Mobile

articolul anterior articolul urmator

Pixel 6 va fi primul smartphone care va utiliza chipset-ul Whitechapel, realizat de Google

0
3 Apr 2021 11:12:41
Autor: Adrian Pogîngeanu
Smartphone Google Pixel. FOTO Shutterstock
Smartphone Google Pixel. FOTO Shutterstock

Telefoanele inteligente Google care vor fi lansate în această toamnă, inclusiv Pixel 6, vor fi printre primele dispozitive care vor utiliza chipul Whitechapel „GS101”, scrie 9to5Google.

În toamna anului trecut, CEO-ul Google, Sundar Pichai, a vorbit despre „nişte investiţii mai profunde în hardware” şi a spus că există o „foaie de parcurs extraordinară” în 2021. Mulţi au interpretat afirmaţiile ca pe o confirmare a faptului că Google îşi va dezvolta propriile procesoare, un  proiect denumit „Whitechapel”.

Primele zvonuri despre proiect au apărut la începutul anului 2020. Whitechapel este un efort din partea Google de a-şi crea propriile sisteme pe un chip (SoC) pentru a fi utilizate atât pe telefoanele Pixel, cât şi pe Chromebookuri, similar cu modul în care Apple îşi foloseşte propriile chipuri pe iPhone şi Mac. Se spune că Google co-dezvoltă Whitechapel împreună cu Samsung, ale cărui procesoare Exynos rivalizează cu procesoarele Snapdragon.
9to5Google a intrat în posesia unui document care arată că telefoanele Pixel din această toamnă vor utiliza platforma Whitechapel a Google.
 
În document, Whitechapel este folosit cu numele de cod „Slider” - o referinţă care apare şi în aplicaţia camerei Google. În interiorul companiei, Google se referă la acest chipset drept „GS101”, „GS”, care ar putea fi prescurtarea de la „Google Silicon”.
 
Se pare că Whitechapel este dezvoltat cu divizia de integrare pe scară largă (SLSI) a Samsung Semiconductor, ceea ce înseamnă că chipseturile-urile Google vor avea unele aspecte comune cu Samsung Exynos, inclusiv componente software.
 
Primele telefoane care vor fi construite pe această platformă „Slider” sunt „Raven” şi „Oriole”, două nume de cod descoperite anul trecut, pentru terminalelr Pixel. 
 
Telefoanele inteligente Made by Google din această toamnă nu vor mai folosi procesoare produse de Qualcomm, ci vor fi construite pe platforma hardware Whitechapel de la Google cu asistenţa celor de la Samsung.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările