Femeile din India pot marca violatorii pe hartă printr-o aplicaţie de smartphone

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După incidentele provocate de un viol din decembrie 2012, indienii au creat un site unde femeile pot raporta diverse abuzuri din partea bărbaţilor. Punerea pe hartă a violatorilor şi hărţuitorilor se face prin smartphone şi tot mai multe femei au apelat la acest portal.

În decembrie 2012, o femeie a fost violată de un grup de bărbaţi în oraşul New Delhi şi a murit în urma acestui atac. De atunci este în creştere popularitatea aplicaţiilor care le-ar putea proteja pe femei, iar safecity.in este în această listă, scrie Business Insider. Femeile sunt încurajate să pună pe hartă orice tip de abuz şi să le informeze şi pe altele de pericolele din oraşele lor.

Elsa D'Silva, fondatoarea site-ului, afirmă că social media a devenit un instrument important pentru ca femeile din India să acţioneze contra unor astfel de abuzuri, chiar dacă sunt încă reticente la a-şi da datele personale. „Acum te simţi mai puternică să acţionezi, chiar dacă asta înseamnă doar să-ţi împărtăşeşti experienţa. Nu vom mai fi tăcute de acum înainte“, mai spune D'Silva.

Harta de pe site este conectată la aplicaţia SafeTrac dezvoltată de firma KritiLabs şi poate fi descărcată gratuit. SafeTrac furnizează şi un buton de SOS în cazul unei urgenţe pentru a apela anumite contacte şi din acel moment va fi înregistrat traseul telefonului. Prima aplicaţie de acest fel a fost FightBlack, lansată cu un an înainte de atacul din New Delhi, şi care a devenit gratuită între timp. Numărul de descărcări a crescut foarte mult din decembrie.

Şi poliţia din Mumbai a lansat o aplicaţie proprie, denumită In Case of Emergency (ICE), şi este activă începând cu ianuarie. Sunt însă şi unele critici la adresa acestor practici, în primul rând că în cazul unui atac nu ai suficient timp pentru a acţiona. Atacatorul nu-ţi lasă la dispoziţie câteva minute pentru a scoate telefonul şi pentru a cere ajutor. Mai mult, nici telefonia mobilă nu este atât de dezvoltată, deşi smartphone-urile încep să fie tot mai populare.

Cei din industria tehnologiei şi activiştii speră ca ideea utilizării aplicaţiilor să crească şi măcar să prevină atacurile prin simpla lor prezenţă.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite