REVIEW Google Nexus 5 - După patru modele de tranziţie, ultimul e un succes

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înc-un an, încă un Nexus. Aşa merge metronomul Google şi anul acesta oferă un dispozitiv bine dotat tehnic şi lipit de un sistem de operare optimizat pentru hardware mult mai slab. E ca o rachetă V2 legată de un lampion. A venit şi la noi, l-am folosit şi acum avem de spus câte ceva despre el.

Google Nexus 5 nu este un smartphone sexi, nu te poţi uita la el şi să spui „da, domnule, e sculptat cu fineţea întregii Renaşteri“. E un smartphone mai mult nefinisat decât e finisat, dar în ceea ce priveşte construcţia nu sunt multe de reproşat. Un Nexus 5 n-are ce căuta în comparaţii de tipul „e mai bun decât Galaxy S4? Mai bun decât One?“. E un alt tip de smartphone pentru un aproape alt tip de utilizator. Şi e ieftin, dacă are importanţă.

Hardware

Are un ecran de 5 inci, full HD pus peste un procesor Qualcomm Snapdragon 800 la peste 2GHz frecvenţa, o memorie RAM de 2GB şi un spaţiu de stocare de 16 sau 32GB. Toate sunt cuprinse într-o carcasă din plastic mat (când e negru) şi fină la atingere. Fină în sensul de premium, nu în cel de „plastic lăsat ieftin şi mat pentru că nu erau timp sau fonduri pentru finisaje“. Nu, e un telefon finisat, dar nu în stilul unui iPhone 5s, să pună designul pe aceeaşi treaptă cu performanţa.

Faţă de un Nexus 4, schimbările sunt mărunte, unele foarte inspirate, cum ar fi înlăturarea spatelui de sticlă. Portul de încărcare este microUSB, slotul pentru SIM acceptă doar cartele micro şi camera este de 8 megapixeli, dar mai bună decât cea de anul trecut. Bateria are 2.300 mAh şi îi oferă o autonomie ceva mai bună decât cea de pe Nexus 4, dar încă medie. Am reuşit să-l am încărcat o zi întreagă, cu Internetul pornit, dar fără sincronizare şi cu sesiune de utilizare de circa 10-20 de minute.

Unboxing cu Google Nexus 5.

Preţ

Google Nexus 5 costă 2.000 de lei la eMAG. Deocamdată, atât la acest magazin online, cât şi la Vodafone, stocul este zero. În Statele Unite ale Americii şi în câteva ţări din Europa telefonul se vinde prin Google Play Store.

Design şi construcţie

Personal, găsesc marginile laterale ale acestui smartphone prea late. Preferam ecranul mai adus spre margine pentru a economisi spaţiu, dar decizia Google şi LG a fost alta. Ecranul e plat, doar casca pe centru, cu o încadrare rotundă, şi în stânga acesteia (privind telefonul perpendicular pe ecran) camera frontală. Pe dreapta e butonul de pornire, oprire şi blocare, împreună cu slotul pentru SIM, iar pe stânga sunt butoanele de volum.

Butoanele sunt construite foarte bine, cursa e scurtă, dar sigură, spre deosebire de Nexus 4, unde, în anumite momente, trebuie să ghiceşti când ai apăsat şi când nu. Per total, telefonul e ca un Nexus 4 evoluat, depărtat de LG G2 şi nicicum cu un design senzaţional, nemaivăzut. Este conservator spre sobru.

image

Software

E un Android 4.4 KitKat pe el, cu acest sistem de operare a fost lansat, şi are un launcher puţin ajustat faţă de KitKat pentru Nexus 4. Dincolo de schimbările de grafică, bine venite şi care elimină culorile acolo unde n-au rost, sistemul rulează mai bine. Mult mai bine. E un hardware de vârf, într-adevăr, şi aş spune că e prima versiune de Android care să se apropie în fluiditate de iOS sau Windows Phone 8. Animaţiile nu au lag, schimbările între aplicaţii la fel şi nici nu mai rămâne bara de notificări în urma atingerii, cum am mai păţit pe Nexus 4.

Aplicaţii obţii din Google Play Store, iar printre cele preinstalate cele mai mari schimbări sunt aduse în aplicaţia de SMS-uri (nu mai există), cea pentru gestionarea apelurilor şi în Google Now. Practic, Hangouts înlocuieşte aplicaţia de apeluri şi aduce la un loc mesajele tradiţionale şi cele din Google+, Google Now trece în partea stânga a ecranului, deşi încă poţi accesa aplicaţia cu un swype de la bază, iar aplicaţia pentru apeluri primeşte, în sfârşit, recunoaşterea numelor în funcţie de butoanele pe care le apeşi pe tastatura alfanumerică. Existau aplicaţii terţe care făceau asta, dar acum Google a integrat funcţionalitatea (smart dialing) în a sa.

image

Apoi, widget-urile nu mai sunt la finalul „sertarului“ cu aplicaţii, ci apar doar când vrei să le adaugi, printr-o apăsarea prelungită pe ecranul principal. Aici, Google s-a inspirat din versiuni de Android terţe create de dezvoltatori independenţi. Nu e nimic radical schimbat, ci doar trebuie să reînveţi pe unde sunt lucrurile pe care le foloseai înainte.

Multimedia: camera foto, sunet şi ecran

Ecranul este bun, dar nu impresionant. Poate unde LG a ales în continuare LCD-ul în dauna unui LED care aduce o saturare mai mare a culorilor şi nuanţe de negru mai puternice. Nu e rău, e luminos, mai ales când reduci intensitatea la minimum, dar pus lângă un Galaxy S4 pierde. Personal, apreciez mai mult modul în care reproduce ecranul de pe Nexus 5 culorilor, dar aş fi preferat AMOLED pentru că pot fi aprinşi pixelii individuali, cum se întâmplă pe Motorola Moto X. Unele aplicaţii pot beneficia de această tehnologie.

Sunetul e bun, apreciez că difuzorul nu mai este pe spatele telefonului (proastă idee din partea oricărui producător) şi este mai puternic decât cel de pe Nexus 4. Difuzorul e la baza telefonului la fel ca pe LG G2 (sau iPhone, dacă vrei să spui că LG sau Google au copiat de la Apple).

Camera foto nu e impresionantă, dar la momentul la care am redactat acest articol n-am primit actualizarea la Android 4.4.1 KitKat care aduce îmbunătăţiri în acest sens. Pozele pe care le-am făcut sunt mai bune decât cele realizate cu Nexus 4, dar uneori aplicaţia camerei foto este lentă, camerei ia prea mult să focalizeze şi nici după ce a focalizat şi se pregăteşte să facă poza nu eşti sigur ce iese. Vezi mai târziu şi uneori ai pierdut momentul.

Mostre foto (prima e procesată, a doua nu) - click pentru mai multe mostre

image
image

Nu, nici acest Nexus 5 nu este perfect din acest punct de vedere. Apple încă se descurcă mai bine cu telefoanele sale, ba chiar şi Moto X am văzut, din mostrele foto, produce fotografii mai bune şi camera este mai „sprintenă“. În rest, rezoluţia e de 8 megapixeli şi camera poate filma full HD. De folosit funcţia Photo Sphere cu panorame la 360 de grade, eu o ador nu atât pentru imaginile produse în mod obişnuit, ci pentru cum arată acestea în 2D.

A cincea descălecare a Alesului

Am avut toate telefoanele Nexus de până acum, unele pentru două-trei luni (Nexus One), altele pentru aproape şase luni şi mai mult (Galaxy Nexus şi Nexus 4), iar la altele am revenit de câteva ori (Nexus S). Acum, am folosit Nexus 5 şi cel mai probabil voi ajunge să-mi cumpăr unul până la primăvară. Am văzut, deci, în aceşti trei ani de produse Google Nexus evoluţia atât a principiilor de hardware, cât şi pe cea a celor de software.

Până la Nexus 5, mai toate celelalte au avut câte o problemă. Nexus One nu recunoştea prea bine două puncte de atingere pe touchscreen, Nexus S a avut un ecran aşa şi-aşa, poate şi din cauza curburii acestuia, stricând unghiul de vizualizare, Galaxy Nexus a avut o autonomie proastă, iar Nexus 4, din cauza spatelui din sticlă, era predispus alunecărilor pe masă. Nexus 5 e mai „rotund“, e un smartphone care a „învăţat“ de la toate celelalte.

image

Nexus 5 încă nu are un design demn de clasa premium, poate şi preţul mic a afectat departamentul acesta, dar funcţionalitatea e acolo unde trebuie. De fapt, linia este simplă: orice produs Nexus e doar pentru aceia care vor un dispozitiv în permanenţă sub atenţia Google şi nu pun prea mult preţ pe briz-briz-uri pe care le poate adăuga un producător, cum ar fi un plastic lucios cu un anumit efect sau interfeţe încărcate cu tot felul de funcţii ori aplicaţii terţe.

Plusuri

  • Android 4.4 KitKat (în versiunea pentru Nexus 5)
  • Construcţia şi calitatea materialelor
  • Raportul foarte bun între preţ şi dotări (practic, imbatabil)

Minusuri

  • Designul
  • Performanţa camerei foto
  • Autonomia putea fi mai mare (poate cu o baterie mai mare)

 

Concluzie: după chipul şi asemănarea Google

Nexus 5 e Google. Scrie, undeva sub cuvântul „Nexus“ de pe spate, numele producătorului: LG, dar nu contează, acest telefon este Google din margine în margine, din hardware în software. Este ca unul dintre multiplele site-uri sau aplicaţii ale Google, interfaţa este minimalistă şi culorile sunt alese suficient cât să iasă în evidenţă, dar suficient cât să nu te deranjeze.

Android a evoluat frumos, a ajuns pe multe sisteme de operare, dar dacă n-ai KitKat, degeaba. Nexus 5 are KitKat şi devin un cuplu foarte interesant. Nu există smartphone, la acest moment, care să concureze cu Nexus 5 - are un preţ foarte bun pentru un flagship şi cele mai bune dotări pentru un smartphone. Singurul mare minus pe care i l-am găsit este designul, dar dincolo de acesta e un smartphone pe care îl iei, îl configurezi (în universul Google) şi e gata de treabă. De ar rezolva Google şi camera foto...

Haide să discutăm! Ne poţi vizita şi pe pagina de Facebook „Tech Adevărul“.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite