Mitul patentelor Apple: americanii au un brevet pentru ceva ce nu au creat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steve Jobs a lansat primul iPhone în 2007, când a prezentat şi caracteristicile revoluţionare.
Steve Jobs a lansat primul iPhone în 2007, când a prezentat şi caracteristicile revoluţionare.

Apple a câştigat procesul cu Samsung, după ce juriul a decis că sud-coreeni au încălcat şase patente ale companiei nord-americane. Însă după lansarea primului iPhone şi după procesul cu Samsung, Apple a mai câştigat un patent pe care nu-l deţine de fapt. Este vorba de zoom-ul realizat cu două degete (în engleză: pinch-to-zoom).

În 2007, Steve Jobs a prezentat primul iPhone şi a spus că acesta are un ecran tactil care recunoaşte mai mult de o singură atingere, astfel că permite şi mai multe gesturi. Demonstraţia era făcută prin metoda pinch-to-zoom. Cofondatorul Apple a continuat, spunând că au patentat această invenţie. Potrivit redactorului „The Verge”, Nilay Patel - doctor în Drept -, Apple a „primit” de la mass-media şi utilizatori un patent pe care nu-l deţine de drept.

Patel face referire la patentul cu numărul 7,844,915 care a fost înaintat de Apple biroului de patente în ianuarie 2007 şi pentru care a primit drepturi la finalul anului 2010. Punctul principal din acest patent pentru care Samsung a fost găsit vinovat cuprinde diferenţierea dintre o singură atingere sau mai multe. Operaţiunea cu o singură atingere este interpretată ca o derulare în sus sau jos, ori stânga sau dreapta, pe când pentru două sau mai multe atingeri sunt definite alte operaţiuni.

Apple a venit cu ceva revoluţionar, dar nu chiar totul este al americanilor

Ce înseamnă de fapt asta? Înseamnă că Apple are patent pentru derularea în cele patru direcţii, dar cu o singură atingere, astfel că dacă pot fi folosite două degete pentru a face acest lucru, încălcarea patentului nu mai este valabilă. A încercat şi Samsung să demonstreze asta, dar în timpul procesului a ajuns la pinch-to-zoom, iar demonstraţia nu a mai fost atât de utilă sud-coreenilor pe cât părea la început.

Mai mult, în browser-ul Safari de pe iPhone şi iPad, patentul ‘915 este aplicat în deplinătatea înţelesului său, adică utilizatorul poate derula sus-jos, stânga-dreapta, dar nu poate schimba direcţia odată începută într-una anume. Google a încercat să evite astfel de procese, iar în Chrome pentru Android a introdus posibilitatea de a putea naviga în orice direcţie cu o simplă atingere. Asta nu a ajutat prea mult Samsung însă, dat fiind că are de plătit un miliard de dolari.

Potrivit lui Patel, care descria în 2010 pentru „Engadget” patentul ‘915, Apple are ceva care acoperă pinch-to-zoom, dar nu integral. Pinch-to-zoom în varianta Apple se face pe o perioadă de timp predeterminată, iar un produs concurent dacă renunţă la aplicarea timpului, a scăpat de probleme. Oricum, asta nu înseamnă că Samsung nu a încălcat o parte din patentele Apple, ci înseamnă că americanii nu au (re)inventat chiar tot. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite