Mobile

articolul anterior articolul urmator

Cât de mulţi români îşi vând telefonul pe OLX şi care sunt cele mai căutate mărci de smartphone-uri din platformă

1
7 Nov 2018 11:23:24
Autor: Claudiu Râpan
FOTO via Peexels.com
FOTO via Peexels.com

Românilor le place să folosească telefoane performante, iar ritmul cu care le schimbă pe cele vechi este într-o continuă creştere.

Peste 400.000 de români îşi scot anual la vânzare telefonul mobil, principalul motiv fiind acela de a-şi cumpăra altul mai performant, potrivit unei analize efectuate de OLX asupra comportamentelor de consum de pe platformă. 

Ofertele lor generează anual peste 18 milioane de contactări din partea potenţialilor cumpărători, care aleg să-şi cumpere un telefon la a mâna a doua datorită preţului accesibil, dar şi a posibilităţii de a negocia direct cu vânzătorul.

Trendul este unul puternic ascendent în ultimii ani, iar pentru anul 2018, OLX estimează o creştere cu 30% a categoriei, care este totodată şi cea mai puternică din secţiunea “Electronice şi electrocasnice”.

Potrivit unui sondaj realizat în categoria “Telefoane” în perioada 1 - 15 octombrie pe un eşantion de 1.078 de utilizatori, 41.71% dintre respondenţi au declarat că îşi pun la vânzare telefonul mobil pentru a-şi putea achiziţiona un telefon mai performat.

De asemenea, 26.95% dintre utilizatori aleg OLX întrucât este o platformă uşor de folosit pentru astfel de tranzacţii, în timp ce 25.78% sunt mulţumiţi de faptul că au acces la foarte mulţi cumpărători, iar 23.53% dintre utilizatori declară că produsele lor se vând foarte repede prin intermediul platformei.

Durata medie prin care un telefon este vândut pe OLX este în medie de 12 zile pentru telefoanele Samsung şi iPhone şi 13 zile pentru telefoanele Huawei.

Pentru cumpărători, OLX este cea mai bună sursă de telefoane mobile datorită preţului, care le permite să-şi cumpere un telefon performant la un preţ accesibil: 71.69% dintre respondenţii sondajului au declarat că aleg OLX pentru că preţul este mai mic decât în magazine, iar pentru 44.78% dintre ei, posibilitatea de a negocia preţul telefonului este un factor decisiv.

Proximitatea joacă şi ea un rol important în achiziţia de telefoane mobile:  32.83% dintre utilizatori au menţionat că preferă OLX pentru posibilitatea de a cumpăra un telefon mobil de la cineva din acelaşi oraş, iar 26.10% aleg OLX pentru că au multe opţiuni dintre care să aleagă.

Topul celor mai căutate branduri de telefoane mobile de pe OLX este condus de Samsung, urmat de Apple şi Huawei. La capitolul preţuri, media variază pentru fiecare brand în parte. Astfel, preţurile pentru telefoanele din categoria iPhone ajung la 1450 lei, pentru Samsung la 954 de lei şi 835 lei pentru  Huawei.

La capitolul sezonalitate, cele mai solicitante luni pentru upgrade-uri la telefoanele mobile sunt decembrie şi ianuarie, când sunt urcate pe platformă cele mai multe oferte noi (peste 190.000 anunţuri), dar există şi cei mai mulţi cumpărători (peste 200.000 de utilizatori activi în această categorie).

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

joker
8.11.2018, 03:03:18

Comentariu considerat abuziv.