Ce ar însemna producerea unui iPhone în SUA pentru cel care face fiecare telefon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Donald Trump a promis mai multe locuri de muncă. Omul care face toate telefoanele Apple i-ar putea explica de ce se poate şi nu se poate muta producţia în SUA.

În noiembrie, Tim Cook, directorul Apple, şi Donald Trump, preşedintele ales al Statelor Unite ale Americii, computerul Mac Pro şi nu s-a dovedit a fi un succes. Dar iPhone e cel mai popular produs, astfel că producţia lui ar fi şi mai costisitoare, cu fabrici mai mari şi mai mulţi angajaţi. Preţul de bază al unui iPhone e în prezent de aproximativ 225 dolari la care se adaugă alte taxe şi bugete de marketing. 

Chiar şi aşa, se pare că s-a ajuns la o înţelegere pentru investiţii în SUA. Următorul iPhone poate nu va veni de-acolo, dar cel din 2018 s-ar putea să fie şi într-o versiune exclusivă, de „vis american“, la un preţ ceva mai mare. Deocamdată, SoftBank vrea să investească 50 de miliarde de dolari, care ar duce la crearea a 50.000 de locuri de muncă. Partea Foxconn ar fi de şapte miliarde de dolari, cu la fel de multe joburi create.

De ce ar fi dificilă fabricarea unui iPhone în SUA

Pe lângă aceste veşti reale, Tim Culpan, editorialist „Bloomberg", a publicat un articol redactat ca o scrisoare transmisă lui Donald Trump de Terry Gou, fondator şi preşedinte Foxconn. În acesta, din postura unui om de afaceri, Culpan îi explică lui Donald Trump de ce e aproape imposibil (sau foarte costisitor) să fie mutată producţia în SUA. Foxconn e compania care produce telefoanele pentru Apple şi pentru foarte multe alte companii.

image

Terry Gou, fondator şi preşedinte Foxconn.

„Întâi, să ştii că nu trebuie să creezi cu adevărat locuri de muncă, trebuie doar să-i faci pe oameni să creadă că faci asta. Eu sunt destul de familiar cu acest concept. [...] Dacă arunci o privire la Brazilia, Indonezia, India şi o mulţime de provincii din China, vei vedea că munca mea vorbeşte pentru mine“ - pe scurt, poziţia în care e SUA, care ar vrea locuri de muncă, dar cu preţ redus.

„Am auzit că le spui oamenilor că vei convinge Apple să construiască produse în America. Ei bine, vezi tu, Tim Cook nu construieşte lucruri, eu o fac. De fapt, aşa am obţinut 75 de miliarde de dolari în venituri de la ei în ultimul an“, continuă Culpan. „Eu fac lucrurile să meargă. Când Apple mi-a spus că vrea să produc iPhone-uri în Brazilia ca să evite taxele pe import, am făcut să se întâmple.

Nu am creat însă prea multe locuri de muncă, ţine minte, că doar am exportat componente de iPhone prefabricate pe care angajaţi lcoali le-au pus la un loc - ca pe Lego -, dar mi-am făcut treaba. Şi prin «treabă» vreau să spun că i-am făcut pe cei de la Apple şi cei din Brazilia fericiţi“.

Numerele cu care vrei să te lauzi pe Twitter

„Dacă vrei iPhone-uri făcute în America, pot face asta. La naiba, pot crea o linie de producţie în Trump Towers, dacă aşa doreşti, dar te va costa enooorm. Trebuie să-mi acopăr cheltuielile, care înseamnă fabrici, muncitori, transport. Vezi tu, nu fabric în China pentru că e mai ieftin, ci pentru că acolo sunt mii de furnizori la distanţă foarte mică de fabricile mele şi de milionul de oameni pe care îl pot recruta în perioade de vârf“, se mai arată în articolul citat. 

Acesta aminteşte şi de roboţi: pot fi folosiţi mulţi, dar pot fi atrenaţi în câteva luni, pe când oamenii în câteva ore. Apoi, roboţii înseamnă şi mai puţine locuri de muncă pentru oameni. „[...] dă-mi reduceri de taxe, subvenţii pentru angajaţi noi, electricitate ieftină şi terenul gratuit şi sigur ajungem la o înţelegere. Doar spune-mi ce numere vrei să pui pe Twitter şi te ajut.

Dar ţine minte: la fel ca zidul acela pe care vrei să îl ridici, cineva va trebui să plătească. Şi nu voi fi eu, lasă-mă să-ţi reamintesc asta“, încheie acesta „scrisoarea“. 

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite