Primele impresii cu Huawei P8 - acest proletar de la masa stăpânilor bogaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Huawei a lansat aseară un nou smartphone din seria P, care marchează un nou episod din încercarea chinezilor de a oferi un dispozitiv de top, dar la un preţ rezonabil, sub celelalte terminale de pe piaţă.

Cum se simte în mână

Faţă de iPhone sau Samsung Galaxy S6, Huawei se simte mai uşor. Cumva, mi s-a părut mai de jucărie decât celelate două telefoane. Comparaţia corectă e cu iPhone, pentru că Samsung a trecut într-o altă ligă cu Galaxy S6 de sticlă.

Aluminiul nu e la fel de bine lustruit ca pe HTC, deci nu are acea senzaţie alunecoasă, dar pe alocuri telefonul aduce aminte de Gionee sau Allview, depinde cum vrei să-i spui. Formele sunt aceleaşi, tehnologia din interior e diferită.

image

În momentul când întorci telefonul pe faţă şi vezi ecranul întins către margini, raportul dintre aluminiu şi sticlă fiind foarte mare, atunci îţi dai seama că ai un telefon frumos în mână, unul care promite mai mult decât un Gionee. Cu toate acestea, nu reuşeşte să reconstruiască acelaşi feeling premium pe care îl poţi regăsi pe Samsung sau HTC.

Când întorci telefonul pe margini, realizeză sursele de inspiraţie. Cu toate că s-au uitat din nou în tabăra Apple, cei de la Huawei îmi plac pentru că încearcă să ia designul cel mai bun (depinde cum îl priveşti...) şi să adauge elemente tehnologice mişto, lucruri la care se pricep cu adevărat.

image

În sistemul de operare s-a ciocnit un Android cu un iOS

... iar asta se vede în fiecare colţişor al său. Înainte de a vorbi de lucrurile bune, voi vorbi despre ce nu-mi place. Gesturile sunt copiate de la iPhone. Cu swipe de jos în sus deschizi un centru de comenzi rapide, cum ar fi calculatorul, lanterna, WiFi-ul, etc. Problema cu acest gest e că vrei de multe ori să deblochezi ecranul şi îţi apare acest ecran, care funcţionează doar atunci, nu şi cu telefonul deblocat. M-am lovit de situaţia asta de cel puţin şase ori. Cu un swipe de sus în jos, ai centru de notificări translucid. E deranjantă apropierea aceasta de iOS, dar asiaticii sunt mari fani iPhone.

În interior vom vedea un Android KitKat modificat după principiile chinezeşti. Adică nu are un buton care trimite către toate aplicaţiile, ci are mai multe ecrane principale pe care sunt toate aplicaţiile.

image

Animaţiile sunt destul de simpliste şi minimaliste, ceea ce nu-i rău deloc. În schimb, în dulcele stil Huawei, pe care îl cunoaştem de la modelele din ultimul an, iconiţele originale ale aplicaţiilor au fost modificate pentru a se adapta temelor. Nu am descoperit încă una destul de curată pentru a fi menţionată şi lăudată. Cumva, temele mi-au adus aminte de cele propuse de Allview, iar pe ei i-am criticat mereu că strică telefonul. Există un magazin de teme, ceea ce va duce probabil la un stil pe care-l vezi pe Xiaomi - teme inspirate din jocuri, desene animate, manga sau chiar alte sisteme de operare.

Dar părţile pozitive le vezi în funcţionalităţile Huawei. Acesta e un telefon bun pentru că are nişte funcţii interesante. În primul rând, vei putea să monitorizezi mereu ce aplicaţii rulează pe fundal şi să le închizi. Vei primi mai puţine notificări, iar bateria va avea autonomie mai mare.

image

Apoi e funcţia de colaborare cu alţi trei prieteni pe camera foto. Practic, Huawei P8 devine un regizor, care, odată conectat la aceeaşi reţea WiFi cu alte trei dispozitive mobile, poate prelua ceea ce filmează prietenii noştri, de pe telefoanele lor. La final, vom avea o filmare din patru unghiuri, pe care le-am comutat în timp real, ceea ce deschide loc la creativitate.

Am folosit funcţia prin care faci screenshot la ecran cu ajutorul unei bătăi în ecran, ca la uşă. E interesantă, folositoare şi pentru cei care chiar fac screenshot des, e mai rapidă decât varianta cu butoane. Good job, Huawei!

Performanţele tehnice, atât cât mi-am putut da seama

E greu să îţi dai seama de un telefon după primele folosiri. Evident, telefonul e foarte rapid şi nu am avut probleme cu aplicaţiile instalate.

Nu fac asta des, dar am pus şi un test sintetic Antutu, pentru a vedea cum stă la acest capitol faţă de concurenţă şi a întrecut OnePlus One sau HTC One M8, dar nu a trecut peste Meizu MX4 şi Samsung Galaxy Note 4, ceea ce era de aşteptat. Aşadar, până şi testul sintetic spune că e de fapt un telefon mid-high. Dacă ar fi să-l comparăm cu o echipă de fotbal, e ca Petrolul Ploieşti. E acolo, dar nu e chiar pe primul loc.

image

În browsing funcţionează relativ bine, dar nu mi-am putut da seama excelent, din cauza internetului foarte prost de la Londra.

Ce m-a dezamăgit la nivel tehnic e absenţa încărcării rapide, pe care o au telefoanele care au procesoare de la Qualcomm. Deoarece procesorul telefonului e făcut de Huawei - Kirin 930, din el lipseşte acest feature care mi se pare esenţial pe un smartphone de top.

Teoretic, unele feature-uri Huawei sunt foarte interesante. Astfel, telefonul caută cele mai bune reţele WiFi libere, se conectează mai rapid la Roaming şi are două antene, pentru un semnal mult mai bun, indiferent unde ţinem mâna. Aceste îmbunătăţiri nu vor fi simţite de utilizator, iar dacă ele chiar funcţionează, discreţia lor e cea mai bună. Într-adevăr, poate fi doar un discurs de marketing greu de testat, dar îmi plac ideile Huawei.

Un lucru din software căruia nu i-am dat de cap e download-ul aplicaţiilor care se opreşte după o singură aplicaţie şi dacă telefonul intră în stand by. 

image

Ecranul, câteodată stricat de teme

Ecranul e doar Full HD, ar putea spune unii, dar nu ai nevoie cu adevărat de Quad HD. Din păcate, culorile mi s-au părut pe alocuri spălăcite, dar nu e vina tehnologiei, ci a temelor de culoare alese de designerii sistemului de operare.

O dezamăgire mi s-a părut tastatura standard de Huawei, care e destul de puţin responsivă şi nu la fel de rapidă ca cea stock de pe Android. În plus, e foarte strâmtă şi degetele patinează de multe ori între taste greşite. Aşadar, instaţaţi Google Keyboard sau SwiftKey pentru o experienţă mai plăcută.

image

Despre camera foto, în alt articol

Aseară am ieşit la o plimbare prin Londra, cu Huawei P8 şi am încercat diferite funcţii ale sale. Aşa că voi reveni cu un articol în care să detaliez elementele camerei foto. Teoretic, e o cameră bună, dar Samsung Galaxy S6 a ridicat ştacheta sus.

Elementul vizibil de plus e că e plată şi nu iese ca o protuberanţă din carcasă.

image

Îmi place raportul calitate/preţ

Raportul calitate/preţ e printre cele mai bune de pe piaţă, ceea ce poziţionează din nou, cel mai bun smartphone Huawei, sub cele de la Apple, Samsung sau HTC. Practic, Huawei ne spune că are produse asemănătoare, dar la un preţ mai bun. În mintea clienţilor, rămâne de convins, pentru că Huawei e locul cinci mondial, fiind sub Lenovo şi Xiaomi.

La doar 500 de euro, Huawei P8 de 16 GB ar putea fi concurat doar de o apariţie la fel de bună a lui LG G4, altfel, la 2.400 de lei nu găseşti un telefon cu ecran Full HD, 3 GB de RAM şi astfel de cameră. Evident, dacă vei căuta alternative chinezeşti no-name, soluţii există.

Telefonul va sosi în România în luna aceasta, în prima tranşă mondială. Alături de el va fi şi Huawei P8 Lite, care nu a fost anunţat pe scenă, dar care va fi lansat la un preţ de aproximativ 250 de dolari. 

Testul Antutu, într-un screenshot făcut bătând în ecran. 

image

Concluziile primei impresii

Huawei P8 se simte ca un telefon la limita dintre mid şi high. Peste acestea e clasa premium, iar acolo nu are cum să intre. Pe alocuri se văd concesiile făcute pentru un preţ mai bun, iar procesorul Kirin 930 va avea de demonstrat că autonomia este mai bună decât la alte terminale. Cu un sistem de operare destul de aglomerat şi fără încărcare wireless sau rapidă, Huawei P8 e cel mai bun telefon în raportul calitate/preţ pentru cei care nu vor un flagship "românesc" sau nu au bani să treacă în liga celor mai mari şi mai snobi.

P8 e ca Zara pe lângă Versace. Bun, dar mai are de lucrat. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite