Cum arată o zi din viaţa unui utilizator român de smartphone şi cât de importantă e tehnologia în relaţiile cu cei dragi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă de la apariţia smartphone-urilor am asistat la o schimbare radicală în comportamentul oamenilor. Aceştia au început să fie din ce în ce mai prinşi cu telefoanele lor inteligente, iar senzaţia generală este că am uitat, parţial, de lucrurile care ne fac plăcere în societate. Însă se pare că nu acesta este cazul, în realitate, cel puţin în partea asta a lumii.

Contrar aşteptărilor, un studiu realizat de Huawei ne arată că românii utilizează intens telefonul mobil, însă nu îşi neglijează persoanele iubite. Din contră, se folosesc de tehnologie pentru a păstra mai bine legătura cu cei dragi. Chiar dacă unii psihologi avertizează asupra dependenţei de smartphone, se pare că este destul de greu să ajungi să petreci prea mult timp pe telefonul mobil.

Conform aceluiaşi studiu comandat de Huawei şi realizat în parteneriat cu IPSOS, pentru regiunile Europei Centrale şi de Est dar şi a ţărilor nordice, oamenii tind să folosească foarte mult smpartphone-urile din dotare, însă pentru scopuri profesionale. Atunci când sunt acasă, gadgeturile nu substituie relaţiile apropiate cu persoanele dragi. Câteva date interesante au fost furnizate de acest studiu, din care ne putem da seama cum arată o zi normală în viaţa unui utilizator de smartphone din această parte a lumii.

Astfel că aflăm că un procent important dintre români au ca primă grijă, dimineaţa, să îşi verifice telefonul pentru a-şi citi mesajele şi mailurile. 64% dintre persoanele chestionate se uită la ecranele dispozitivelor în mod frecvent, atunci când se trezesc din somn. În ceea ce priveşte prezenţa telefonului la purtător, aproape toţi respondenţii au declarat că îşi ţin smartphone-urile aproape pentru cea mai mare parte din zi.

Un alt lucru interesant care reiese din sondajul comandat de Huawei, este faptul că smartphone-urile înlocuiesc, treptat, televizoarele.  71% din români renunţă cu uşurinţă la televizor în favoarea smartphone-ului. Mai mult, 67% dintre respondenţii români afirmă că pot renunţa la fel de uşor să consume dulciuri timp de o lună în loc să renunţe la smartphone, fapt care ar trebui să dea de gândit.

De asemenea, unul dintre lucrurile pozitive care se reflectă din sondajul realizate de Huawei şi IPSOS este faptul că românii consideră smartphone-urile un instrument care favorizează legătura cu cei dragi şi nicidecum un substitut al relaţiilor interumane. 79% dintre românii intervievaţi ar renunţa la smartphone în favoarea relaţiei cu partenerul lor, în timp ce 69% dintre aceştia declară că ar renunţa fără să stea pe gânduri la telefon în favoarea petrecerii timpului cu prietenii.

Pe lângă aceste cifre şi statistici, este important de ştiut ce înseamnă, cu adevărat, să fii dependent de telefonul mobil. #Addictedtoyou este o campanie realizată de producătorul din China de smartphone-uri şi echipamente de reţelistică, care are menirea de a analiza comportamentul utilizatorilor în materie de smartphone-uri şi cât de “ataşaţi” suntem cu adevărat de telefoanele noastre.

image

Gáspár György este psihoterapeut relaţional, autor şi expert antamat în cadrul campaniei mai sus menţionate. Acesta a explicat care este pragul care ar trebui trecut pentru ca o persoană să-şi pună cu adevărat problema dependenţei de smartphone.

”Fenomenul merită văzut prin prisma activităţilor pe care le neglijăm petrecând prea mult timp cu telefonul în mână. Majoritatea clienţilor care ajung în cabinetul meu cu dificultăţi în plan profesional sau personal recunosc că pierd prea mult timp butonând smartphone-ul (atât la job, cât şi acasă). Atunci când constatăm că apar efectele adverse ale statului pe telefon, deja vorbim despre dependenţă. Din păcate, unii dintre noi recunosc acest fapt abia după ce este prea târziu – după ce şi-au pierdut locul de muncă, după ce au făcut un accident cu maşina ori când s-au trezit părăsiţi de partener”, spune doctorul György.

În plus, acesta a explicat şi beneficiile aduse de tehnologie în relaţiile interumane şi cât de important este un simplu telefon mobil atunci când trebuie să menţinem legătura cu cei dragi:

Telefonul este un mijloc excelent de comunicare, mai ales atunci când cei dragi nu sunt alături de noi şi, totuşi, vrem să-i facem parte din povestea pe care o trăim. Lumea ar fi mult mai săracă în experienţe şi momente unice, dacă ne-am priva de folosirea telefoanelor. Utilizarea inteligentă sau conştientă a device-urilor moderne înseamnă a le folosi atunci când comunicarea prin viu grai nu este posibilă pentru moment”.

”Noi, ca fiinţe umane, suntem configuraţi neurobiologic să fim dependenţi unii de alţii – de aceea este mai mult decât firesc să-i auzim pe parteneri spunându-şi #addictedtoyou, dar nu mai este atât de normal când această dependenţă apare în relaţia cu telefonul mobil. Din fericire, în România zilelor noastre până şi creatorii de telefoane inteligente, cum sunt cei de la Huawei, ne încurajează să ne păstrăm dependenţa faţă de relaţii, şi nu faţă de obiecte”, a mai spus doctorul.

Campania Huawei #Addictedtoyou dedicate lunii iubirii, işi propune să scoată în evidenţă importanţa tehnologiei pentru a ţine legătura cu cei dragi, mai ales cand vine vorba despre relaţiile la distanţă sau despre momentele în care nu putem fi fizic alaturi de ei.

Acesta este un articol cu conţinut publicitar.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite