Huawei Mate 30 Pro - Cum trăieşti fără Google în 2020 (TECH REVIEW)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Huawei Mate 30 Pro

În ultimele două săptămâni, m-am jucat cu unul dintre cele mai impresionante telefoane lansate în 2019 care, aşa cum probabil ştiţi deja, nu are serviciile Google. Deci, întrebarea la care am decis să încerc să răspund de-a lungul acestui review este: poţi trăi cu un dispozitiv fără Google?

Probabil că ai văzut deja o mie de materiale care îţi spun cum să instalezi serviciile Google pe Mate 30 Pro, dacă eşti interesat de acest telefon, aşa că nu am să mai tratez acest aspect. Dacă vrei asta, poţi găsi destule videoclipuri pe YouTube sau materiale scrise care să te ghideze pas cu pas.

În schimb, o să încerc să îţi povestesc despre experienţa pe care am avut-o eu cu telefonul timp de câteva săptămâni, încercând să îl utilizez fără acces la Play Store şi aplicaţiile Google.

Un look de 10

Trebuie să specific, înainte de toate, că telefonul este superb (vezi aici o galerie foto a dispozitivului). Îmi place foarte mult aspectul său, cu un lila metalizat pe spate care prinde accente de albastru sau roz în lumină şi arată foarte bine, atrăgând atenţia. Îmi place şi felul în care este dispus ansamblul de cameră, acel cerc care include cei 4 senzori ai telefonului, poziţionat central. Bump-ul este măricel, însă cu husa din cutie devine insesizabil, şi o sa vrei să foloseşti o husă pentru acest telefon.

Pe partea din faţă, ai un notch, breton, cum vrei tu să îi spui, care este într-adevăr destul de mare, deoarece adăposteşte camera de selfie, senzorul de gesturi, camera de adâncime şi senzorul de proximitate. Nu afectează însă prea mult experienţa de vizionare, astfel că nu am fost deranjat de el.

Pe margini observăm acel ”waterfall display”, care îţi induce senzaţia că imaginea se ”scurge” de pe ecran, datorită curburii foarte mari. Huawei a făcut o treabă bună în a-ţi permite să eviţi atingerile accidentale, pentru că eu nu am avut astfel de probleme pe perioada utilizării.

Display-ul în sine este superb, un OLED de 6,53 de inci care e certificat HDR10 şi vine cu rezoluţie de 1176x2400 de pixeli, protejat de sticlă Corning Gorilla Glass 6. Aceeaşi sticlă o găseşti şi pe spate, şi beneficiezi şi de rezistenţă la praf şi la apă de tip IP68 (o necesitate pentru orice flagship).

Hardware excelent

Versiunea pe care am testat-o este cea cu 256GB de stocare şi 8GB de RAM, singura care se găseşte în România. Vine cu cel mai nou procesor al Huawei, acel Kirin 990 pe 7 nanometri şi cu 8 nuclee, anunţat anul trecut la IFA, care este un mic monstru. În sensul bun al cuvântului, evident. Stocarea este rapidă, de tip UFS 3.0.

image

Bateria este excepţională, la fel ca la P30 Pro. Un total de 4500mAh, care beneficiază de tehnologia Huawei SuperCharge pentru încărcare pe 40W. Mai mult, îţi permite şi încărcare rapidă wireless, pe 27W. Mate 30 Pro are şi opţiune de reverse wireless charging, pentru că sharing is caring şi e puţin probabil ca tu să rămâi fără baterie înaintea altora, aşa că îi vei putea ajuta.

Am însă şi două lucruri care nu îmi plac, nu e totul numai lapte şi miere: butoanele virtuale şi difuzorul. Le luăm pe rând:

Butoanele virtuale sunt o adiţie interesantă, dar nu necesară. Funcţionează suficient de bine pentru a nu te enerva, însă uneori parcă trebuie să ghiceşti unde să apeşi de două ori pentru a putea deschide controlul volumului. Plus că dispariţia butoanelor fizice de volum te împiedică să mai faci un screenshot ”the old way”, care era de altfel şi cea mai rapidă şi utilă.

Al doilea lucru care nu îmi place este difuzorul. Pe hârtie, este identic cu cel oferit de P30 Pro, însă în practică mi se pare că îi lipseşte puţină putere, parcă ar fi ţinut în spate de ceva. Nu exclud însă posibilitatea ca unitatea mea să aibă o mică problemă care să afecteze difuzorul sau ca urechile mele să îmi joace pur şi simplu feste în cazul acesta.

Camera

Ansamblul de cameră se aseamănă foarte mult cu cel găsit pe P30 Pro, pe care l-am numit drept telefonul meu favorit din 2019, camera fiind unul dintre principalele motive care m-au determinat să fac acest lucru.

Astfel, ar fi total nepotrivit din partea mea să nu îmi menţin opinia. Senzorul principal de 40MP oferă nişte rezultate excelente, mai ales atunci când este combinat cu filtrul Leica Smooth, care oferă culorilor nuanţe mai vibrante şi mai apropiate de cele pe care le observi cu ochiul liber (un exemplu mai jos).

Detaliile sunt uşor observabile, fotografiile în lumină scăzută sunt la fel de bune ca cele realizate cu P30 Pro, iar inteligenţa artificială îşi face bine treaba atunci când este activată, recunoscând diferite peisaje sau obiecte. Nici camera ultra wide, care are tot 40MP, nu dezamăgeşte, iar senzorul tele care ajunge până la 5x este util pentru a surprinde detalii mai fine sau aflate la mare depărtare cu o fidelitate excelentă.

Fotografie realizata cu Huawei Mate 30 Pro

Nu sunt adeptul filmărilor cu telefonul, însă dacă foloseşti funcţia de video vei avea parte de stabilizare bună şi filmare 4K la 60 de cadre pe secundă. Ce îmi place însă şi am folosit de câteva ori este acel super slow-motion la 7680 de cadre pe secundă care, cu puţin antrenament, îţi poate aduce rezultate spectaculoase.

Găsiţi aici o galerie cu câteva dintre fotografiile pe care le-am realizat cu Mate 30 Pro.

Dependenţa de Google Mobile Services (GMS)

Fie că ne place sau nu, trebuie să admitem că majoritatea covârşitoare a utilizatorilor de Android este dependentă de serviciile Google. Fie că vorbim de Gmail, YouTube, Google Maps sau Google Drive, fiecare dintre noi are măcar o aplicaţie de la Google pe care o utilizează în mod repetat. Astfel, e normal să îmi pun două întrebări: dacă această dependenţă de GMS a utilizatorilor de Android este utilă şi dacă există o alternativă pentru a o combate.

Sunt sigur că Huawei nu şi-ar fi dorit să fie obligată practic să investească masiv în AppGallery, magazinul său personal de aplicaţii. Ar fi preferat să o facă treptat, păstrând App Gallery mai mult ca pe un mecanism de siguranţă, o rezervă pe care să o utilizeze în cazul în care apare conflictul cu SUA sau cu Google.

Conflictul a apărut însă, independent de Huawei, iar gigantul chinez care se pregătea să se ia la trântă cu Samsung pentru prima poziţie în topul producătorilor de smartphone-uri a fost nevoit să îşi reevalueze opţiunile. Şi a decis că AppGallery este cea mai bună armă a sa pentru a-şi păstra clienţii în Europa. O decizie corectă, în opinia mea, mai ales dacă magazinul de aplicaţii al Huawei va avea parte de o dezvoltare rapidă şi va putea oferi alternative la serviciile Google.

Sigur, nu poţi înlocui YouTube sau Gmail, din motive evidente: primul este practic în sine o reţea socială, iar cel de-al doilea are o bază de utilizatori uriaşă, pe care nu o vei putea convinge să se mute brusc pe un alt serviciu de mail. Partea bună e că nu trebuie să faci asta, pentru că amândouă pot fi utilizate cu uşurinţă pe Huawei Mate 30 Pro.

Huawei Mate 30 Pro Maps.me

Nu vă lasaţi păcăliţi de logo-ul Netflix, foloseam de fapt YouTube, uitându-mă la trailer-ul pentru sezonul 2 din seria Drive to Survive. :)

Contul de Gmail poate fi legat la aplicaţia de Email a Huawei, şi va funcţiona fără probleme. Cu YouTube, va trebui să faci un mic compromis şi să îl utilizezi în browser. Eu l-am folosit în Opera (care a devenit recent browser-ul meu favorit pe mobil, dar despre asta într-un alt material), şi mă bucură faptul că pot să văd videoclipurile în format picture-in-picture, astfel încât pot să utilizez altă aplicaţie în acelaşi timp (vezi mai sus). Pierzi câteva funcţii pe care le ai în aplicaţie, precum acel ”zoom to fill” care îţi utilizează tot ecranul telefonului, dar nimic esenţial sau măcar important.

Google Maps reprezintă însă cea mai mare problemă. Alternativa maps.me, pe care o găseşti în AppGallery, funcţionează destul de bine, însă ai nevoie de o perioadă de timp ca să te adaptezi la utilizarea ei. Huawei şi-a dat seama de importanţa sistemului de navigare bine integrat şi lucrează cu TomTom pentru a aduce hărţile sale pe dispozitivele Huawei, un lucru care va uşura cu siguranţă anumite procese.

Lipsa hărţilor de la Google afectează şi serviciile de transport care le utilizează, astfel încât Uber sau Bolt sunt indisponibile. Găseşti în AppGallery Yango şi în curând şi FreeNow, conform celor reprezentanţilor Huawei.

Pentru Instagram, Facebook, Messenger şi WhatsApp, recomand aceeaşi metodă pe care a folosit-o şi Octavian Palade, de la start-up.ro, şi pe care am furat-o şi eu: îţi instalezi printr-un APK oficial de pe site-ul Amazon magazinul de aplicaţii Amazon AppStore, şi vei găsi acolo mai mute aplicaţii verificate, sigure şi pe care le poţi descărca fără griji.

Producătorul din Shenzhen investeşte masiv în AppGallery, şi va aduce în curând mai multe aplicaţii populare în România în magazinul său.

Huawei Mate 30 Pro costă în jur de 3700 de lei în acest moment. Dacă te gândeşti să cumperi telefonul acesta, cu un asemenea hardware, singura întrebare pe care ar trebui să ţi-o pui este dacă poţi supravieţui fără Google. Eu am reuşit fără probleme.

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite