Mobile

articolul anterior articolul urmator

Noi documente arată că banca HSBC ştia de legăturile dintre Huawei şi Skycom înainte de arestarea directorului financiar al gigantului chinez

0
22 Jan 2020 15:47:29
Autor: Andrei Brînduşescu

Acuzată că ar fi făcut o prezentare frauduloasă băncii HSBC despre afacerile comerciale ale Huawei, fostul director financiar al companiei, Meng Wanzhou, luptă în prezent în tribunalele canadiene contra extrădării în SUA.

Procedura canadiană de extrădare depinde de acuzaţiile privind faptul că, în 2013, aceasta a făcut o prezentare frauduloasă către HSBC cu privire la afacerile gigantului tehnologic în Iran, dar documentele dezvăluite recent arată că banca ştia de mai mulţi ani de afacerile comerciale ale Huawei în ţara din Orientul Mijlociu.

Documentele prezentate de South China Morning Post arată comunicările între personalul HSBC şi angajaţii Huawei cu privire la conturile bancare ale unei companii cunoscute sub numele de Skycom Tech.

Documentele sunt datate încă din anul 2010. Meng a făcut prezentarea pentru bancă în luna august a anului 2013.

Existenţa documentelor ar putea ridica îndoieli cu privire la acuzaţiile potrivit cărora Meng — fiica fondatorului Huawei, Ren Zhengfei — a indus în eroare HSBC în legătură cu legăturile financiare ale Huawei cu Skycom şi afacerile acestuia din urmă din Iran, despre care Washington susţine că au încălcat sancţiunile SUA.

Documentele, datate între 2010 şi 2012, nu abordează acuzaţia că Meng a furnizat informaţii false către HSBC, ci doar că banca cu prezenţă globală avea cunoştinţă de relaţia comercială dintre Huawei şi Skycom.

Dacă va fi condamnată, Meng ar putea fi pedepsită cu 30 de ani de închisoare pentru unele acuzaţii. Bătălia legală a devenit unul dintre cele mai urmărite cazuri din lume, provocând, de asemenea, o deteriorare rapidă a relaţiei bilaterale dintre Beijing şi Ottawa. Curtea Supremă din Columbia Britanică din Vancouver audiază cazul începând cu 20 ianuarie.

Când a fost contactată de South China Morning Post în legătură cu documentele, HSBC a refuzat să comenteze cazul de extrădare, în timp ce Huawei a declarat că are încredere în sistemul judiciar din Canada.

Condamnarea necesită o ”dublă incriminare”

Avocaţii lui Meng susţin că nu poate fi trimisă în SUA pentru proces, deoarece presupusa încălcare a sancţiunilor Iranului nu a fost ilegală în Canada, ţara neavând aceleaşi politici de embargo împotriva Teheranului la momentul respectiv.

Prin urmare, pentru a o extrăda în SUA, procurorii trebuie să dovedească că au fost comise acte care sunt considerate ilegale în ambele jurisdicţii, îndeplinind aşa-numita cerinţă de „dublă incriminare”.

Procurorii din Canada şi-au construit cazul pe afirmaţia că Meng a indus în eroare în mod deliberat HSBC în prezentarea sa din vara anului 2013 despre relaţia dintre Huawei şi Skycom ce avea sediul în Hong Kong, care a încercat să vândă echipamente americane Iranului în ciuda interdicţiilor SUA.

Aceasta constituie fraudă bancară, a argumentat procurorul, care este, de asemenea, o infracţiune penală în Canada.

„Pe scurt, există dovezi că a înşelat HSBC pentru a continua să furnizeze servicii bancare pentru Huawei”, a declarat procurorul în documentele instanţei publicate vinerea trecută.

Într-o declaraţie făcută de Huawei în mai 2019, avocaţii lui Meng au spus că prezentarea ei către HSBC nu a fost înşelătoare, deoarece „banca are cunoştinţe despre natura activităţii comerciale şi operaţiunilor Skycom în Iran, iar banca a înţeles relaţia dintre Huawei şi Skycom”.

Discuţii legate de Skycom, prezente în documente din 2010

Într-un document din 27 aprilie 2010, un membru al personalului HSBC a discutat cu un angajat Huawei despre o plată efectuată de Skycom în valoare de 6,050 HKD (778 USD).

Într-un al doilea document din 20 octombrie 2011, oficialii de la Huawei şi HSBC au avut discuţii detaliate despre schimbarea „semnatarilor contului” pentru Skycom.

Într-un al treilea document din 27 iunie 2012, HSBC şi Huawei au discutat despre starea tehnică a conturilor Skycom.

Atunci când a fost contactată de South China Morning Post pentru a comenta documentele şi posibilele implicaţii în audierea privind extrădarea, HSBC a declarat: „Nu suntem parte la acest caz, deci ar fi nepotrivit din partea noastră să comentăm anumite dovezi. Dovezile pe care s-a bazat Departamentul de Justiţie, inclusiv declaraţiile făcute de Huawei către HSBC în 2013, fac parte din dosarul public.”

Ren, fondatorul Huawei, a fost citat de Financial Times pe 1 iulie anul trecut, spunând că HSBC ştia „de la început” că un afiliat Huawei numit Skycom avea interese comerciale în Iran şi că banca „a înţeles relaţia Skycom cu Huawei”.

El a afirmat în raportul FT că „Acest lucru poate fi dovedit prin e-mailurile dintre bancă şi Huawei, care au sigla băncii pe ele. Din perspectivă juridică, nu pot susţine că au fost înşelaţi sau nu au ştiut nimic, pentru că avem dovezi.”

Deoarece cazul a provocat o înrăutăţire a relaţiilor bilaterale cu Canada, China a arestat doi canadieni, Michael Kovrig, un fost diplomat, şi Michael Spavor, un om de afaceri, sub acuzaţiile de spionaj, acţiuni care sunt considerate represalii ale Beijingului împotriva Canadei. Guvernul Chinei a solicitat în mod repetat eliberarea lui Meng de către Canada.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările