Mobile

articolul anterior articolul urmator

Ce e un smartphone kosher? Un rabin decide că poţi fura orice telefon modern

0
30 Jul 2013 14:52:45
Autor: Vlad Andriescu
LG L7 II va fi primul smartphone "kosher"
LG L7 II va fi primul smartphone "kosher"

În Israel găsirea unui smartphone s-a transformat într-un caz inedit, deoarece rabinul comunităţii a decis că femeia care l-a găsit poate să-l păstreze. Motivul este unul cel puţin ciudat.

Potrivit site-ului ynetnews.com, citat de BBC, rabinul a decis că femeia nu trebuie să returneze smartphone-ul, deoarece acesta nu este kosher.

În oraşul Bnei Brak, în interiorul unei brutării, un client şi-a uitat smartphone-ul, iar vânzătoarea l-a luat, iar apoi a refuzat să-l returneze. Cazul a deschis o adevărată dezbatere halahică (Halacha este o colecţie de legi religioase pentru evrei, care implică tradiţiile biblice, talmudice, dar şi obiceiuri din popor). Mulţi s-au întrebat pe reţelele sociale dacă femeia a încălcat sau nu porunca "să nu furi".

Rabinul Nissim Karelitz a decis că femeia nu a furat nimic. Din ce motiv? Un telefon interzis nu poate fi furat şi nu poate fi returnat. Ce înseamnă un telefon interzis? Unul care nu este kosher.

Telefonul mobil a cauzat adevărate dezbateri în momentul când a apărut în comunităţile Haredi, cele formate din ultracredincioşi din Israel. Primele telefoane mobile kosher nu au fost aprobate până în 2006: ele nu aveau conexiune la internet, posibilitatea de a scrie mesaje, de a înregistra video-uri şi de a lăsa mesaje vocale, pentru a nu prolifera mesaje şi comportamente care nu sunt potrivite religiei. Un rabin a declarat anul trecut că smartphone-urile sunt interzise şi cine are un asemenea produs ar trebui să-l ardă.

Primul smartphone kosher

Săptămâna trecută, ynetnews.com a anunţat că a fost realizat primul smartphone kosher. Este vorba de un smartphone LG, bazat pe o versiune cenzurată de Android, care poate fi folosită de oamenii de afaceri ca un computer portabil.

Echipa de cercetători evrei dezvoltă o versiune nouă de Android care urmează să fie pusă pe un LG L7 II. Telefoanele vor fi blocate pe un smartphone kosher, care va funcţiona ca un computer, doar pentru internet. Va avea un card SIM normal şi va permite folosirea email-ului şi utilizatorii vor putea descărca doar acele aplicaţii permise de legea religioasă.

Internetul va fi parţial filtrat. Toate reţelele sociale vor fi blocate. Camera foto, muzica şi cardul de memorie nu vor exista.

Pe aceeaşi temă:

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările