MWC 2014: Nokia imită modelul Amazon şi pune Android pe telefoanele sale. Cum va funcţiona însă platforma Nokia X

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nokia şi-a prezentat telefoanele cu Android, dar doar folosesc acest sistem de operare, nu şi întreg ecosistemul Google. Producătorul oferă alternative, iată care sunt acestea şi de ce ar trebui să ţii cont când vei ajunge să cumperi un aşa smartphone.

Plaftorma Nokia X este construită pe AOSP (Android Open Source Project). (...) Nokia X duce oamenii în cloudul Microsoft şi nu în al Google“, a spus în evenimentul de lansare de la MWC 2014 Neil Broadley, directorul de marketing al Nokia. Ce înseamnă asta e că Nokia a mers pe urmele Amazon: a luat Android, l-a modificat suficient cât să-i reprezinte ideile şi l-a „rupt“ de la ecosistemul Google. Nu interzice însă aplicaţiile Google, doar că nu le vei obţine din Google Play Store, ci prin procedeul de sideloading.

Utilizatorii vor putea să obţină aplicaţii din Nokia Store, din Yandex Store - unul dintre cel mai mari furnizori de aplicaţii pentru Android - şi din alte magazine terţe. În plus, aplicaţia poate fi trecută în telefon şi de-acolo instalată manual de către utilizator (sideloading), un lucru pe care mulţi oameni îl fac şi acum. Acelaşi lucru se face şi când instalezi o aplicaţie piratată, o descarci în PC, o treci în telefon şi o ai. Fără vreun cost adiţional.

Nokia Store devine magazinul principal prin care, deocamdată, va oferi aplicaţiile Microsoft şi Nokia, cum ar fi Here Maps pentru navigare, OneDrive pentru stocare în cloud, Outlook pentru serviciul de email al Microsoft şi Mix Radio. „Cu acest telefon, Microsoft va vorbi cu clienţi la care nu a avut niciodată acces. Dezvoltatorii Android au acum o comunicare cu Microsoft“, a declarat Stephen Elop, încă directorul Nokia. Android înlocuieşte Symbian, iar Nokia livrează ceea ce mulţi aşteptau de câţiva ani: telefoane cu Android. Nu de vârf, nu perfecte, dar cu Android.

Stephen Elop la prezentarea noilor telefoane.

image

The Next Web notează că Nokia transmite astfel trei mesaje dezvoltatorilor: există o piaţă imensă pe care se pot extinde, cum ar fi China, India, Indonezia, Europa De Est şi Orientul Mijlociu, acolo unde Nokia, ca marcă, e încă puternică. Apoi, sistemul de monetizare a aplicaţiilor va fi similar celui din Windows Store, adică try and buy, dacă îţi place aplicaţia încercată gratuit, o poţi cumpăra apoi. În final, e vorba de Android 4.1.2, deci nu va fi mult de muncă pentru ca aplicaţiile să fie portate în Nokia Store (producătorul susţine că 75% din ele vor rula fără probleme). Din martie, vom vedea cât de bună e strategia Nokia.

Află mai multe despre MWC 2014:

MWC 2014 Nokia X - calul troian al Microsoft în ecosistemul Google

MWC 2014 Huawei îşi prezintă noile produse: Ascend G6 este noul selfie-smartphone al chinezilor, iar noile tablete bat recorduri de subţirime

MWC 2014 Samsung Gear 2 - un nou ceas inteligent, care rulează pe sistem de operare nou

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite