Cum va revoluţiona Apple mesageria instant: va fi ruptă de Internet şi GSM, dar va fi mai eficientă şi mai sigură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mesageria mobilă tocmai a primit o mână de ajutor de la Apple. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul
Mesageria mobilă tocmai a primit o mână de ajutor de la Apple. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

Dacă vrei să comunici cu cineva prin mesaje text, cel mai probabil îi trimiţi un SMS sau foloseşti aplicaţii precum WhatsApp, Messenger, Hangouts etc. care necesită Internet. Însă Apple, cu ajutorul dezvoltatorilor, ar putea reinventa mesageria instant. Fără să aibă nevoie de Internet ori acoperire GSM.

Magazinele cu aplicaţii sunt pline cu alternative la SMS, de la populara WhatsApp la mai puţin cunoscutele (în România) Kik, Line sau ChatOn (de la Samsung). Apple însă, odată cu iOS 7, a regândit puţin schema mesageriei instant pe distanţe scurte, iar acum câţiva dezvoltatori i-au valorificat resursele prin aplicaţia FireChat. MIT Technology Review prezintă povestea acesteia.

Înainte de toate, trebuie ştiut că FireChat se foloseşte de WiFi, dar nu este necesară o conexiune la Internet, la un hotspot. FireChat, şi alte aplicaţii similare care vor mai fi lansate în viitor, se foloseşte şi de Bluetooth şi deja se prefigurează cadrul în care funcţionează. Este o aplicaţie de mesagerie instant care poate trimite mesajele pe o rază relativ limitată de 10 până la 100 de metri (sau mai mult, dacă sunt mai multe dispozitive implicate).

Prin FireChat, telefoanele se conectează unele la altele şi sunt transmise mesajele celor intrate în această reţea locală. Practic, poţi denumi acest sistem drept „camera de chat 2.0“ şi se dovedeşte util când e vorba de o încăpere în care sunt mai mulţi oameni, dar nu există Internet, nu e bună acoperirea GSM sau pur şi simplu nu toţi vor să trimită SMS-uri ori să folosească aplicaţii ca WhatsApp şi Facebook Messenger.

În prezent, FireChat funcţionează pe circa 30 de metri, dar planul creatorilor este mai mare. Aplicaţia este creată de către Open Garden al cărei director Micha Benoliel susţine că prin astfel de produse dispozitivele mobile inteligente pot scăpa de limitările unei reţele. „Această abordare este foarte interesantă în domeniul multiplayer gaming şi pentru altfel de aplicaţii de comunicare“, a spus Benoliel.

image

Un univers de gadgeturi conectate local

Deocamdată, potrivit lui Anthony DiPasquale, dezvoltator al Thoughtbot, FireChat este singura aplicaţie care să folosească noul sistem de la Apple implementat în iOS 7. Acesta se numeşte „multipeer conectivity“ şi a fost prea puţin promovat către dezvoltatori. „Sper ca tot mai mulţi oameni să înceapă să îl folosească. Este un framework extraordinar cu foarte mult potenţial. Există, probabil, un potenţial de a folosi sistemul în aproape orice situaţie care presupune că oamenii stau grupaţi şi împărtăşesc informaţii“, a afirmat DiPasquale.

Potenţialul de care vorbeşte acest dezvoltator a fost schiţat şi de către Benoliel. El vrea să dezvolte FireChat către alte platforme, cum ar fi Mac OS, Android şi Windows. Astfel, câmpul acoperit se măreşte. Iar DiPasquale a experimentat cu o aplicaţie care foloseşte conectivitatea multipeer şi trimite muzică spre alt dispozitiv.

Minusul, pentru moment, este că iOS 7 nu suportă transmisiunile decât de la un dispozitiv la altul şi de la un dispozitiv la altele. Însă pe viitor lucrurile se vor schimba, protocolul acesta va „învăţa“ mai multe lucruri. Open Garden promite deja că va aduce o actualizare care să extindă funcţionalităţile actuale şi mesajele să poată fi trimise peste unul sau mai multe dispozitive din aceeaşi reţea.

Un demo pentru FireChat

Fără GSM, fără Internet, dar fără griji?

Un lucru bun pe care îl aduce o astfel de aplicaţie este securitatea sporită. E un risc mai scăzut ca cineva să intercepteze datele pe care le transmiţi, mai ales dacă vrei să rămână într-un grup restrâns. Mai mult, nici metadatele n-ar mai putea fi colectate, cum fac în prezent agenţiile de informaţii precum NSA sau GCHQ din Marea Britanie.

„Această metodă este imună firewall-urilor ca cele din China sau Coreea de Nord. Pe măsură ce utilizatorii devin mai conştienţi de intimitatea şi securitatea în lumea noilor tehnologii, schimbă direcţia spre reţele locale, ad-hoc“, a afirmat Mattt Thompson, inginer software specializat pe iOS şi Mac OS. Problema cu astfel de reţele e că obţii acces dacă ai acces la unul dintre dispozitivele reţelei.

Totuşi, dincolo de securitate, astfel de aplicaţii se pot dovedi extrem de populare şi eficiente în ţări cu o infrastructură GSM destul de limitată. „Google cheltuie miliarde de dolari pe fibră optică şi baloane (pentru Internet), dar nu va rezolva astfel problema conectivităţii mobile. Trebuie să creăm reţele de internet mai mici care pot funcţiona independent şi pe acestea să le conectăm cumva la Internet“, consideră Benoliel. Astfel, prin dispozitive ieftine, cu Android sau alt sistem de operare, se poate ajunge la reţele locale în ţările sărace.

Află mai multe: 

Japonezii care vor să domine Internetul cumpără Viber, una dintre cele mai folosite aplicaţii de mesagerie instant

Şeful Kakao Talk, rivalul WhatsApp, optimist privind viitorul: "Nu va exista un singur câştigător"

SMS-ul moare şi ia cu el veniturile imense ale operatorilor. WhatsApp creşte şi e denumită crema mesagerie instant

WhatsApp: Povestea unui succes născut din comunism şi refuz

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite