De ce Windows Phone 8 este o alegere bună pentru smartphone-uri ieftine

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Modul în care este dezvoltat, personalizat şi
distribuit sistemul de operare Android, mai ales pe smartphone-urile ieftine,
aduce multe motive de frustrare utilizatorilor.
Modul în care este dezvoltat, personalizat şi distribuit sistemul de operare Android, mai ales pe smartphone-urile ieftine, aduce multe motive de frustrare utilizatorilor.

Ca să-mi argumentez părerea, am făcut un mic experiment, din care rezultă şase motive importante pentru care Windows Phone 8 este o alegere mai bună decât Android.

Până anul trecut foloseam smartphone-uri cu Android. Deşi la început eram fericit, modul în care a evoluat Android-ul a ajuns să mă frustreze foarte repede. De aceea, în 2012, am trecut la platforma Windows Phone. Cu mici excepţii, sunt mulţumit de ceea ce face Microsoft şi cred că Windows Phone este o platformă ce merită titlul de al treilea jucător important pe piaţa smartphone-urilor. Dacă pentru utilizatorii pretenţioşi care doresc telefoane foarte performante şi extrem de multe aplicaţii, Windows Phone 8 nu este încă o alternativă bună, pentru cei care-şi doresc un smartphone ieftin, Windows Phone 8 mi se pare cea mai bună alegere.

Ca să-mi argumentez părerea, am făcut un mic experiment, din care rezultă şase motive importante pentru care Windows Phone 8 este o alegere mai bună decât Android. Repet: doar când vine vorba de a cumpăra un smartphone ieftin. Criteriile de comparaţie pentru smartphone-uri scumpe sunt diferite de cele folosite atunci când cumpăraţi smartphone-uri ieftine.

Smartphone-uri ieftine cu Android, pe piaţa românească

M-am uitat pe două din cele mai cunoscute magazine online şi am ales 9 telefoane cu un preţ de până la 1200 RON, fără abonament. Aceasta pare a fi limita maximă la care magazinele online consideră un smartphone a fi ieftin.

Singurul criteriu de alegere a fost: ce telefoane sunt comune ambelor magazine, din zona asta de preţ? Nu am analizat prea mult ce telefoane aleg. Doar m-am asigurat că includ telefoane de la cei mai importanţi producători. La final, am ales următoarele smartphone-uri: Samsung Galaxy S3 Mini, Samsung Galaxy Ace 2, HTC One V, Motorola Motoluxe, HTC Incredible S, HTC Desire X, LG Optimus 2x, Sony Xperia P Nypon şi Sony Xperia Go.

În ceea ce priveşte configuraţia hardware, există multe asemănări, precum şi multe diferenţe. Unele telefoane au procesoare cu două nuclee, altele cu unul singur. Unele au 512MB RAM, altele mai mult. În ceea ce priveşte versiunea de Android instalată, există diferenţe importante între telefoane, după cum vedeţi în tabelul de mai jos.

Grafic Telefoane Android

Dacă ne uităm şi la versiunea de Android disponibilă prin actualizări oficiale, oferite de producători, situaţia devine şi mai complexă.

O analiză sumară  relevă câteva probleme importante, care nu sunt prezente şi la platforma Windows Phone 8.

1. Actualizări la zi, garantate de Microsoft până la 8 Iulie 2014

La data scrierii acestui articol, cea mai recentă versiune de Android este 4.2.2. A fost lansată de Google pe 11 Februarie 2013,  acum mai bine de trei luni de zile.

Niciun telefon din cele menţionate mai sus nu are această versiune. Nu se ştie clar dacă vreunul din telefoane va primi vreodată această actualizare, iar altele, precum Motorola Motoluxe nu vor primi cu siguranţă acest update. Acest telefon va rămâne cu Android 2.3, o versiune foarte veche deja, lansată în Decembrie 2010. Singurele telefoane care pot avea siguranţa că vor primi această actualizare sunt telefoane scumpe precum HTC One.

În schimb, orice terminal cu Windows Phone 8 va primi actualizări garantate de Microsoft, până la data de 8 iulie 2014. Toate telefoanele cu Windows Phone 8 au deja ultima versiune a sistemului de operare disponibilă pentru actualizare, indiferent de producător şi model. Dacă faceţi un tabel cu toate telefoanele cu Windows Phone 8, indiferent dacă sunt scumpe ori ieftine, veţi vedea că toate au acces la ultima actualizare a acestui sistem de operare.

2. Configuraţie hardware minimă, garantată de specificaţiile Windows Phone 8

Pe Android, există configuraţii hardware minime, cerute de Google pentru fiecare versiune de Android în parte. Un producător poate oricând să decidă să ofere un telefon cu o configuraţie hardware foarte slabă şi să folosească o versiune veche de Android. Este o metodă rapidă de a scoate un profit mai măricel.

Pe platforma Windows Phone 8, Microsoft impune tuturor producătorilor să ofere un procesor cu două nuclee, 512 MB de memorie RAM, memorie internă de cel puţin 4GB, şamd. Drept urmare nu veţi găsi nici un telefon cu o configuraţie hardware mai slabă de-atât.

3. Bug-uri rezolvate şi noi caracteristici

Pe lângă breşele de securitate, există şi multe bug-uri. Iarăşi, atât Google cât şi Microsoft, lucrează continuu pentru a le rezolva. Diferenţa o face faptul că Microsoft şi-a asumat responsabilitatea de a oferi ultimele actualizări şi rezolvări de bug-uri tuturor utilizatorilor Windows Phone 8. Google a lăsat totul pe seama producătorilor de telefoane.

În plus, se ştie deja că Microsoft va oferi actualizări ce vor aduce noi caracteristici pentru toate telefoanele cu Windows Phone 8, odată cu update-ul Windows Blue din toamna aceasta, ce include şi Windows 8. Un alt aspect demn de luat în considerare este că, atunci când vine vorba de Windows Phone 8, şi producătorii de telefoane pot oferi actualizări specifice modelelor vândute de ei. Astfel, utilizatorii vor beneficia de actualizări din două surse – Microsoft şi producătorul telefonului. Dacă producătorul telefonului îşi poate ignora clienţii, Microsoft nu va face asta în perioada oficială de suport pentru platforma Windows Phone 8.

Pe Android, se cunosc noile caracteristici aduse de fiecare nouă versiune a sistemului de operare dar niciodată nu este clar ce telefoane se vor bucura de noile versiuni şi când.

4. Un plus de securitate

Orice telefon are găuri de securitate. Atât Microsoft cât şi Google îşi actualizează sistemele de operare pentru a le rezolva atunci când sunt descoperite. Diferenţa dintre cele două platforme o face modul în care actualizările ajung sau nu la utilizatorii de telefoane.

Interesul producătorilor pentru aceste actualizări este foarte limitat când vine vorba de smartphone-uri ieftine, cu o marjă de profit mică, indiferent de platformă. Dar Microsoft garantează că problemele de securitate sunt rezolvate cu noi actualizări şi acestea sunt distribuite către toate telefoanele Windows Phone 8. Dacă un producător de telefoane Android nu are succes cu un anumit model, acesta poate oricând să-şi ignore complet clienţii care i-au cumpărat modelul respectiv.

Un alt aspect importat când vine vorba de securitate, este şi popularitatea unui sistem de operare. Android este de departe, rege. Aplicaţii rău voitoare, breşe de securitate, viruşi, etc sunt descoperite în fiecare zi, pentru că există foarte mulţi utilizatori care pot fi înşelaţi într-un fel sau altul. Windows Phone 8 este pe un distant loc 3 şi platforma va fi, cel puţin pentru o vreme, neinteresantă pentru răuvoitori. Statutul de underdog îi oferă un mare avantaj din perspectiva securităţii.

5. O experienţă de utilizare uniformă, rapidă şi fluentă

O importantă tendinţă în ecosistemul Android este că fiecare producător de telefoane modifică sistemul de operare şi include interfeţe diferite de cea gândită de Google, plus aplicaţii exclusive care nu pot fi dezinstalate de utilizatori, chiar dacă nu le folosesc.

Pe platforma Windows Phone 8, producătorii de telefoane nu au voie să schimbe interfaţa sistemului de operare şi modul în care acesta funcţionează. Ei pot doar oferi aplicaţii exclusive pentru clienţii lor. Aceste aplicaţii, dacă nu sunt folosite, pot fi dezinstalate cu uşurinţă.

Ce înseamnă asta? O experienţă de utilizare mai plăcută pentru utilizator. Windows Phone 8 arată la fel pe toate telefoanele şi se mişcă rapid chiar şi pe telefoanele ieftine, pentru că acestea respectă cerinţele minime impuse de Microsoft. În plus, utilizatorii nu sunt obligaţi să păstreze aplicaţii pe care nu le doresc şi pot scăpa de ele cu uşurinţă.

6. Mai puţină frustrare

Ultimul motiv nu face altceva decât să rezume ce simţim când ne întâlnim cu oricare din problemele menţionate mai sus:  multă frustrare.

Când cumpăr un telefon, vreau garanţia că voi avea o perioadă de timp în care voi primi actualizări, vreau ca problemele să-mi fie rezolvate în timp util, vreau să am acces la noi caracteristici ale sistemului de operare, nu vreau să fiu forţat să păstrez aplicaţii inutile ce irosesc resurse de calcul şi nici să învăţ interfeţe diferite, pe telefoane cu acelaşi sistem de operare.

Modul în care este dezvoltat, personalizat şi distribuit sistemul de operare Android, mai ales pe smartphone-urile ieftine, aduce multe motive de frustrare utilizatorilor.

În opinia mea, filosofia adoptată de Microsoft pentru Windows Phone 8 este mai apropiată de utilizatori şi nevoile lor. Data viitoare când vreţi să cumpăraţi un smartphone şi nu aveţi un buget mare la dispoziţie, nu ezitaţi să încercaţi un telefon cu Windows Phone 8. Este foarte posibil să aveţi o experienţă mai plăcută decât pe Android.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite