Articol publicitar

Harmony OS, mai mult decât o simplă alternativă pentru Android

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Richard Yu, preşedinte executiv al Huawei Consumer Business Group. FOTO Huawei
Richard Yu, preşedinte executiv al Huawei Consumer Business Group. FOTO Huawei

Sistemul Harmony OS, lansat în august 2019, a fost prezentat ca răspuns la blocarea accesului Huawei la sistemul de operare Android, în urma disputelor comerciale dintre SUA şi China şi a acuzaţiilor de spionaj formulate la adresa companiei chineze.

Însă, furnizarea unei alternative la sistemul Android pentru piaţa din China, posibil şi în afara ei, este doar o direcţie a efortului creării Harmony OS (în chineză Hóngméng). 

Potrivit analistului Ashwin Venkatchari, de la Futuresource Consulting, ambiţiile Huawei pentru Harmony sunt mult mai ample. Harmony este, potrivit Huawei, „un sistem de operare distribuit bazat pe micro-kernel, ce oferă o experienţă omogenă în orice scenariu”, iar asta reprezintă mai mult decât un slogan frumos de marketing. 

Huawei are ca obiectiv o combinaţie între o platformă nativă de cloud, echivalentă cu Linux, şi un sistem de operare portabil, suficient de flexibil pentru a fi folosit pe dispozitivele conectate la Internet of Things şi pe gadgeturile casnice inteligente, pe lângă smartphone-uri şi laptopuri, de fapt pentru „ orice scenariu ”.

Huawei susţine că, datorită faptului că Harmony OS este independent de sistemul hardware şi este construit pe un singur kernel şi o singură aplicaţie cadru, acesta reprezintă un pas înainte faţă de alte arhitecturi hibride, cum ar fi Linux, Android şi aşa mai departe. Huawei îşi bazează declaraţiile pe faptul că a adoptat un model de programare mult mai eficient, bazat pe un „motor de determinare a latenţei” în timp real, care redistribuie resursele pentru a satisface cerinţele aplicaţiilor şi serviciilor. 

Potrivit analistului Ashwin Venkatchari, Huawei consideră în pragul implementării 5G, că cea mai mare provocare este aceea de a asigura o interoperabilitate perfectă între cloud, AI şi IoT, şi că Harmony OS face exact acest lucru. „Ca şi concept, soluţia Huawei este simplă”, a spus acesta. Asigură-te că sistemul de operare este independent de hardware şi va putea funcţiona pe toate aceste dispozitive.

Huawei ARK Compiler

”Există o mulţime de provocări, dar avantajele sunt enorme”, mai spune Ashwin, ”cum ar fi acela de a putea comuta între dispozitive altfel diferite, folosind o singură aplicaţie, fără timpi morţi. În plus, aplicaţiile Harmony OS nu vor mai trebui vreodată să fie scrise pentru o singură platformă, mulţumită compiler-ului ARK, care permite utilizarea mai multor limbaje”. 

Conform planului prezentat deja de Huawei, implementarea Harmony OS va începe în 2020 cu ceasurile inteligente, brăţările inteligente, calculatoarele personale şi consolele autovehiculelor. În 2021, sistemul poate ajunge şi pe difuzoare şi pe alte echipamente audio, iar din 2022 putem să ne aşteptăm şi la ochelari VR şi chiar şi la o gamă şi mai diversă de produse şi aplicaţii.

„Cea mai mare provocare căreia trebuie să îi facă faţă Huawei pentru a asigura succesul Harmony OS este aceea de a convinge producătorii de dispozitive de a trece la un ecosistem complet nou”, a adăugat analistul.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite