Mobile

articolul anterior articolul urmator

Ce înseamnă intrarea Xiaomi pe lista lui Trump? Diferenţele faţă de Huawei

17
23 Jan 2021 11:00:28
Adrian Pogîngeanu
Sediul Xiaomi din Hangzhou, China. FOTO Shutterstock
Sediul Xiaomi din Hangzhou, China. FOTO Shutterstock

Pe 14 ianuarie, Reuters anunţa într-o ştire exclusivă şi extrem de scurtă trecerea companiilor chineze Comac, Xiaomi şi alte 7 pe lista neagră a Departamentului Apărării al SUA.

Ştirea Reuters se găseşte aici. Comac, cealaltă companie al cărei nume este menţionat în ştire, este o companie producătoare de avioane, deţinută de statul chinez. Lista neagră completă poate fi găsită aici.

Ordinul executiv al preşedintelui Donald Trump, din 13 ianuarie 2021, poate fi găsit aici.

Comunicatul de presă al Departamentului Apărării (DoD) al SUA spune: „Departamentul este hotărât să evidenţieze şi să contracareze strategia de dezvoltare a fuziunii militaro-civile a Republicii Populare Chineze (RPC), care susţine obiectivele de modernizare ale Armatei Populare de Eliberare (PLA), asigurându-i accesul la tehnologii şi expertize avansate, dobândite şi dezvoltate chiar de acele companii din RPC, universităţi şi programe de cercetare care par a fi entităţi civile”.

Xiaomi a răspuns printr-un comunicat oficial, susţinând că „nu este deţinută, controlată sau afiliată cu armata chineză şi nu este o «companie militară comunistă chineză»”, aşa cum susţine NDAA (National Defense Authorization Act)”.

Această listă militară a Departamentului Apărării (DoD) a fost anunţată iniţial în noiembrie 2020 şi includea companiile: Huawei, Hikvision, China Telecom, China Mobile.

În prezent, Statele Unite ale Americii au trecut pe lista neagră peste 60 de companii chinezeşti, printre care se numără cel mai mare producător de drone din lume DJI şi firma de semiconductori SMIC.

Ce înseamnă să fii trecut pe acestă listă?

Ordinul lui Trump interzice companiilor şi investitorilor americani să finanţeze companiile plasate pe lista neagră, e oprită deţinerea de acţiuni ale companiile specificate. Investitorii americani trebuie să renunţe la participaţiile companiilor de pe lista neagră până la 11 noiembrie 2021.

Acţiunile Xiaomi au scăzut cu 11% în prima zi după anunţ. Cu excepţia cazului în care guvernul SUA anulează lista neagră, compania riscă să fie ştearsă de pe bursele americane, precum şi din indicii de referinţă globali.

Momentan decizia nu va afecta lanţul de aprovizionare al Xiaomi, nu va împiedica firmele din SUA să vândă echipamente şi materiale către Xiaomi sau accesul la serviciile Google. Dar compania chineză îşi va pierde investitorii americani şi probabil o parte dintre cei din alte ţări.

Xiaomi primeşte în prezent multe investiţii de la companii din SUA, inclusiv Qualcomm Inc, care este unul dintre cei mai mari furnizori de procesoare din lume. Compania chineză a lucrat recent îndeaproape cu Qualcomm la Xiaomi Mi 11 - care a fost lansat în China la sfârşitul lunii decembrie 2020, ca primul smartphone din lume cu procesorul Snapdragon 888 5G.

Diferenţa (de liste negre) între Xiaomi şi Huawei

Trebuie remarcat faptul că situaţia Xiaomi este diferită de cea cu care se confruntă Huawei. Xiaomi nu a fost adăugat pe Entity List (Lista de entităţi) a Departamentului de Comerţ din SUA. Aceasta este o listă neagră comercială care restricţionează accesul unei companii la articolele produse pe plan intern şi extern cu tehnologii şi software american.

Dacă Xiaomi ar fi plasată pe Entity List, companiei i s-ar interzice legături comerciale cu companii din SUA. În plus, orice companie care foloseşte hardware şi software dezvoltat în SUA va fi, de asemenea, supusă unei interdicţii de a mai face afaceri cu Xiaomi.

Din cauza includerii sale în listă, Huawei a pierdut accesul la serviciile Google, inclusiv Google Play Store, YouTube, Gmail şi chiar viitoare actualizări Android pentru smartphone-urile existente. De asemenea, a pierdut capacitatea de a proiecta cipuri bazate pe ARM şi de a vinde terminale smartphone bazate pe Android la nivel internaţional. Miscarea a forţat, de asemenea, Huawei să vândă HONOR unui consorţiu de companii pentru a-şi salva lanţul de aprovizionare. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Clontz Cotorontz
23.01.2021, 13:48:35

Care lista a lui Trump? Pai nu mai face decit liste de cumparaturi, pentru diapershi.

+7 (13 voturi)
Adrian Pogîngeanu
23.01.2021, 14:06:31

Bună ziua, mulțumesc pentru comentariu. Pe 14 ianuarie era încă președinte, Joe Biden a depus jurământul pe 20 ianurie. Toate bune!

+5 (5 voturi)
Clontz Cotorontz
23.01.2021, 14:34:26

Oy - imi retrag comentariul. Pe dumneavoastra va las sa-i ziceti lista lu' Trump.

+6 (8 voturi)
Clontz Cotorontz
23.01.2021, 14:43:11

E probabil o asumptie sigura ca o companie chinezeasca si care n-a fost fondata in Hong Kong inainte de 1997 lasa niste portite prin device-urile lor. De ce nu? La urma urmei companie elvetiana care producea echipament de encriptare si care era controlata de CIA facea acelasi lucru. Banuiec ca nici un oficial american foloseste telefoane produse de o companie chinezesca, iau gucvernul SUA nu cred ca cumpara calculatore de la companiile chinezesti. Cit de mult servesc companiile chinezesti armata chineza e interesant pentru ca indica balanta ideologica din China. China a oscilat intre deschidere si inchidere inceping cu Deng Xiaoping: Jiang Zemin a deschis China putzin, Hu Jintao a fost practic un Brejnev iar Xi e dictator absolut. Asa a evoluat si tehnologia: de la Hu Jintao incoace prioritatea este partidul, si puterea militara, nu vinzarile din vest neaparat.

+3 (5 voturi)
IonIon Codreanu
23.01.2021, 14:47:17

USA duce un război economic cu China. Pe termen lung, este un război perdant pentru USA, deoarece China va fi obligată să se descurce cu propria cercetare și propriile tehnologii, independent de USA. Și va reuși, fără nici o îndoială! Lumea a existat până la apariția USA și poate există și fără USA, dacă USA se izolează de ea. Invențiile și descoperirile științifice au fost și vor fi indiferent dacă USA există sau nu!

-5 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările