Google renunţă la Flash pe Android Jelly Bean. Profeţiile lui Steve Jobs se adeveresc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tehnologia Flash de realizare a paginilor web se apropie de finalul carierei în privinţa sistemelor mobile şi nu numai. După ce acum câţiva ani, fondatorul Apple, Steve Jobs, a declarat că Flash aparţine trecutului, Google a renunţat la suportul pentru această tehnologie pe noul sistem de operare Android 4.1 Jelly Bean.  

Mişcarea nu este o surpriză, deoarece Adobe, firma care deţine drepturile pentru Flash, a anunţat anul trecut că va renunţa la suportul acordat pentru platformele mobile. Iar Google a respectat această decizie şi a încetat orice fel de implementare a acestor tehnologii, iar Flash Player-ul a fost scos din magazinul online Google Play.

De asemenea, din 15 august, Adobe va oferi un acces limitat la aplicaţiile Flash din interiorul Google Play. Astfel, doar utilizatorii care au telefoane mobile compatibile vor primi suport pentru o scurtă perioadă de timp şi vor putea instala astfel de programe.

Finalul unei ere

9 noiembrie 2011 a fost finalul unei ere pentru Flash, iar criticii lui Steve Jobs i-au dat atunci dreptate. La o zi după ce anunţase că va concedia 750 de angajaţi, Adobe Systems a aruncat bomba: nu va mai dezvolta software pentru telefoane mobile şi tablete.

Decăderea Flash a venit pe fondul dezvoltării tehnologiei HTML 5, lucru recunoscut la vremea aceea şi de vicepreşedintele Adobe, Danny Winkour: “HTML5 este recunoscut acum de majoritatea telefoanelor mobile, în unele cazuri în mod exclusiv. Acest lucru face din această tehnologie cea mai bună soluţie pentru a dezvolta conţinut pentru browserul de internet pe platformele mobile”.

Cu toate acestea, finalul aplicaţiilor mobile nu este şi finalul Flash-ului. Acesta va fi folosit pentru dezvoltarea jocurilor avansate şi a video-ului premium, de calitate înaltă. „Flash Player 11 a introdus o mulţime de noi opţiuni: grafică 3D hardware accelerated şi conţinut video premium”, a mai spus Winkour.

Jurnalistul american Harry McCracken a scris atunci pe blogul său, Technologizer, că această renunţare din partea Adobe va fi un lucru bun pentru utilizatori pe termen lung. El a scris că experienţele lui cu versiunile mobile de Flash au fost oribile şi nu au reuşit să-l impresioneze vreodată. „Clienţii Apple au simţit pur şi simplu viitorul mai devreme. Acum, oricine foloseşte un telefon mobil o va lua în acea direcţie. Şi toţi vor fi mai mulţumiţi fără Flash”

Scrisoarea lui Jobs către Adobe: „Flash aparţine epocii mouse-ului, iar noi suntem deja în era tactilă”

Steve Jobs era cunoscut ca un adversar al tehnologiei Flash, considerând-o un artefact al tehnologiei în care telefoanele mobile şi tabletele nu erau în rolul principal. Pe 29 aprilie 2010, Jobs a scris o scrisoare lungă celor de la Adobe, în care descria motivele din spatele acestei aversiuni. Iată o parte a acelei celebre scrisori:

„Produsele Adobe sunt 100% în proprietatea acestora. Sunt disponibile doar de la Adobe, iar ei au singura autoritate asupra preţului şi dezvoltării acestora. Deşi produsele Flash sunt disponibile pe scară largă, ele nu sunt neapărat deschise. Din acest motiv, Adobe este un sistem închis. În loc să folosim Flash, noi la Apple am adoptat HTML 5, CSS şi JavaScript, standarde deschise. HTML 5, noul standard web, a fost adoptat de noi, de Google şi de alţii. Ne lasă să creăm grafică avansată, tipografie, animaţii şi lucruri minunate fără să ne bazăm pe aplicaţii de la terţi.

Adobe a spus în mod repetat că utilizatorii Apple nu pot accesa internetul pentru că 75% din conţinutul video de pe internet este în Flash. Ceea ce nu spun ei este că internetul este şi într-un format mai nou. YouTube, care conţine 40% din video-urile de pe internet, străluceşte în interiorul unei aplicaţii superbe. Avem video de la Vimeo, Facebook, Netflix sau CNN. O altă acuză de la Adobe este că utilizatorii noştri nu pot juca conţinut Flash. Este adevărat. Din fericire, există 50.000 de jocuri în AppStore, iar multe dintre ele sunt gratuite. Pe platformele Apple sunt mai multe jocuri decât oriunde în lume.

Ştim, de asemenea, că Adobe Flash este principalul motiv pentru care calculatoarele Mac se strică sau dau erori. I-am rugat să ne ofere o variantă de Flash care să meargă mulţumitor pe mobil, dar nu am văzut aşa ceva încă.

Nu în ultimul rând, este vorba despre autonomia bateriei. Majoritatea procesoarelor moderne folosesc un decodor de tip H.264, un standard introdus în industrie. Conţinutul Flash are nevoie de un decodor mai vechi. Ce influenţă are acest lucru? Cipurile noi susţin filmuleţele şi conţinutul flash direct din hardware, nu din software, pe când cipurile vechi folosesc partea de soft. Acest lucru consumă bateria şi îi înjumătăţeşte autonomia.

În cele din urmă, Flash a fost creat în epoca mouse-ului, nu pentru ecrane tactile. Multe site-uri de acest fel se bazează pe meniuri care „cad” în momentul când trecem cu mouse-ul peste ele. Acest lucru nu este posibil pe ecranele noi, tactile, controlate de gesturile degetelor. Majoritatea site-urilor ar trebui rescrise. Dacă dezvoltatorii vor să rescrie site-urile, deşi să nu facă asta printr-un sofrware nou, cum ar fi HTML 5?”

La ce foloseşte Flash?

Flash este o aplicaţie creată de Macromedia, firmă care a fost cumpărată de Adobe. Ea este folosită pentru dezvoltarea obiectelor de pe o pagină web, iar prin intermediul acestora dezvoltatorii au spus că se va creşte dinamismul unei pagini. De asemenea, este o versiune preistorică a interacţiunii cu utilizatorul. Principalul dezavantaj al acestui tip de software este faptul că nu putea fi găsit prin intermediul motoarelor de căutare, iar softul era cunoscut drept un mare consumator de resurse.  

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite