Office ajunge pe Android şi iOS, dar este prea târziu? Noul şef Microsoft: Sunt compromisuri, profităm de oportunitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Microsoft a anunţat suita Office pentru iOS şi Android. E gratuită, principalul scop fiind să obţină abonaţi pentru Office 365. Odată cu această aplicaţie, anunţată în mandatul noului director Microsoft, vedem aplicată cu adevărat strategia „mobile-first, cloud-first“? Satya Nadella crede asta şi vede un viitor promiţător în care Microsoft e pe toate platformele.

Satya Nadella, noul director executiv al Microsoft, a anunţat ieri aplicaţia Microsoft Office Mobile pentru Android şi iOS gratuită în magazinele Apple şi Google. La patru ani de când iPad există, primeşte aplicaţia de Office a Microsoft. Sau, altfel spus, la patru ani de când Microsoft şi-a lansat platforma Windows Phone, oferă şi pe alte platforme aplicaţiile „rezervate“ acesteia.

Înainte de a intra în detalii cu privire la Office Mobile, aceasta este disponibilă în App Store aici şi în Play Store aici pentru iOS, respectiv Android. Într-un articol publicat pe blogul Microsoft, Satya Nadella aminteşte de divizia care i-a adus renumele: cea de cloud a Microsoft, redenumită mai nou din Windows Azure, în Microsoft Azure. Este un om, după cum l-au caracterizat Steve Ballmer şi Bill Gates, predecesorii săi, concentrat pe cloud computing şi mobile

„Am vorbit despre noua lume «mobile-first cloud-first». Am primit un feedback excelent de la clienţi, angajaţi şi parteneri care sunt încântaţi că ne văd vorbind despre asta cu atât de mult entuziasm. (Însă) cum pot două lucruri să fie primele în acelaşi timp?“, se întreabă Nadella în articolul semnat. „Răspunsul meu e că cele două nu sunt separate. Sunt faţete ale aceluiaşi lucru. Cloud-ul a fost creat pentru o mai mare mobilitate. Şi dispozitivele mobile sunt cu adevărat neinteresante fără cloud“, continuă Nadella.

Microsoft oferă, în prezent, stocare în cloud prin OneDrive, servicu de email şi are o întreagă divizie destinată domeniului corporate. Apoi, încă are cel mai popular sistem de operare pe PC-uri. Mai are de recuperat pe segmentul tabletelor şi telefoanelor, acolo unde Windows 8, respectiv Windows Phone 8 cresc constant, deşi nu într-un ritm ameţitor. Întrebarea foarte multor oameni acum e dacă Microsoft Office Mobile nu cumva vine puţin cam târziu. E aşa?

Sute de milioane de dispozitive mai târziu, un Office răsare

În articolul de ieri, Vlad Andriescu amintea că Office e încă puternic în foarte multe domenii, mai ales cele corporate. Suita a adus venituri de miliarde de dolari, circa 180 de miliarde, şi este una dintre cele mai profitabile divizii ale Microsoft. În ultimul trimestru din 2013, veniturile Office pentru afaceri au crescut cu 10%, dar cele pentru clienţii obişnuiţi au scăzut cu 24%. Iar aici este adevărata problemă cu Office pentru iPad şi Office pentru Android

Da, Office Mobile vine târziu, dar nu e încă vorba de prea târziu. Este, pur şi simplu, o altă aplicaţie care are avantajul unei mari companii în spate şi unui renume cultivat într-un sfert de secol. Word, Excel şi PowerPoint, sunt cuvinte, aplicaţii şi substantive comune cunoscute în toată lumea computerizată. Pe asta mai are de mizat Microsoft cum. Mobile-first cloud-first sună bine pentru dezvoltatori şi sună bine în discursul unui director executiv, iar asta se vede în citatul de mai jos.

Dezvoltatorii trăiesc în prima linie a lumii mobile-first cloud-first şi suntem gata să-i ajutăm să scoată tot ce pot din aceasta poziţie privilegiată şi din această oportunitate. Ei ne împărtăşesc pasiunea şi dedicarea de a oferi oamenilor puterea de a face lucruri. Satya Nadella, director Microsoft

Frumoasă alegere de cuvinte şi cei 6 ani de lipsă a Office (de când a fost lansat primul magazin cu aplicaţii: App Store, şi până în prezent) i-o confirmă pe deplin. Au apărut QuickOffice, Kingsoft Office, Polaris Office şi alte orice-nume Office, ca alternative directe la Microsoft Office. Dar a şi Evernote, o aplicaţie simbol pentru lumea cloud-first pe care Microsoft abia recent a început s-o deschidă utilizatorilor obişnuiţi. Există, desigur, din toamna anului trecut şi suita iWork pentru iOS, dar nu vorbim aici de întreaga lume a dispozitivelor mobile.

Re/code a vorbit cu Satya Nadella şi l-a întrebat de Office, Windows 8 şi Microsoft Azure. Este interesant ce răspunde cu privire la platformele concurente. „(...) văd toate aceste lucruri drept compromisuri. Vreau să-mi fac treaba pe Windows şi să să-mi fac treaba pe iPad şi toate astea să sporească Office. Este vorba, până la urmă, de a profita de oportunitate. Dacă ne putem ajuta clienţii care aşteaptă Office 365 pe orice dispozitiv, o vom face“, afirmă Nadella. „În timp, vor fi foarte multe platforme noi care au nevoie de Office, unele pe ecrane mai mici, altele pe ecrane mai mari şi noi trebuie să continuăm să avansăm pe toate acestea“.

„Împăratul“ fără haine

Office 365 este versiunea suitei care necesită abonament, succesul de până acum îl confirmă.

Acum, Microsoft nu mai are puterea de cvasi-monopol pe care o avea când domina categoric PC-urile şi segmentul office. Acum, există alternative, fie ca platforme, fie ca aplicaţii. Acum, Microsoft începe să se adapteze (a început, de fapt, în ultimii ani, dar acum accelerează), iar Office Mobile pare să fie primul pas serios. E prea târziu pentru astfel de aplicaţii? Nicidecum, dacă va livra ceea ce utilizatorii doresc. Rivalii rămân: Apple şi Google şi-au creat deja ecosisteme cu aplicaţii şi servicii. Şi Microsoft le are, mai are nevoie de utilizatori.

Află mai multe:

Microsoft Office ajunge pe iPad. A fost nevoie de doar patru ani

Microsoft şi-a căutat turnătorii în mailul privat al unui blogger. Cum justifică gigantul american încălcarea intimităţii?

Microsoft trimite MS-DOS şi Word la muzeu. Ce glume şi înjurături au lăsat în urmă primii programatori ai companiei?

Noul director Microsoft: Satya Nadella. Bill Gates nu mai e preşedinte, dar are un rol nou în companie

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite