Google şi lansarea telefonului Facebook: cine pierde şi cine câştigă?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lansarea telefonului Facebook din această seară nu înseamnă un lucru important doar pentru reţeaua socială, ci este un nou mesaj pentru Google, care ar putea să fie ameninţat tocmai de propriile principii după care a dezvoltat sistemul de operare Android. Cât de multă autonomie este destulă pentru partenerii Google?

Un ecosistem liber şi dominator

Dacă lumea tehnologiei ar fi una geopolitică, eu aş compara Android cu Uniunea Europeană, iar iOS cu Rusia sau China. Uniunea Europeană îşi arată dominaţia prin puterea colectivă a statelor care o cuprind, dar această diversitate îi aduce şi slăbiciunile. Rusia sau China, în schimb, sunt ecosisteme puternice şi închise.

Codul sursă al Android este disponibil pentru toată lumea şi se pot face modificări nelimitate asupra lui. Astfel, am putut vedea diverse variante ale acestuia. HTC a dezvoltat de-a lungul timpului interfaţa Sense, ajunsă la varianta 5.0, producătorul român Allview are o variantă proprie, iar Samsung s-a detaşat cel mai mult odată cu lansarea lui Samsung Galaxy S4. Ce ar însemna pentru Google şi Android telefonul Facebook, HTC First, care va veni cu Facebook Home, un launcher care va porni odată cu sistemul de operare şi îi va schimba aplicaţiile de bază şi interfaţa?

Ultimele date de pe piaţă arată că Android are un avans categoric asupra altor sisteme de operare mobile, cum ar fi iOS, prezent doar pe telefoanele Apple, Windows Phone sau BlackBerry 10. Acum un an, iOS conducea Android pe piaţa americană cu 47% la 45%, dar anul acesta lucrurile s-au schimbat. Android are 51%, iar iOS 43%. Evident, vorbim de câteva telefoane, în cazul sistemului de la Apple şi de numeroase terminale cu Android, care nu ţin de Google.

Ce înseamnă Samsung Galaxy S4 pentru Android?

Unul dintre primele semnale negative pentru Android de anul acesta a fost lansarea lui Samsung Galaxy S4. Astfel, în timpul prezentării nu a existat nicio menţiune asupra sistemului de operare. Sud-coreenii l-au modificat foarte mult şi au introdus noi facilităţi. Interfaţa TouchWiz vine şi cu noi aplicaţii. Toate facilităţile noi reprezintă aplicaţii noi pentru sistemul de operare Android, iar Samsung încearcă să-şi construiască un ecosistem propriu.

htc one samsung galaxy s4 foto captura/youtube pocket now

Evident, în momentul de faţă Android-ul este ubicuu şi nu va dispărea. Magazinul Google Play reprezintă una dintre cele mai mari pieţe de desfacere de aplicaţii din lume, iar Google câştigă de pe urma acestui lucru. Dar la nivelul influenţei pe piaţă, transformarea continuă a sistemului de către producători, care s-au folosit de deschiderea acestuia, a însemnat cumva pierderea influenţei Android. Samsung în acest moment se foloseşte de un software open-source, modificat radical şi de piaţa de aplicaţii separată.

Samsung Galaxy S4 nu a fost primul terminal care a fost modificat radical de sud-coreeni. Odată cu Samsung Note 2, aceştia au introdus un sistem de multitasking complex, mult mai bun decât pe alte telefoane.

Telefonul Facebook, un ecosistem uriaş peste un ecosistem gigant

Lansarea telefonului Facebook reprezintă un moment istoric pe piaţa tehnologiei. Facebook Home ar putea fi o megaaplicaţie care să se lanseze odată cu sistemul de operare, să modifice interfaţa şi să introducă în prim plan aplicaţiile Facebook şi să integreze foarte bine reţeaua socială.

Odată cu telefonul Facebook, care se va numi probabil HTC First, un ecosistem uriaş „se urcă” peste Android. Potrivit ultimelor date oferite de Facebook, 157 de milioane de utilizatori vizitează reţeaua socială de pe telefoane mobile în fiecare zi. Astfel, ultimul an a însemnat concentrarea Facebook pe această zonă, cu oferirea de noi aplicaţii, redesenarea celor existente şi îmbunătăţirea designului şi vitezei. De asemenea, ei au încercat să găsească o metodă pentru a livra reclamele mai bine către utilizatori, sub presiunea investitorilor.

„În 2012 am conectat peste un miliard de utilizatori şi am devenit o companie mobilă”, a declarat Mark Zuckerberg, şeful Facebook. Lansarea telefonului Facebook ar confirma acest lucru, iar un ecosistem Facebook, cu 157 de milioane de utilizatori, ar putea veni peste Android. Evident, utilizatorii vor avea acces la aplicaţiile favorite, dar oriunde s-ar duce ar da peste o opţiune de „Status Update” sau „Upload a Photo”.

În loc să construiască un telefon Facebook, reţeaua lui Zuckerberg a gândit foarte bine. S-a aliat cu HTC, cu care avea un parteneriat încă de la HTC ChaCha, iar ei au dezvoltat nu un sistem de operare nou, ci doar un launcher. Care este obiectivul acestui launcher? Orice telefon poate deveni un telefon Facebook. Instalează aplicaţia, iar orice variantă de Android va deveni integrată cu Facebook.

Astfel, Mark Zuckerberg a declarat că nu are sens să lanseze un telefon Facebook pentru că nu ar putea conecta mai mult de 10-15 milioane de oameni. O aplicaţie supremă, ar însemna conectarea a sute de milioane de utilizatori cu un simplu download.

Ciocnirea titanilor

Nu vrem să spunem că Facebook ameninţă Android, dar se foloseşte tocmai de libertăţile acestui sistem pentru a-şi marca teritoriul mai bine. Un miliard de utilizatori există pe Facebook, iar creşterea utilizatorilor pe mobil este de 57%.

Ecosistemul Android mai poate fi modificat, iar fiecare producător încearcă să-şi aducă amprenta unică. Samsung atacă direct Apple prin construirea unui ecosistem, HTC vrea să fie o companie diferită prin Blinkfeed, o funcţionalitate care aduce aminte de aplicaţiile de ştiri, iar Facebook Home ar putea fi „virusarea” Android cu boala grea a Facebook.

Mişcarea lui Zuckerberg este una logică. Facebook nu mai este doar un alt site sau doar o altă aplicaţie. În permanenţă Facebok este cea mai descărcată aplicaţie gratuită din Google Play Store. În loc să descărcaţi trei aplicaţii, Facebook Home le-ar putea cuprinde pe toate , plus integrarea totală.

Pentru Google acest lucru poate însemna mai mulţi utilizatori, poate însemna în continuare avansul faţă de alte sisteme de operare, deoarece oferă opţiuni mult mai diverse faţă de iOS, Windows sau BlackBerry, dar poate însemna şi decăderea numelui Android. Influenţa se păstrează, brandul ar putea dispărea.

Facebook Home, şah la Google+

Să nu uităm de Google+, ideea gigantului online de integrare socială a vieţii de pe telefoanele mobile. Odată cu lansarea reţelei sociale, Google a modificat dimensiunea ecosistemului său. Nu mai era vorba doar de o simplă căutare, nu mai era vorba doar de un simplu mail. Acum oamenii puteau să fie integraţi cu prietenii lor.

Facebook Home reprezintă pentru mine Google+. Adică experienţa socială clasică, integrată într-un sistem pe care oamenii îl folosesc de zi cu zi pentru alte activităţi. Dacă gestul Google a venit cumva din Static în Activ, adică spre integrearea socială, Facebook Home, telefonul Facebook, este o integrare din Activ în Static. Lansarea telefonului Facebook poate ACTIVA un ecosistem printr-o integrare socială extremă.

Câţi oameni vor folosi Facebook Home? Nu vom avea acest răspuns decât după ce vom vedea produsul finit şi vor fi oferite primele date.

Android nu pierde, Android se transformă.
 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite