Cum să faci cu telefonul cele mai bune poze de vacanţă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO 123 RF
FOTO 123 RF

Cu sau fără cameră foto mai pleci în vacanţă, dar fără telefon e puţin probabil. Astfel, o serie de sfaturi despre cum să-l foloseşti la maximum îţi pot transforma pozele de vacanţă în unele memorabile.

Cel mai bun telefon pe care să îl foloseşti în vacanţă pentru poze este un Samsung Galaxy S7. Are o cameră de 12 megapixeli capabilă să captureze imagini foarte bune chiar şi în condiţii cu luminozitate scăzută. O alegere bună este şi iPhone SE, dar acesta rulează iOS şi trebuie să ţii cont de asta, dacă vii din lumea Android. Camera este aceeaşi ca pe iPhone 6s şi se descurcă foarte bine atât la poze, cât şi la video. O alegere la mijloc este Huawei P8 Lite, un smartphone cu Android disponibil la preţ mai mic decât primele două, dar care foloseşte un hardware bun dezvoltat de producător pentru care există un suport software bine implementat. Acum că telefonul a fost ales, urmează sfaturile.

O primă regulă, şi foarte importantă, este să nu foloseşti zoom digital. Telefoanele nu mai au zoom optic (care presupunea mişcarea lentilelor), cele mai multe, şi doar pentru că producătorul a introdus unul digital nu înseamnă că este util. Ba mai mult, distruge imaginea. Mai degrabă faci o poză la rezoluţie maximă, 12MP pe Galaxy S7 sau iPhone SE, apoi tai din ea acele elemente care nu-ţi plac. Producătorii implementează opţiuni de procesare rapidă a pozei, astfel că zoom-ul digital poate fi uitat.

Dacă nu îţi convin aplicaţiile preinstalate, poţi alege alta de pe App Store sau Play Store. Ai nevoie de una şi pentru că imaginea finală pe care vrei s-o prezinţi lumii s-ar putea să nu fie redată cum doreşti de telefon - ţine de algoritmul fiecărui producător. În acest caz, procesarea înseamnă o reglare a umbrelor, o îndreptare a cadrului, o ajustare a luminozităţii, contrastului şi chiar clarităţii. Mai poţi adăuga sau elimina din saturarea culorilor şi poţi imprima fiecărei fotografii acel ceva din stilul tău.

Pentru un control mai bun asupra cadrului, selectează zona de focalizare direct din ecranul smartphone-ului şi alege setările manuale pentru a controla viteza de expunere şi valoarea ISO (atunci când e posibil). Totuşi, ţine cont că un timp de expunere mai mare poate genera o fotografie mişcată. Tocmai de aceea poţi folosi un trepied sau o suprafaţă plană pentru a sprijini telefonul. Zgomotul de imagine va fi însă redus, iar poza finală va arăta mult mai bine. Ziua, când e soare puternic, foloseşte şi opţiunea HDR pentru a reda cât mai bine atât zonele luminoase, cât şi umbrele.

Mai ţine cont că te ajută să ţii telefonul drept o împărţire a ecranului în regula treimilor. Este o normă de aur în fotografie şi această matrice poate fi activată din setări. Numele vine fix de la modul în care poate fi împărţit cadrul. Dacă subiectul e mereu pe centru, e plictisitor şi pozele vor fi banale. Dacă este într-una dintre treimele extreme, atunci oferă dinamism imaginii.

Când vine vorba de portrete, trebuie să transmiţi povestea din spatele feţei fotografiate: veselia, tristeţea, mirarea, indignarea pot fi aliaţi buni în realizarea unui portret memorabil. Cel mai bine este să “vânezi” momentele şi să surprinzi acel cadru în care ţi se pare că persoana fotografiată transmite o emoţie. În peisaje regula e simplă: linia orizontului să fie paralelă cu o margine a telefonului pentru a avea o poză bine proporţionată.

Situaţia este similară şi la selfie-uri, acolo unde poţi folosi un selfie stick. În medie, tinerii îşi fac nouă selfie-uri pe săptămână, ceea ce înseamnă că pentru ei este foarte important ca telefonul pe care îl folosesc să ofere cea mai bună calitate a imaginii, dar şi să iasă în poze aşa cum au vrut. Pentru un selfie reuşit, ca regulă de prezenţă în poză, este recomandată opostură naturală, care să transmită o stare de spirit. O lumină bună va ajuta la calitatea fotografiei, iar telefoane ca Samsung Galaxy S7 iPhone 6s pot transforma ecranul în sursă de lumină, ca un bliţ, pentru a avea o imagine şi mai reuşită.  

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite