Cum se apără Xiaomi după ce Lituania a recomandat evitarea telefoanelor mobile produse de companii chineze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul Xiaomi din Beijing, China FOTO Shutterstock
Sediul Xiaomi din Beijing, China FOTO Shutterstock

Compania chineză Xiaomi susţine că nu „restricţionează sau filtrează comunicarea către sau din partea utilizatorilor” telefoanelor sale. Reacţia vine ca urmare a publicării unui raport al Guvernului lituanian care nu recomandă folosirea telefoanelor mobile inteligente concepute de companii din China.

Într-un comunicat tranmis „Adevărul”, Xiaomi dă asigurări că a „luat la cunoştinţă raportul «Evaluarea de Cybersecurity pentru telefoane mobile bazate pe tehnologie 5G»” publicat recent de Autoritatea pentru Securitate Cibernetică şi Informare din Lituania (NCSC).

„Ne preocupă afirmaţiile făcute şi le avem în vedere în cel mai serios mod”, afirmă Xiaomi, contestând „modul în care au fost prezentate respectivele concluzii ale raportului”.

„Drept urmare am luat decizia de a implica un expert terţ independent care să analizeze subiectele ridicate în acel raport. Reiterăm integritatea dispozitivelor noastre şi respectarea practicilor de conformitate din domeniu şi considerăm că evaluarea de către un terţ va confirma acest fapt pentru utilizatorii şi partenerii noştri”, subliniază compania chineză.

Xiaomi susţine că dispozitivele sale „nu restricţionează sau filtrează comunicarea către sau din partea utilizatorilor”.

„Xiaomi nu a restricţionat niciodată şi nu va bloca niciun comportament personal al utilizatorilor, cum ar fi căutarea, apelarea, navigarea pe Internet sau utilizarea de programe informatice de comunicare din partea terţilor. Raportul NCSC nici nu sugerează că am proceda astfel”, afirmă compania.

„Raportul indică modul în care Xioami foloseşte software-ul pentru managementul publicităţii care are abilitatea limitată de a procesa publicitatea plătită şi de tip push afişată prin aplicaţiile Xiaomi, precum Mi Video şi Mi Browser”, explică compania chineză, apărându-se apoi că „aceste practici pot fi folosite pentru a proteja utilizatorii de conţinut ofensator, cum ar fi pornografia, violenţa, discursul discriminator şi referinţe care au potenţialul de a ofensa utilizatorii locali”.

„Această practică este comună la nivel mondial în industria telefoanelor inteligente şi a Internetului”, insistă Xiaomi, dedicându-se să acţioneze „responsabil şi transparent în toate jurisdicţiile”.

„Raportul sugerează, de asemenea, în mod eronat, administrarea necorespunzătoare a datelor. De fapt, Xiaomi respectă pe deplin toate cerinţele GDPR, inclusiv manipularea, prelucrarea şi transferul datelor utilizatorilor finali. Standardele noastre de conformitate se aplică tuturor sistemelor, aplicaţiilor şi serviciilor. Orice utilizare a datelor cu caracter personal este condiţionată de consimţământul valabil al utilizatorului final şi este întotdeauna în conformitate cu legile şi reglementările locale sau regionale ale Uniunii Europene şi ale statelor sale membre”, mai atrage atenţia compania chineză.

„Xiaomi doreşte să sublinieze încă o dată că ne angajăm să respectăm confidenţialitatea şi securitatea utilizatorilor noştri. Operăm la cele mai înalte standarde şi respectăm toate reglementările locale şi regionale”, se arată în comunicat.

Acum o săptămână, Ministerul lituanian al Apărării le recomanda consumatorilor să evite să cumpere telefoane mobile inteligente concepute de companii din China şi să renunţe la astfel de produse dacă le deţin. Recomandarea vine ca urmare a publicării unui raport în care Guvernul lituanian dezvăluie că unele telefoane mobile produse în China sunt prevăzute cu instrumente de cenzură care interzic expresii precum „libertate pentru Tibet” „trăiască independenţa Taiwanului” sau „mişcare democratică”. Xiaomi este menţionat în raport.

„Recomandarea noastră este să nu mai cumpăraţi telefoane chinezeşti şi să scăpaţi cât mai repede cu putinţă de cele achiziţionate deja”, a declarat viceministrul lituanian al Apărării, Margiris Abukevicius, în prezentarea raportului.

China este arătată adesea cu degetul pentru felul în care utilizează tehnologia în scopuri de spionaj şi pentru a-şi consolida controlul asupra populaţiei.

Relaţiile lituaniano-chineze traversează o perioadă complicată, ajungându-se până la o solicitare a Beiingului către Vilnius pentru a-şi rechema în ţară ambasadorul său din China. Beijingul este foarte deranjat de deschiderea unui birou de reprezentare diplomatică a Taiwanului în Lituania. Or China consideră Taiwanul drept parte a teritoriului său. Taiwanul, un stat democratic, s-a separat de China odată cu instalarea comuniştilor la putere la Beijing, în 1949.

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite