Motorola Defy (2021), smartphone rezistent pe care îl poţi spăla sau  dezinfecta [TECH REVIEW]

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Motorola Defy (2021). FOTO Adrian Pogîngeanu
Motorola Defy (2021). FOTO Adrian Pogîngeanu

Motorola Defy (2021) este singurul smartphone rezistent testat anul acesta şi are câteva specificaţii care-l fac mai potrivit pentru utilizare în pandemie, prin comparaţie cu alte modele.

De ce Motorola Defy (2021)? Pentru că Motorola a mai lansat în 2010 un Motorola Defy. Cel despre care vorbim astăzi, modelul din 2021, e realizat în parteneriat cu Bullitt Group. Şi dacă numele acestei companii nu-ţi spune nimic, probabil ar trebui să ştii că deţine licenţa pentru telefoanele rezistente CAT. 

Rezumând, Motorola Defy (2021) e o combinaţie între un smartphone Motorola şi un telefon rezistent CAT, de aceea se mai numeşte şi Bullitt Motorola Defy.

Să ne întoarcem la smartphone! Acesta, ca orice model rezistent, este mare, gros şi greu. Dimensiunile sale sunt 169.8 x 78.2 x 10.9 mm, iar greutatea, 232g. Spatele şi rama sunt dintr-un plastic special, iar faţa e acoperită cu Gorilla Glass Victus, o sticlă destul de pretenţioasă pentru acest nivel de preţ.

Principalele specificaţii ale Motorola Defy (2021):  procesor Snapdragon 662, procesor grafic Adreno 610, memorie internă 64 GB, 4GB de memorie RAM şi sistem de operare Android 10. Poate fi folosit ca dualSIM (2x nanoSIM) sau ca singleSIM, plus card de date microSDXC. Pe partea de porturi şi conectivitate avem Wi-Fi dual-band 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0 ( A2DP, LE), A-GPS, NFC, FM radio, USB-C 2.0. şi Jack pentru căşti de 3,5 mm.

Ecranul este unul tip IPS LCD de 6.5 inci, cu rezoluţie 720x1600px, raport 20:9 şi densitate 270ppi. Nu e cel mai luminos ecran, având o luminozitate maximă în jur de 450 niţi, dar în rest e ok, culori vii şi un contrast decent. Şi evident nu are rată de refresh mai mare de 60 Hz şi nici vreun touch sampling special.

Motorola Defy (2021) FOTO Adrian Pogîngeanu

 Pe partea de camere avem în spate una triplă formată din:

- principală, wide, de 48 MP, cu f/1.8 şi PDAF
- de macro, de 2 MP, f/2.4
- un senzor de adâncime de 2 MP, f/2.4.

Motorola Defy (2021) camere

Camera de selfie, tip lacrimă, este una de 8 MP cu f/2.2.

Capturi din meniul camerei şi opţiunile suplimentare.

Motorola Defy (2021) meniu camera

Câteva fotografii şi clipuri video surprinse cu Motorola Defy (2021).

Imagine de zi.

Motorola Defy (2021)  imagine zi noapte spot color

Imagine de noapte, în Night Mode.

Motorola Defy (2021)  imagine zi noapte spot color

Imagine în modul Spot Color.

Motorola Defy (2021)  imagine zi noapte spot color

Imagini în modul Portret.

Motorola Defy (2021) imagini portrait

Filmare de zi FullHD / 30 fps.

Filmare de noapte FullHD / 30 fps.

Partea filmat/ fotografiat nu e punctul forte al acestui smartphone, dar dacă ai nevoie să faci câteva poze sau un clip video, e acolo şi face o treabă decentă. Interfaţa camerei seamănă cu cea a unui smartphone Motorola, dar calitatea imaginii cu cea a unui telefon rezistent.

Sub camerele din spate se află şi un cititor de amprentă, comun cu M-ul (logo) de la Motorola, care se mişcă bine. E probabil unul din puţinele terminale smartphone din 2021 care mai are senzor de amprentă poziţionat clasic, în spate.

Surprinzător pentru configuraţia hardware s-a descurcat mai mult decât onorabil în gaming, ceea ce e un semn bun. Adică rezistă la solicitare intensă.

Call of Duty: Mobile.

Teste sintetice şi autonomia bateriei.

După cum te aştepţi rezultatele în testele sintetice nu sunt impresionante, dar autonomia bateriei este.

Motorola Defy (2021) teste sintetice +baterie

Motorola Defy (2021) are o baterie de 5.000 mAh şi încărcare rapidă la 20W. Bateria se încarcă complet, pornind de la 0, în mai bine de 2 ore. 

Testul de baterie PCMark porneste de la 100% şi se opreşte la 20%. Pe toată durata testului ecranul rămâne aprins, aşa că cele aproape 21 de ore şi 30 de minute sunt de ecran aprins. Probabil că cei 20% rămaşi mai ţin până la 24 de ore. 

Să discutăm despre partea de rezistenţă şi despre caracteristicile care fac Motorola Defy (2021) un smartphone adaptat pandemiei.

Acesta are o carcasă dublă, etanşată şi este rezistent la apă - până la 1.5 m adâncime, timp de 35 de minute. Este rezistent şi la nisip, praf şi murdărie, umiditate şi picături de apă sărată, are certificare IP68. Corespunde standardelor militare MIL-SPEC 810H, de rezistenţă la temperaturi extreme şi vibraţii, precum şi la căderi libere, aleatorii, repetitive, în manieră controlată. A fost testat pentru căderi repetate de până la 1.8m pe oţel. Şi pentru cei interesaţi de curăţenie, se poate spăla cu săpun şi dezinfectanţi.

Cunosc oameni care şi-au supus telefoanele inteligente la un adevărat chin în pandemie, dezinfectându-le zilnic cu spirt. Uneori se înfundau difuzoarele sau microfonul, alteori aveau probleme cu ecranul sau, mai grav, nu mai porneau. Motorola Defy (2021) este exact tipul de smartphone care se potriveşte acestei categorii de utilizatori, foarte preocupaţi de igienă.

Deşi ”pe hârtie” specificaţiile nu sunt impresionante, Motorola Defy (2021) e bine optimizat şi în utilizare se simte ca un smartphone mid-range obişnuit. Desigur, la asta se adaugă calităţile unui smartphone rezistent. Cu un preţ de circa 1300 de lei în momentul acestui review, Motorola Defy (2021) poate fi o opţiune interesantă şi accesibilă pentru utilizatorii care-şi doresc un smartphone rezistent.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite