notificări care vine şi imposibilitatea mea de a învăţa cum să dau notificările pe mut m-au făcut să mă iau de cap de câteva ori. În schimb, accesezi mai rapid ca nicăieri un mail şi poţi da un reply rapid. E o soluţie de stil vechi, dar e unul dintre puţinele locuri unde chiar funcţionează.

BlackBerry Classic

Aplicaţiile închise rămân pe ecran şi se pot dezactiva de acolo. De asemenea, avem un meniu de comenzi rapide prin swipe de sus în jos, iar orice aplicaţie se închide cu swipe de jos în sus (sau apăsare pe butonul fizic din dreapta).

E un sistem de operare uşor de învăţat, care aduce aminte de Bada de la Samsung. De asemenea, se inspiră de la Android şi uneori e chiar mai bun. Dacă Android-ul pur are prin swipe din dreapta Google Now, aici avem BlackBerry Hub, iar acesta din urmă este uneori mai folositor. Cu toate acestea, mi-ar lipsi un Android dacă aş fi în străinătate şi aş vrea să navighez cu hărţi offline sau să fac schimb valutar prin Google Now.

Dar nu e deloc diferit de ceea ce descoperisem acum doi ani.

BlackBerry Classic

Unde BlackBerry eşuează

Din păcate pentru BlackBerry, telefonul s-a simţit ca o jumătate de măsură aproape tot timpul, cu tot efortul de a integra cumva platforma cu cea Android. În plus, nu am mai simţit acelaşi avantaj al tastaturii ca în trecut.

Am petrecut deja mulţi ani, ba pe iPhone, ba pe Windows Phone, ba pe Android. Am atins ecrane tactile cu sutele. Am învăţat să scriu pe 4 inci, pe 5 inci sau pe tablete. Nu mai e un secret pentru mine şi nici pentru voi. Iar jumătatea de măsură a lui BlackBerry Classic vine şi din zona pe care o vor unii: tastatura fizică. Pur şi simplu nu e atât de rapidă, iar aplicaţiile nu sunt optimizate pentru a fi folosite numai cu ajutorul ei. Degeaba instalez Facebook Messenger, dacă nu pot da enter din tastatură ca să trimit un mesaj. În schimb, trebuie să ridic degetul pe ecranul tactil.

BlackBerry Classic

Am testat în comparaţie Oppo Find 5, telefonul meu personal şi BlackBerry Classic. Am fost mai rapid pe ecranul tactil şi am obosit mai puţin. Am făcut mai puţine greşeli cu Oppo, decât cu BlackBerry. Iar eu, spre deosebire de unii clienţi doriţi de foştii canadieni, sunt experimentat. Am doi ani de BlackBerry la activ, deci am tastat.

În plus, jumătatea de măsură vine şi din integrarea aplicaţiilor Android. E o măsură disperată, dar rămâne o cârpeală. Până şi în universul Windows Phone am simţit o optimizare, un tratament mai bun, soluţii mai potrivite. Am găsit, cu ajutorul integrării magazinului de aplicaţii al Amazon, majoritatea titlurilor căutate de mine. Dar niciuna nu funcţiona cum trebuie. Nu ştiu dacă e problema telefonului sau a sistemului de operare.

Majoritatea aplicaţiilor funcţionau mai lent decât pe Android şi se mişcau de parcă nu erau optimizate. Nu am găsit aplicaţii pe care le folosesc în fiecare zi, cum ar fi Instagram sau YouTube ci tot felul de clone care însemnau de fapt emulatoare în browser. Pur şi simplu telefonul e incomplet. Şi e grav când zic că Windows Phone se simte muuult mai matur decât BlackBerry 10.

BlackBerry Classic

Din păcate, BlackBerry nu e o platformă în care s-a investit la nivelul dezvoltatorilor. Au făcut eforturi pe cont propriu, dar se văd programele lăsate de izbelişte. Nu poţi să foloseşti un Facebook de acum doi ani. De asemenea, nu poţi să integrezi şi mesajele în notificările din BlackBerry Hub, dar şi în aplicaţia Facebook Messenger. Odată ce încerci să-l foloseşti de zi cu zi, BlackBerry Classic devine un haos total.

Să mai zic de camera foto? Am reuşit să pierd toate pozele, pentru că am uitat să le sincronizez cu Dropbox (măcar aplicaţia asta e disponibilă), dar vă spun că e un dezastru. Când realizează imagini, le face în regulă. Dar are o lentoare demnă de 2010.

În primul rând, camera focalizează extrem de lent. În al doilea rând, ecranul reacţionează dificil. Plus, nu ai toate opţiunile de editare şi distribuire ca pe alte sisteme de operare. Aici faci o poză şi o pui pe net. Dar cam atât.

BlackBerry Classic

Nici măcar unde a pus mâna BlackBerry nu merge cum trebuie

Asta e de fapt problema. Se simt cârpelile BlackBerry, dar nici unde a pus mâna compania nu a ieşit prea bine. Aplicaţiile sunt neactualizate şi neadaptate mediului modern în care trăim.

În plus, niciodată nu vei auzi de o aplicaţie recent lansată care să ajungă şi în universul BlackBerry. Acesta este marele păcat. Că vei cumpăra un telefon doar din melancolie, pentru o mână de aplicaţii şi nu vei avea ultimele lansări. În timp ce prietenii tăi vor face cumpărături cu telefonul mobil sau îşi vor conecta dispozitivele inteligente, cum ar fi ceasurile, la telefon, tu vei avea acelaşi vechi e-mail machine cu tastatură.

BlackBerry nu vinde un smartphone, ci visul unui smartphone pierdut în trecut. E aceeaşi viziune din 2007, când Apple lua lumea pe sus cu iPhone. Şi BlackBerry nu a ştiut să se adapteze de atunci.

BlackBerry Classic

Prea cu de toate

Să nu râdeţi de intertitlul meu. Da, BlackBerry Classic e ca o shaorma care se vrea cu de toate, dar devine prea mult. E un telefon cu touchscreen cu ecran HD de 3,5 inci. E un telefon BlackBerry cu trackpad central şi butoane fizice. E un telefon BlackBerry cu tastatură clasică. E prea mult.

Nu ştiu ce a vrut BlackBerry, dar lipsa de imaginaţie este clară. E un telefon cu prea multe direcţii, care nu-şi găseşte una clară. E la fel de blurat ca fotografiile focusate prost făcute de camera de 8 megapixeli. Nu am descoperit rolul trackpad-ului, pentru că am deja touchscreen. Nu am găsit rolul butoanelor fizice. E prea mult. BlackBerry Q10 măcar a fost foarte clar - un telefon cu tastatură şi touchscreen. Diferenţa la Classic e coloana centrală, care nu are niciun sens.

BlackBerry Classic

Preţ prea mare pentru un haos

BlackBerry Classic mi s-a părut un haos. Mi s-a părut nehotărât. Prins într-o altă epocă. Blocat într-o gândire care nu mai este actualizată. În lumea mobilă, totul e despre actualizări şi dezvoltatori. BlackBerry nu are aşa ceva.

Telefonul costă 1.800 de lei, preţul recomandat de BlackBerry, dar îl veţi găsi şi mai scump. E prea mult şi de banii aceştia luaţi un Android foarte bun sau un iPhone 5c care trăieşte în 2015, fără să pară inadaptat.

BlackBerry Classic e ca un bătrân cu sacou de tweed care încearcă să se adapteze într-un club de hipsteri. Nu-i iese şi după cinci minute îţi dai seama că locul lui nu este aici, chiar dacă ţi-e simpatic. Chiar dacă are glume bune, BlackBerry Classic rămâne doar o glumă.

BlackBerry Classic

Concluzie romanţată

BlackBerry e primul telefon de care m-am ataşat. Avea un aer mic-burghez. Dar aerul acesta nu e adaptat secolului în care trăim. Îi lipsesc prea multe. E un pistol cu capse, o reinventare a nimicului. BlackBerry Classic e doar pentru cei care vor să fie blocaţi în trecut.

Classic nu e un smartphone. E promisiunea unui smartphone care nu va exista niciodată. Şi nu merită să-l cumpăraţi. Singurul BlackBerry pe care puteţi să-l cumpăraţi, ca experiment, e un Q10 second-hand. Măcar acela costă 600 de lei. 

BlackBerry Classic ne-a parvenit prin amabilitatea playtech.ro şi QuickMobile. 

Câteva tweet-uri scrise în timp ce aveam BlackBerry Classic

[<a href="//storify.com/vladandriescu3/cateva-zile-cu-blackberry-classic" target="_blank">View the story "Câteva zile cu BlackBerry Classic" on Storify</a>]

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite