Microsoft Lumia 435 - Micul gigant care a devenit cel mai bun telefon ieftin

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Microsoft Lumia 435
Microsoft Lumia 435

În copilăria noastră, pe televizoarele blocate pe PRO TV rula o reclamă care mi s-a întipărit în minte. La final, titlul era „Daewoo Matiz - Micul Gigant“. Aş vrea să plagiez acest titlu pentru Microsoft Lumia 435, ultimul telefon care credeam că mă va mai surprinde.

Poate că Apple a schimbat lumea telefoanelor mobile, iar Android e rege, dar Microsoft a ştiut să facă cele mai ieftine telefoane să fie smart şi accesibile pentru toată lumea. Microsoft Lumia 435 funcţionează ca niciun alt terminal de 350 de lei.

Designul e ca un cartonaş de buzunar

Microsoft Lumia 435 pare că a luat şasiul de pe Nokia X, experimentul companiei cu Android şi l-a dus mai departe. Telefonul este acoperit de o carcasă dintr-un plastic destul de dur. Corpul telefonului stă în interior, acolo unde găsim şi sloturile pentru dual-SIM şi slotul pentru cardul microSD.

Designul e unul simpatic, dar parcă pentru copii. Telefonul e destul de mic, dar colţurile sunt nehotărâte. Ori sunt rotunde, ori foarte drepte. Lumia 435 pare asamblat la o imprimată 3D în câteva ore. Simplitatea spartană e ceea ce-l caracterizează.

Cu toate acestea, fiţi siguri că acel verde se va vedea de la o poştă, ceea ce va stârni întrebări. De asemenea, pe spate, logoul Microsoft va aduce întrebări din partea oamenilor care nu ştiu că Nokia nu mai există pe Windows Phone.

Citiţi review-ul adevarul.ro pentru Nokia X, telefonul cu Android. 

image

Microsoft Lumia 435 - surprinzător de agil

Prezentat în luna ianuarie şi lansat pe piaţă la începutul lui martie, Microsoft Lumia 435 e cel mai ieftin device cu Windows Phone 8.1 de pe piaţă. Nu se remarcă specificaţii tehnice de top, dar este ajutat de un sistem de operare permisiv, bine optimizat şi fluid.

Sub capacul foarte verde al modelului pe care l-am testat am descoperit un procesor Qualcomm Snapdragon 200 dual-core, tactat la 1,2 Ghz. Memoria RAM este de 1 GB, iar capacitatea de stocare de 8 GB, extensibilă cu 128 de GB prin carduri microSD.

Pe hârtie, procesorul este extraordinar de mic, dar nu mică ne-a fost mirarea când feciorul cel mic al împăratului Microsoft a arătat că ştie să ducă în spate sarcini grele. Memoria RAM ajută foarte mult telefon şi face ca tranziţia dintre aplicaţii, ieşirea din ele şi deschiderea unor să fie fluidă, ca pe orice alt Windows Phone de calitate.

Am întâmpinat dificultăţi, deşi nu ştim exact de ce, atunci când am vrut să deschidem unele aplicaţii, cum ar fi Waze, care nici astăzi nu funcţionează. Cu toate că avem o colecţie limitată de jocuri interesante în Windows Store, am instalat titluri copiate după cele de pe iOS şi Android. Au funcţionat excelent pentru un asemenea telefon. Sub capac, feciorul Lumia 435 nu e foarte puternic, dar e sincer şi duce mai mult decât orice alt terminal smart de 350 de lei.

Vedeţi o galerie foto detaliată cu telefonul în galeria de mai jos. Click pe săgeţi pentru navigare. Subscribe pe Flickr pentru mai multe imagini 

Acolo unde îşi arată limitările

Dezamăgirea vine atunci când ne uităm la ecran, dar la această cotă, nici nu ne aşteptam la ceva mai bun. Display-ul telefonului are 4 inci şi o rezoluţie 800x480 de pixeli.

În lumina soarelui, ecranul de pe Microsoft Lumia 435 e abia vizibil şi culorile se disting cu greu. De asemenea, unghiurile de vizibilitate sunt destul de extinse, dar culorile se vor modifica.

Ecranul putea fi un pic mai bun, dar pe Windows Phone detaliile de acest tip nu sunt vizibile decât în puţine aplicaţii. Felul în care a fost construit acest sistem de operare ajută telefoanele ieftine să nu pară că au un ecran foarte slab. Am văzut la Mobile World Congress telefoane mai scumpe şi care aveau un ecran ce părea mai slab.

Nici camera foto nu excelează. Cea frontală, de selfie, e VGA, iar cea principală are 2 megapixeli. Microsoft a trebuit să reducă din costuri de unde a putut. Dacă a pus 1 GB de RAM în telefon, camera a fost un compromis aşteptat. Ea realizează nişte poze de nivelul anului 2004, cam pe vremea reclamei la Micul Gigant, pe care am pomenit-o la începutul textului.

Aşadar, dacă veţi avea pretenţia să aveţi o cameră care să se deschidă rapid, să focalizeze bine, să nu aibă poze granulate sau să se comporte rezonabil în lumină proastă, atunci nu speraţi asta la Lumia 435. E o cameră doar pentru a fi. De asemenea, cea frontală realizezează cele mai proaste selfie-uri posibile. De asemenea, telefonul nu este decât 3G.

Mai jos e o galerie foto cu câteva poze făcute cu Microsoft Lumia 435. La cât de slabă e camera, nu-ţi vine să o foloseşti. 

Windows Phone - un haos repetat

La fiecare review de Windows Phone ridic problema asta şi aştept ca Windows 10 să schimbe un pic situaţia. Magazinele de aplicaţii sunt foarte încărcate, dar Apple a reuşit să-l facă mult mai bun, iar Google Play devine o alternativă foarte bună. Windows Store e un haos. Găsirea de aplicaţii e extrem de grea, rating-urile nu sunt întotdeauna potrivite pentru calitatea acestora şi, per total, e o experienţă negativă.

În timp vă voi arăta tot felul de aplicaţii de Windows Phone. Recomandarea mea pentru Microsoft e să creeze o echipă de recomandări, care să funcţioneze ca nişte curatori de programe. Din păcate, acest lucru lipseşte ecosistemului.

Veţi găsi toate aplicaţiile de care veţi avea nevoie, dar sunt limitate. Instagram a rămas beta, deci nu funcţionează cu video. Facebook e o variantă destul de veche sau limitată. Puterea Windows Phone se trage din posibilitatea de a sincroniza toate conturile de mail în aplicaţia standard. De asemenea, aplicaţia People aduce toate notificările şi fluxurile sociale la un loc.

image

Concluziile unei surprize

Telefonul acesta costă 370 de lei la eMAG, redus de la 400 de lei. Îşi va păstra preţul, iar la Black Friday fiţi siguri că va fi un Best Buy.

Pentru aceşti bani, nu există alt telefon mai bun pe piaţă. E dual-SIM, merge fluid şi e surprinzător de puternic. Aşadar, Microsoft Lumia 435 e cel mai bun telefon al categoriei low-cost.

Singura alternativă viabilă, din ecosistemul Android, la 460 de lei, este Motorola Moto E. 

image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite