Mobile

articolul anterior articolul urmator

CES 2013: Cine n-are Blackberry, să se uite la tastatura Spike pentru iPhone

0
10 Jan 2013 11:15:57
Autor: Răzvan Băltăreţu
Tastatura Spike se poate prinde pe spatele dispozitivului în carcasa special creată. FOTO Captură/Adevărul
Tastatura Spike se poate prinde pe spatele dispozitivului în carcasa special creată. FOTO Captură/Adevărul

În 2007, Steve Jobs a prezentat primul iPhone. Telefonul a venit cu câteva elemente care în şase ani au devenit standard, printre care şi tastatura virtuală, dar se pare că n-a trecut suficient timp pentru ca producătorii să nu mai dorească tastaturi fizice pentru iPhone.

CES 2013 nu a dus lipsă de gadgeturi diverse, de la cele mai trăznite la cele mai utile sau amuzante, iar Spike se doreşte un gadget util. E vorba de o tastatură fizică pe care o pot folosi utilizatorii de iPhone care nu apreciază scrisul pe ecranul tactil, notează „CNet“. Spike se ataşează de telefon printr-un carcasă de protecţie şi are un sistem de balamale, astfel încât nu ocupă ecranul când nu ai nevoie să scrii. 

Pentru cine a folosit vreodată un Blackberry sau un terminal Nokia cu tastatură fizică şi a apreciat experienţa, poate încerca acelaşi lucru pe un iPhone dotat cu Spike. Totuşi, merită notat că noile smartphone-uri de la Nokia sunt integral tactile, iar cel mai popular Blackberry, potrivit zvonurilor de până acum, este cel lipsit de tastatură.

Nu este prima tastatură de acest fel, poate nu va fi nici ultima, dar se pare că dezvoltatorii acesteia sunt destul de optimişti în ceea ce o priveşte. Au lansat proiectul în iulie 2012 pe platforma Kickstarter şi au reuşit să strângă cu 5.000 de dolari mai mult decât şi-au propus. Tastatura vine în două versiuni, Spike 1 şi Spike 2, diferenţele fiind în calitatea materialelor şi finisajul carcasei.

Producătorii numesc printre avantajele Spike şi faptul că poţi scrie mesaje când porţi mănuşi. Desigur, tastatura funcţionează şi cu mănuşile pe mână, dar când vrei să foloseşti ecranul pentru alte activităţi? Mănuşa tot va trebui dată jos. Nokia a depăşit acest dezavantaj la Lumia 920 printr-un ecran super senzitiv.

iPhone 5 este pus în aşteptare

Când au pornit proiectul pe Internet, producătorii nu ştiau concret cum va arăta iPhone 5, astfel că Spike este perfectă, deocamdată, pentru versiunile 4 şi 4S. Lansarea pe piaţă se va face în februarie la un preţ de 50 de dolari, tastatura pentru iPhone 5 venind puţin mai târziu. Este utilă? Conform lui Steve Jobs, nu. El a spus, în 2007, când a prezentat primul iPhone, că dispozitivele cu tastaturi fizice „consumă“ prea mult spaţiu dintr-un telefon.

Soluţia sa a fost ecranul tactil şi tastatura virtuală. După şase ani de la acea prezentare din ianuarie, se pare că a avut dreptate, touchscreen-ul fiind pe toate smartphone-urile de top, iar tastatura fizică este socotită drept un bonus pentru modelele medii, cum ar fi HTC Cha Cha sau Motorola Droid Pro, sau o marcă de imagine ca în cazul Blackberry.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii