Mobile

articolul anterior articolul urmator

Huawei ia în considerare folosirea sistemului de operare Sailfish, în loc să dezvolte unul propriu

2
18 Jun 2019 12:10:12
Autor: Andrei Brînduşescu
FOTO via Jolla
FOTO via Jolla

Huawei nu se va putea folosi de serviciile altor companii americane pentru telefoanele care nu au fost deja certificate în acest sens, astfel încât chinezii sunt nevoiţi să găsească o soluţie care să înlocuiască sistemul curent de operare, Android.

Zvonurile iniţiale sugerau că producătorul de telefoane lucrează la dezvoltarea unui sistem de operare propriu, denumit Ark OS sau HongMeng OS, însă se pare că acesta ia în considerare şi o altă alternativă, folosirea Sailfish OS.

Sailfish OS este un sistem de operare bazat pe Linux, foarte concentrat pe securitate. Jolla, compania finlandeză care dezvoltă sistemul, nu colectează decât informaţiile necesare pentru a oferi anumite servicii, şi numai cu acordul utilizatorului.

Compania chineză ar urma să folosească varianta rusă a Sailfish OS, denumită Aurora OS, această posibilitate fiind menţionată de CEO-ul Huawei, Guo Ping, într-o discuţie cu Konstantin Noskov, ministrul dezvoltării digitale, al comunicaţiilor şi mass media în Rusia.

Unul din principalele atuuri ale Sailfish OS îl reprezintă compatibilitatea cu aplicaţiile de Android, platforma fiind destul de dezvoltată, deşi nu atât de utilizată pe cât şi-ar fi dorit creatorii ei. Însă folosirea sa de către Huawei, care este al doilea producător de telefoane mobile din lume în acest moment, ar putea duce la o creştere importantă atât a numărului de utilizatori, cât şi a numărului de dezvoltatori de aplicaţii.

Conform GSM Arena, Huawei deja testează Aurora OS pe câteva dispozitive.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

geek-a-contra
18.06.2019, 13:35:49

huawei tot dezvolta la hongmeng-ul ala de prin 2012. ai zice ca 7 ani le-ar fi fost de ajuns. oricum, posibil ca selfish-ul, nici un typo aici, rusesc (imprumutata de la finlandezi...) va avea de cistigat, no problem, dar chinezii tot dependenti de altii vor ramine....

Ioan Nelu
18.06.2019, 19:38:18

Au fost faultati de americani...dar eu sper sa revina sa fie ce au fost...dupa ce i-a intrecut pe apple si samsung...si erau pe val cu reteaua 5g...iata ca pretexte nedovedite Dar vorbite i-au pus frana