Ce urmează şi ce a rămas după epopeea Apple – Samsung?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

21 de ore. Atât le-a luat juraţilor din cadrul procesului deschis la San Jose (Statele Unite ale Americii) să ia un verdict în unul dintre procesele vedetă ale acestui an: Apple împotriva Samsung. La final, Apple a învins, dar unele voci spun că tehnologia a pierdut.

Cifrele sunt seci, dar această primă decizie a juraţilor avantajează clar Apple, iar Steve Jobs a învins din nou, deşi a murit, la aproape un an după retragerea lui de la conducerea companiei americane. Practic, judecătorii au stabilit că firma din Coreea de Sud a încălcat mai multe patente de invenţie ale americanilor. Şi nu oricum, ci voit. Iar acest lucru a dus la creşterea daunelor pe care vor fi nevoiţi să le ofere Apple: peste un miliard de dolari. De asemenea, celor de la Samsung le-au fost respinse argumentele conform cărora Apple a copiat de la ei.

Deşi iniţial Apple dorea 2,5 miliarde daune pentru încălcarea patentelor de invenţie, americanii nu au ajuns la această sumă. Cu toate acestea, miliardul de dolari poate fi privit şi ca un discount acordat de sud-coreeni partenerilor lor de afaceri. Am spus parteneri? Da, pentru că deşi se luptă în mai multe tribunale din lume, Apple şi Samsung sunt parteneri de afaceri de succes. Anul trecut, Apple a plătit peste 3 miliarde de dolari pentru componentele pe care le montează pe tabletele şi telefoanele sale, produse în Coreea de Sud de către Samsung. Ştiţi ecranul minunat de pe noul iPad? Samsung este „de vină” pentru el.

Ce a încălcat Samsung?

Apple a acuzat Samsung că ar fi copiat şapte patente importante. Printre acestea, aşa numitul „pinch to zoom”, care reprezintă modalitatea prin care dăm zoom pe un smartphone sau pe o tabletă, cu ajutorul a două degete sau „bounceback”, modul în care un ecran ne indică faptul că a ajuns practic la capăt de zoom, dându-se în spate şi revenind cumva la forma obişnuită. La finalul procesului, judecătorii au decis că Samsung a încălcat şase din aceste şapte patente. Singurul patent neîncălcat, potrivit judecătorilor, este cel care priveşte designul fizic al tabletei iPad. Astfel, juriul a decis că Samsung a încălcat patentele de utilitate, cele care privesc funcţionalităţile telefonului, şi nu patentele de design în acest caz.

Probleme de design există la nivelul telefoanelor mobile. Samsung ar fi copiat patentele numărul 667 şi 305, care reprezintă patentări ale designului exteriorului de iPhone. Deşi lumea telefoanelor mobile s-a schimbat radical după 2007, când Steve Jobs a prezentat telefonul, trebuie să ne întrebăm cum poate fi patentat următorul lucru: „un telefon rectangular, care are colţuri rotunjite, iar carcasa spate este rotunjită”. Acest lucru provoacă întrebări în lumea tehnologiei şi pune problema limitării inovaţiei de către Apple, prin patentarea unor elemente generale.

Ce urmează?

Ei bine, procesul nu se termină aici. Aceasta este prima decizie, aşa că lupta juridică între companii se va muta la Curţile de Apel. Fără îndoială, Samsung va face această mişcare.

Potrivit Reuters, după aflarea deciziei, cei de la Samsung au numit această hotărâre „o pierdere pentru consumatorul american”, deoarece limitează inovaţia şi va creşte preţurile pentru unele dispozitive.

„Acesta nu este ultimul cuvânt în acest caz, deoarece au mai existat multe alte procese în judecătorii din întreaga lume, iar multe au respins argumentele celor de la Apple”, au mai spus cei de la Samsung în comunicatul de presă emis după aflarea deciziei.

La ce se referă Samsung? Ei bine, procesele dintre cele două companii au fost deschise în Coreea de Sud, Germania, Japonia, Italia, Olanda, Marea Britanie, Franţa sau Australia. Iar nu peste tot Apple a avut atât de mult de succes ca acasă. În Coreea de Sud, cu aproape o săptămână înainte de proces, cele două companii au obţinut o remiză practic. Curtea din Seul a hotărât că amândouă s-au copiat una pe cealaltă, iar mai multe dispozitive au fost interzise, într-una dintre cele mai amuzante şi ironice decizii din această serie interminabilă de dispute.

Astfel, în Coreea de Sud, Apple trebuie să plătească 22.000 de dolari, iar Samsung trebuie să plătească 35.000 de dolari. Pe lângă acest lucru, momentan Curtea a decis ca Apple să nu mai vândă iPhone 3GS, iPhone 4, iPad şi iPad 2, iar Samsung nu va mai avea voie să vândă Samsung Galaxy S II, Galaxy Nexus, Galaxy Tab şi Galaxy Tab 10.1. Decizia nu trebuie privită ca una dură la nivel financiar, deoarece multe dintre aceste modele nu mai sunt vândute pe canalele oficiale.

Ce efecte poate avea o decizie finală în favoarea Apple?

Analiştii de piaţă consideră că o decizie finală care ar favoriza firma din Cupertino ar transforma lumea telefoanelor mobile şi ale gadgeturilor mobile, deoarece mai mulţi producători ar fi nevoiţi să schimbe unele elemente cu care publicul este deja familiarizat. Acest lucru poate fi unul negativ pentru producători, dar de ce nu am privi acest lucru şi dintr-o perspectivă pozitivă: inovaţie şi forţare a producătorilor să aducă lucruri diferite?

Analistul Charles Golvin de la Forrester Research, citat de către „The New York Times”, a declarat că „publicul ar putea simţi un anumit disconfort în folosirea telefoanelor de la Samsung şi de la alţi producători, pentru că acestea ar trebui modificate la nivelul interfeţei pentru a evita încălcarea altor patente de la Apple. Consumtorii se vor adapta, dar vor anumite piedici pe acest drum”.

De asemenea, dacă decizia se păstrează identică şi după apel, efectele ar putea fi asupra întregului ecosistem Android, sistemul de operare deţinut de către Google. Multe dintre problemele patentate sunt prezente şi la alţi producători care folosesc Android.

Un război de imagine

Specialistul firmei de analiză Gartner, Carolina Milanesi a declarat că procesul dintre Samsung şi Apple a fost unul care a ţinut mai mult de imaginea pe care o au companiile, decât de despăgubirile financiare.

În toată această dispută dintre doi giganţi ai tehnologiei, cu pieţe extrem de mari, poate singurii care pierd sunt consumatorii. Carolina Milanesi se întreabă până unde vor mai merge procesele şi când va fi momentul când şi cumpărătorii îşi vor da seama că lucrurile sunt exagerate.

„Mă întreb însă cât timp va mai trece până când consumatorii se vor gândi mai bine la aceste procese în instanţă şi le vor considera deja exagerate şi se vor întreba cât de mult din costurile juridice sunt plătite de ei în cadrul preţului mai mare de comercializare. De asemenea, s-ar putea să se întrebe cât de mult costă munca de a lansa un produs schimbat, care să fie în concordanţă cu cererile juraţilor sau ale firmei rivale. Deşi protejarea drepturilor intelectuale este un drept, cred că lucrurile în lumea telefoanelor mobile şi ale tabletelor au scăpat de sub control în ultima vreme”, a conchis Carolina Milanesi.

Mesajele interne de le Apple şi Samsung

Rezultatul juridic a adus şi mesaje interne ale celor două companii, pentru a încuraja angajaţii. Tim Cook, şeful de la Apple le-a trimis angajaţilor următorul mesaj:

„Astăzi a fost o zi importantă pentru Apple şi toţi inovatorii din lume.

Mulţi dintre voi aţi urmărit îndeaproape procesul de la San Jose. Am ales calea juridică cu greu şi doar după ce le-am cerut celor de la Samsung să nu ne mai copieze. Pentru că procesul nostru a fost mai mult decât un proces pentru patente sau bani. A fost despre valori. Apreciem originalitatea şi inovaţia şi ne-am dat viaţa pentru a face cele mai bune produse din lume. Şi facem acest lucru pentru plăcerea clienţilor, nu pentru a fi copiaţi.

Suntem recunoscători juriului care ne-a ascultat povestea. Am fost încântaţi că în sfârşit am putut să o spunem. Munţii de dovezi prezentate în timpul procesului arată că furtul Samsung s-a dus mai departe decât ştiam noi”, a scris Tim Cook.

Samsung a venit cu propria variantă asupra poveştii, într-un memo intern postat pe site-ul oficial. „Iniţial, am cerut Apple negocierea, decât un drum juridic, deoarece au fost unii dintre clienţii noştri importanţi. Cu toate acestea, Apple a iniţiat un proces.

Suntem dezamăgiţi cu decizia Curţii din California şi este regretabil că acest eveniment a produs îngrijorare în rândul angajaţilor şi clienţilor.

Decizia din California contrastează cu rezultatul din mai multe judecătorii, cum ar fi cea din Marea Britanie, cele din Olanda, Germania sau Coreea de Sud, care au hotărât că nu am copiat designul Apple”, se arată în comunicatul Samsung. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite