Mobile

articolul anterior articolul urmator

Norvegia permite Huawei să participe la construcţia reţelei 5G

3
6 Oct 2019 18:56:53
Autor: Adrian Pogîngeanu
FOTO EPA-EFE / Long Wei
FOTO EPA-EFE / Long Wei

Norvegia nu intenţionează să interzică dezvoltarea reţelei de telecomunicaţii 5G a ţării de către compania chineză Huawei Technologies, a declarat pentru Reuters ministrul Nikolai Astrup, o hotărâre care o pune în dezacord cu aliatul său NATO, Statele Unite.

Statele Unite au afirmat că echipamentele Huawei ar putea fi utilizate de Beijing în scopuri de spionaj, afirmaţie pe care compania chineză a negat-o în mod repetat. Companiilor din Statele Unite li se interzice utilizarea anumitor echipamente ale firmei, iar Washington exercită presiuni asupra altor ţări de a adopta această interdicţie.

„Avem un dialog bun cu companiile privind domeniul securităţii, dar depinde de companii să-şi aleagă furnizorii. În Norvegia nu există nicio interdicţie împotriva niciunor furnizori”, a declarat ministrul Nikolai Astrup, coordonatorul strategiei digitale guvernamentale pentru Reuters.

Cel mai important furnizor de servicii de telecomunicaţii controlat de stat din Norvegia, Telenor, planifică în acest an selectarea furnizorilor de tehnologie 5G pentru lansarea acesteia pe piaţă în anul 2020.

Compania, care are 182 de milioane de abonaţi în opt ţări din Europa şi Asia, a semnat primul său contract major cu Huawei în anul 2009, un contract care a deschis calea expansiunii firmei chineze la nivel mondial.

FOTO Telenor

„Purtăm discuţii cu toată lumea, toată lumea este implicată în proces şi va trebui să vedem ce alegem în final. Continuăm să avem un dialog bun cu guvernul”, a declarat Petter-Boerre Furberg, coordonatorul operaţiunilor Telenor la nivel naţional.„Derulăm un proces deschis tuturor partenerilor” a mai spus Furberg.

În oraşul Elverum, Telenor dezvoltă cel mai mare pilot scandinav de utilizare a tehnologiei 5G cu echipamente furnizate de Ericsson, efectuând teste în alte centre cu echipamente furnizate de Nokia, precum şi de Huawei.

Potrivit Reuters, ambasada Statelor Unite la Oslo nu a fost disponibilă pentru un punct de vedere.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

t mihai
7.10.2019, 07:40:47

"...Norvegia permite Huawei..." Asta este scris în româneste ?

OmTacut
7.10.2019, 12:12:43

Ce palma data US.

MadWolf
7.10.2019, 12:30:41

Un singur comentariu: corectitudinea politica tampeste.