REVIEW E-Boda Eruption V200 - o primă încercare reuşită, însă se poate şi mai bine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul
FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

Românii de la E-Boda au o prezenţă accentuată pe piaţa de tablete din România, iar, de curând, ei au intrat şi pe piaţa smartphone-urilor, cu două terminale dual-sim ce funcţionează pe sistemul de operare Android.

M-am jucat o săptămână cu E-Boda Eruption V200 (cel mai performant dintre cele două terminale) şi am fost mulţumit de ce au reuşit să ofere cei de la E-Boda cu primul lor lor smartphone. Terminalul poate concura fără probleme cu telefoanele quad-core ale românilor de la Allview.

Design

Eruption V200 nu are nimic cu care se iasă în evidenţă din punct de vedere estetic. Este un terminal cu forma clasică „candybar“ şi are colţurile rotunjite. Marginile care înconjoară display-ul de 4.5 inci sunt cam groase după standardele actuale, iar la bază se găsesc trei butoane capacitive.

Telefonul este unul uşor, cântărind 124 de grame. Are 133 mm lungime, 67 mm lăţime şi o grosime de 8,9 mm. Senzaţia oferită de telefon este una plăcută, de terminal solid. Materialul de bază este un plastic lucios, fie negru, fie alb (în cutie pot fi găsite două carcase). Carcasă neagră se umple instant de amprente, aşa că am preferat să o folosesc pe cea albă.

Camera foto de 8MP este destul proeminentă, lucru întâlnit la majoritatea telefoanelor româneşti, însă este înconjurată de un inel metalic argintiu care îi oferă protecţie. Difuzorul este situat central, pe spatele smartphone-ului, iar portul microUSB şi cel pentru căşti se află pe marginea de sus. Pe laterala din dreapta găsim butonul de pornire, iar pe cea din stânga este butonul pentru volum.

Per total, aspectul telefonului este unul simplu, care nu va întoarce capete, însă acesta nu este neapărat un lucru rău.

e-boda eruption foto razan baltaretu

Hardware

 Să trecem în revistă specificaţiile tehnice ale Eruption V200. Smartphone-ul foloseşte un procesor Media Tek MT6589, bazat pe arhitectura Cortex A7, cu patru nuclee ce funcţionează la frecvenţa de 1,2Ghz. Memoria internă este de 1GB RAM, iar procesorul grafic este un Power VR SGX 544. Spaţiul de stocare este extensibil prin card microSD, iar în telefon găsim 4GB de memorie.  Ecranul capacitiv de tip IPS are diagonala de 4,5 inci, iar Eruption V200 este dotat cu două camere foto, una principală de 8MP şi una frontală de 2MP. Toate acestea sunt susţinute de un acumulator cu o capacitate de 1.800mAh.

Cei care sunt familiari cu terminalele quad-core de la Allview au remarcat deja că între smartphone-ul E-Boda Eruption V200 şi Allview P6 Quad nu există mari diferenţe.

Display

Ecranul de 4,5 inci al Eruption V200 este de tip IPS şi are o rezoluţie de 960x540. Luminozitatea este destul de mare, însă contrastul şi saturaţia nu sunt extraordinare. Culorile par şterse, lucru care nu-l face un terminal foarte bun pentru multimedia.

Ecranul reflectă lumina destul de mult, însă unghiul de vizualizare mare oferit de panelul IPS şi luminozitatea bună permit utilizarea în condiţii de lumină puternică.

Performanţă

E-Boda Eruption V200 are o performanţă rezonabilă. Procesorul de tip Cortex A7 este considerat depăşit de către multă lume, însă a ajutat la menţinerea terminalului la un preţ relativ scăzut şi îi oferă suficientă viteză pentru a-i mulţumi pe utilizatorii obişnuiţi.

Browsingul este rapid, atât prin WiFi cât şi prin conexiune 3G. Paginile se încarcă rapid, însă există unele întârizeri (destul de mici) când vine vorba de derularea lor. Totuşi, schimbarea între tab-uri se face rapid, iar per total experienţa este una plăcută.

image

La capitolul aplicaţii, am întâlnit câteva probleme care ţin mai mult de optimizarea sistemului de operare, nu de procesor. De exemplu, aplicaţia Instagram s-a blocat de vreo două ori, iar programul Facebook Messenger nu a vrut să funcţioneze sub nicio formă.

 În afară de asta nu am avut probleme, iar redarea clipurilor video sau a melodiilor a decurs lin. Jocurile au timpi de încărcare destul de mari, însă rulează bine. Temple Run 2, Angry Birds Star Wars, Minion Rush şi chiar Real Racing 3 nu sacadează şi am apreciat faptul că telefonul nu se încinge.

Autonomie

Sincer, nu aşteptam foarte multe din parte bateriei de pe E-Boda Eruption V200. Capacitatea de 1.800 mAh pare mică, chiar şi atunci când comparăm cu alte telefoane româneşti (P5 Quad are o baterie de 2.100 mAh).

Totuşi, telefonul celor de la E-Boda face faţă cu brio unei zile întregi de folosire. Conexiunea 3G goleşte cel mai repede bateria, iar cei care o folosesc  mult vor fi nevoiţi să-şi seteze luminozitatea la minimum spre sfârşitul zilei dacă nu au unde să-şi încarce telefonul.

Totuşi, când am renunţat la 3G şi am folosit internetul numai prin WiFi şi am setat luminozitatea pe automat, Eruption V200 a stat aprins două zile, lucru de apreciat.

Conectivitate

La capitolul conectivitate observăm, în primul rând, faptul că smartphone-ul vine cu două sloturi pentru cartele SIM. În rest avem la dispoziţie opţiunile clasice: conectivitate 3G, WiFi şi GPS.

Viteza de descărcare prin WiFi este bună şi aplicaţiile se downloadează destul de repede. GPS-ul este precis şi nu a creat probleme.

e-boda eruption foto razan baltaretu

Camera foto şi difuzorul

Camera foto principală de 8 MP se descurcă foarte bine în condiţii de lumină. Reproducerea culorilor este este destul fidelă, contrastul este bun, însă fotografiile par sub-expuse.  Totuşi, în condiţii de lumină scăzută, telefonul devine aproape inutil. Atunci când nu sunt pline de zgomot, fotografiile sunt lipsite de focalizare sau foarte mişcate.

Camera mai este capabilă să facă fotografii în modul HDR şi poate filma clipuri cu rezoluţia de 1080p. Filmările sunt decente şi trecerea focalizării de la un subiect la altul este rapidă. Smartphone-ul nu excelează la capitolul stabilizare, iar culorile par supra-saturate.

Despre camera frontală nu pot fi spuse foarte multe lucruri. Senzorul de 2 MP îşi face treaba, adică îţi permite să faci apeluri video sau o poze pentru reţelele sociale.

Difuzorul este destul de puternic şi reuşeşte să scoată sunete clare, însă fără prea mult bass.  

Software

Telefonul rulează Android 4.1.2 Jelly Bean, iar cei de la E-Boda au spus că utilizatorii vor beneficia, în curând, chiar şi de Android 4.2. Am apreciat că modificările aduse platformei nu sunt foarte mari. Programatorii au schimbat tranziţia între ecrane, butonul de meniu şi câteva culori, dar în rest Android-ul nu a fost atins.

Asta este un lucru bun. Spre deosebire de cei de la Allview care reuşesc să strice experienţa utilizatorilor cu fel de fel skin-uri care îngreunează sistemul, cei de E-Boda oferă un terminal care se mişcă rapid prin ecrane şi în meniu.

Preţ

Smartphone-ul E-Boda V200 poate fi achiziţionat pentru suma de 949 de lei. Preţul nu este foarte mare pentru un dispozitiv cu procesor quad-core, şi este chiar mic comparat cu rivalul P5 de la Allview, ce poate fi achiziţionat cu 1049 de lei.

Plusuri

  • Performanţă decentă
  • Autonomie bună
  • Android aproape pur
  • Dual-sim

Minusuri

  • Marginea foarte groasă care înconjoară ecranul
  • Design mediocru
  • Erorile aplicaţiilor   

L-am cumpăra?

Nu aş putea spune că Eruption V200 m-a dat spate. Este un telefon care nu uimeşte din niciun punct de vedere. Însă, este un telefon care îşi face bine treaba şi al cărui raport calitate-preţ este destul de ridicat. Cei de la E-Boda trebuie să mai umble puţin la software, însă V200 arată că firma românească are potenţial.  Preţul mic îl va face atrăgător pentru multe persoane şi l-aş cumpăra, însă nu pentru mine, ci pentru părinţii mei. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite