Calculatorul romanesc Cobra a revolutionat piata IT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In vara anului 1985, conducerea superioara de partid (PCR) a decis ca Romania sa se numere printre tarile care fabrica computere, iar Insti-tutul de Tehnica de Calcul si Informatica, prin filialele

In vara anului 1985, conducerea superioara de partid (PCR) a decis ca Romania sa se numere printre tarile care fabrica computere, iar Insti-tutul de Tehnica de Calcul si Informatica, prin filialele din tara, a primit sarcina sa proiecteze si sa execute un calculator care sa depaseasca performantele celor existente la acea vreme. Asa au aparut primele computere romanesti: TIMES - la Timisoara, PRE - la Cluj, HC - Bucuresti si Cobra - la Brasov. Calculatorul facut la Brasov a fost de departe mult mai bun decat celelalte, pentru ca informaticienii au realizat un computer compatibil cu doua sisteme de operare: Sinclair Spectrum (facut in fosta RFG) si CP/M, realizat in tara.
Prototipul a facut furori
Colectivul de la Brasov era format din opt cercetatori, coordonati de prof. dr. Toacse Gheorghe. La partea de hard au lucrat Vasile Prodan, Wagner Bernd Hansgeorg si Adrian Maxim, iar la cea de soft Marcel Arfta, Sorin Finichiu, Mircea Pop si Sorin Cismas. Dintre toti, Pop Mircea a plecat in Franta, iar Cismas este in Silicon Valley, restul au ramas in domeniu in tara. "Era deosebit de celelalte calculatoare pentru ca modul de introducere si extragere a datelor se putea face cu floppy-disc, de 8 inchi (care permitea stocarea de informatii in limita a 180 K) si de 5,25 inchi (720 K). Celelalte foloseau casete audio cu banda magnetica. Calculatorul cantarea cu totul 1,5 kg, dar unitatea de floppy, care era externa, avea 15 kg", ne-a povestit Adrian Maxim. Cobra avea o memorie interna de 64 K, procesor Z80 (realizat de firma Zilog din RFG) si nu avea hard disc. Nu avea nevoie de monitor, putand fi cuplat la orice televizor alb-negru sau color. La calculatorul brasovean se puteau folosi BASIC, Z Spectrum, Foth, C, Fotran, dBase II si Word Star.
Aventuri la Moscova
Pana a intra in productia de serie, prototipul a fost prezentat la o expozitie internationala la Moscova. "Am fost avertizati de Securitate impotriva spionajului industrial si, ca sa fim siguri ca nu vor fi probleme, i-am fixat carcasa cu suruburi de masa in pavilionul expozitional. Fusese desfacut, placa de baza scoasa, iar integratele cu "inteligenta" imprumutate ca sa copieze soft-ul. Bineinteles, l-am repus imediat in functiune...", isi aminteste Maxim de aceasta patanie.
Doua Cobre costau cat o Dacie
A avut un succes deosebit, dar problema era lipsa finantarii. "Banii i-am facut din alte contracte de cercetare si i-am folosit pentru prototip. Cand s-a pus problema productiei de serie, lucrurile s-au schimbat radical. Conducerea institutului de la Bucuresti s-a implicat, dar, conform obiceiului, a trebuit sa-i punem coautori", povesteste Maxim. Pretul echipamentului era de 35.000 lei si se vindea cu soft, instalat la comanda conform necesitatilor clientului. S-au produs 1.000 de bucati si s-au folosit la procese tehnologice (cuptoare, masini-unelte), contabilitate, gestiune de marfa, sisteme de supraveghere (cu camera video) si divertisment.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite