REVIEW HTC One M8: Făt Frumos din Aluminiu şi povestea megapixelilor care nu contează (prea mult)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

HTC One M8 este un telefon de care m-a cucerit din prima clipă. Acum el a fost lansat oficial şi în România şi sunt pregătit să vă ofer un review detaliat al lui.

UPDATE: HTC One M8 va fi disponibil de mâine în magazinele din România. 

---

Ca jurnalist de tehnologie, mi-au trecut pe mână foarte multe gadgeturi. Unele mi-au plăcut, altele m-au încântat şi destul de multe mi-au scos peri albi, dintr-un motiv sau altul. Dar nu am pus mâna pe foarte multe gadgeturi care să mă facă să le iubesc de la prima vedere, până în ultima secundă înainte de a-l returna.

Anul trecut mă îndrăgostisem de primul HTC One. Mi-a arătat că e bine să fim puţin superficiali şi că aspectul contează cu adevărat. Am iubit telefonul acela atât de mult încât l-am desemnat smartphone-ul anului 2013. 

Acum voi încerca (cât mai obiectiv posibil) să vă explic de ce m-am îndrăgostit de HTC One M8, telefon la lansarea căruia am asistat, la finalul lunii trecute.

<strong>Design</strong>

   

Ziceam mai sus că primul HTC One mi-a arătat că puţină superficialitate nu strică. La început eram sceptic, dar din punct de vedere al designului, pot spune că taiwanezii au reuşit să îmbunătăţească perfecţiunea.

Corpul este făcut tot din aluminiu şi designul este tot unibody (dintr-o bucată). Telefonul este mai lung decât cel de anul trecut, din cauza ecranului mai mare, dar aduce şi un plus de eleganţă, având marginile rotunjite. În faţă obsevăm difuzoarele Boom Sound şi banda neagră pe care este trecut logo-ul HTC. Pe marginea din dreapta găsim butoanele pentru volum, dar şi un slot pentru card microSIM. Pe marginea de sus avem butonul de power, pe cea de jos slotul pentru căşti şi slotul microUSB, iar în stânga se află un slot pentru card microSD. 

image

Telefonul pare chiar mai uşor decât cel de anul trecut, în ciuda faptului că cei de la HTC se laudă acum cu o carcasă realizată 90% din metal. HTC One M8 este solid şi nu alunecă (prea tare) din mână. Este o adevărată încântare pentru ochi şi noile culori - Gunmetal Gray, Glacial Silver şi Amber Gold - se potrivesc de minune cu noile finisaje. Poate mă grăbesc să fac altfel de afirmaţii, dar HTC One M8 este cel mai frumos telefon al anului. Cu siguranţă este cel mai frumos telefon de la vechiul HTC One încoace. 

Singurul lucru care m-a deranjat la acest capitol a fost butonul de Power, ascuns parcă prea bine în marginea de plastic de sus. Apăsarea lui este dificilă la început pentru că nu este aproape deloc ieşit în afară. În rest, toate bune şi minunate.

Tot aici voi vorbi şi despre carcasa DotView. Aceasta este realizată dintr-un plastic cauciucat cu o grilă de perforaţii care îi permite utilizatorului să vizualizeze rapid diverse informaţii. Acestea sunt afişate ca pe un ecran format din LED-uri, minimalist. Cu o bătaie dublă pe ecranul acoperit putem vedea ora, starea vremii, apelurile pierdute sau mesajele. Atingerile funcţionează şi prin carcasă deci, dacă primim un apel, nu e nevoie să ridicăm capacul pentru a răspunde. Este printre cele mai interesante carcase pe care le-am văzut la un smartphone.

image

<strong>Hardware</strong>

Nu sunt genul de om care dă foarte mare importanţă specificaţiilor tehnice, ci încerc să mă ghidez în redactarea review-urilor după experienţa de utilizare pe care mi-o oferă un dispozitiv. Totuşi, HTC One M8 are cu ce se lăuda. Vârful de gamă taiwanez are un ecran de cinci inci sub care se găseşte un procesor Snapdragon 801, tactat la frecvenţa de 2,3 Ghz şi o memorie RAM de 2GB. Spaţiul de stocare poate fi ori de 16, ori de 32 de GB, dar cei care vor să-şi porteze întreaga colecţie de muzică pe telefon, există şi un slot microSD.

HTC M8 este dotat cu trei camere foto, una frontală şi două principale, despre care voi scrie puţin mai târziu. Bateria este destul mică, având o capacitate de numai 2.600 de miliamperi.

Performanţă

Noul HTC One M8 s-a ridicat la nivelul aşteptărilor (atât ale mele, cât şi ale pasionaţilor de benchmark-uri). Procesorul de ultimă generaţie, combinat cu memoria RAM de 2GB oferă o experienţă fără cusur. În meniu (atât cel clasic, cât şi cel Blinkfeed) nu există niciun fel de întârziere şi interfaţa se mişcă foarte fluid.

HTC One M8 este genul de telefon care te face să te întrebi dacă vei mai fi nevoit vreodată să-l înlocuieşti cu un model mai performant. Browsing-ul este foarte rapid şi aplicaţiile funcţionează fără a obosi telefonul în vreun fel. Cu 7 taburi deschise în Chrome şi Facebook, Instagram şi Deezer deschise pe fundal, telefonul nu dădea semne de suprasolicitare, ca şi cum aş fi umblat pe o singură pagină web.

image

Smartphone-ul este foarte versatil şi conţinutul multimedia este redat fără probleme. Vorbim aici de orice, de la filme, clipuri pe Youtube, muzică şi jocuri. HTC One M8 este un dispozitiv foarte bun pentru gaming, fiind capabil să ruleze toate titlurile existente în magazinul Google Play fără să sughită.

Autonomie

Aici lucrurile nu sunt extraordinare, dar nici rele. La evenimentul de lansare, cei de la HTC au promis o autonomie cu 40% mai mare faţă de modelul de anul trecut. Cred că au exagerat puţin. HTC One M8 este genul de telefon pe care îl încarci (aproape zilnic).

La o utilizare medie spre intensă, cu luminozitatea setată pe automat şi Internetul pornit, HTC M8 rezistă de dimineaţă până seara, dar fără să îţi mai dea emoţii pe ultima sută de metri, cum făcea modelul de anul trecut. Cu o utilizare mai puţin intensă şi cu o folosire mai rară a Internetului, HTC One M8 poate rezista şi peste noapte şi câteva ore bune din dimineaţă.

HTC One M8 dispune şi de un mod Extreme Power Saver care restricţionează accesul utilizatorilor la anumite aplicaţii şi care optimizează funcţionarea procesorului pentru o autonomie cât mai crescută. Astfel, în acest mod, putem da SMS-uri şi putem realiza apeluri, putem să ne verificăm conturile de email, dar nu avem acces la reţele sociale sau la browser. Acest mod este foarte util când ne aflăm departe de o priză şi mai avem puţin din baterie. În modul Extreme Power Saver, smartphone-ul mai rezistă câteva ore bune dacă activăm acest mod când mai avem numai 10% din baterie.

image

Conectivitate

HTC One M8 vine cu toate tehnologiile moderne în ceea ce priveşte conectivitatea. Smartphone-ul este unul capabil să se conecteze la Internetul de mare viteză 4G. Mai dispune de conectivitate WiFi şi Bluetooth, dar şi de NFC (tehnologie care uşurează exponenţial transferul de date între dispozitive şi care permite conectarea automată la un accesoriu).

La fel ca şi anul trecut, taiwanezii au inclus şi un senzor de infraroşii cu ajutorul căruia ne putem controla televizorul. Acesta funcţionează ireproşabil, dar nu m-a impresionat la fel de mult ca şi anul trecut, această tehnologie fiind disponibilă pe un număr destul de mare de dispozitive.

<strong>Multimedia</strong>

La acest capitol, HTC One M8 străluceşte. Combinaţia de display, difuzoare şi camere foto oferă o experienţă multimedia completă şi complexă.

Display

Taiwanezii au optat să aducă noul vârf de gamă la standardul industriei. Avem un smartphone cu ecran de 5 inci cu rezoluţie Full HD. Display-ul are unghiuri largi de vizualizare şi este plăcut pentru ochi. Aş fi apreciat o luminozitate maximă mai crescută, deoarece în lumina directă a soarelui, display-ul nu performează foarte bine.

Contrastul este bun şi culorile par naturale. Eu sunt fanul culorilor suprasaturate şi a luminozităţii excesive în ceea ce priveşte smartphone-urile, aşa că ecranul de la One nu m-a dat pe spate. Voi recunoaşte totuşi că are o claritate foarte mare şi că, din punct de vedere obiectiv, nu pot face reproşuri.

image

Sunet

HTC şi Beats nu mai fac parte din aceeaşi companie, după ce parteneriatul s-a dizolvat anul trecut din motive financiare. Am fost impresionat de sunetul ce ieşea din HTC One-ul anterior şi îmi făceam griji că fără Beats, lucrurile nu vor sta la fel şi în cazul HTC One M8. M-am înşelat.

Cele două difuzoare folosesc tehnologia BoomSound şi oferă un sunet puternic şi clar. Va trebui să insist puţin aici, ca să înţelegeţi despre ce vorbesc. Volumul este suficient de puternic pentru a umple o cameră de dimensiuni mari şi te face să vrei să ridici glasul doar pentru a fi sigur că ai fost auzit de interlocutorul tău. BoomSound înseamnă bass şi claritate şi, cu toate că nu sunt adeptul ascultării de melodii de la telefon pe difuzoare, pot spune sincer că experienţele de gaming au fost mai bune mulţumită difuzoarelor.

Rămânem la sunet, dar acum voi vorbi despre căştile incluse în pachet. Acestea sunt de calitate şi oferă un bass puternic şi sunt capabile să redea un spectru larg de sunete. Căştile pot fi folosite şi pe post de hands-free, dar eu le recomand în special pentru muzică.

Camera foto

Voi începe cu camera foto frontală. Sunt pasionat* (*a se citi ”obsedat”) de selfie-uri aşa că nimic nu mă bucură mai tare decât o cameră frontală bună. Şi camera frontală de pe HTC One M8 este bună. Ea are 5MP şi este capabilă să filmeze în HD. Fotografiile sunt bune pentru Facebook, sau chiar pentru peretele preferat din casă.

Cu un swipe de sus în jos, ni se permite să facem trecerea de la camera frontală, la cea principală. Cei de la HTC au păstrat conceptul de Ultrapixel şi pentru HTC One (M8). Camera principală de pe spate are tot 4MP, dar a fost îmbunătăţită astfel încât să fie şi mai sensibilă la lumină.

Deasupra camerei principală se află o altă cameră care are un rol interesant. Aceasta funcţionează ca un senzor de profunzime ce analizează distanţa la care se află obiectele fotografiate. Asta îi permite utiliaztorului să focuseze fie pe obiectele din faţă, fie pe cele din spate.

Calitatea imaginilor este mai bună decât anul trecut. Fotografiile au mai mult contrast, sunt mai clare şi mai colorate. Modelul de anul trecut se descurca bine, dar HTC One M8 se descurcă şi mai bine. Camera este printre cele mai bune disponibile pe un smartphone şi acest lucru se vede în special în cazul fotografiilor realizate în condiţii de lumină scăzută.

Mostră foto HTC One M8

image

Pozele făcute pe semi-întuneric ies luminoase, dar la o analiză mai atentă observăm că nivelul de zgomot este destul de crescut. Nu sunt un fan al fotografierii cu bliţ, dar trebuie să  specific că pe spate găsim un dual-led cu nuanţe diferite, pentru fotografii mai bune. Bliţul îşi face bine treaba şi culorile sunt destul de naturale.

Mostră foto HTC One M8

image

Să trecem la funcţiile camerei. Povesteam mai sus de camera suplimentară, cea de deasupra camerei Ultrapixel. Aceasta ne permite să schimbăm punctul de focalizare după ce am realizat o fotografie. Acest lucru se face din meniul de Filtre, cu funcţi U Focus. Acesta funcţionează bine, dar nu tot timpul. Am observat că uneori, camera adiţională nu reuşeşte să analizeze bine profunzimea şi nu se observă nicio modificare când folosim U Focus. Mai există şi filtre care îţi permit să modifici fundalul, făcându-l să arate ca un desen animat.

Este o funcţie interesantă care ne ajută să fim puţin artişti cu fotografiile noastre, dar nu este o funcţie care să vândă un telefon. Mai ales că din cauza ei, taiwanezii au fost nevoiţi să renunţe la stabilizarea optică, lucru pentru care îi lăudam anul trecut.

Mostră foto HTC One M8 - Dual Camera Effect

image

Există acum şi un mod Manual care îi lasă pe cei familiarizaţi cu fotografia să se joace cu setările după bunul plac. Acesta oferă acces la ISO, balansul de alb, expunere, viteza diafragmei etc. Fotografiile realizate cu HDR ies bine şi timpul de procesare este scurt.

În modul video nu ne mai bucurăm  de stabilizarea în timp real care m-a lăsat cu gura cascată la modelul anterior, dar calitatea este bună şi sunetul este clar. Avem acum la dispoziţie şi un mod care ne permite să realizăm clipuri video în slow-motion, funcţie care poate fi distractivă.

Mostră foto HTC One M8

image

Acum trecem la partea mai puţin plăcută: numărul de megapixeli. În general, acest lucru nu ar trebui să fie un inconvenient, dar dacă dorim să realizăm un decupaj al unei fotografii, rezoluţia imaginii rezultate este prea mică pentru a putea fi folosită. Sunt de părere că taiwanezii ar fi trebuit să pluseze cu câţiva megapixeli pentru a mulţumi pe toată lumea.

<strong>Software</strong>

HTC One M8 nu este frumos numai la exterior, ci şi la interior. Telefonul rulează Android 4.4 KitKat şi vine cu o nouă interfaţă Sense 6. Pe lângă un aspect nou al ecranului Blinkfeed (şi câteva îmbunătăţiri; acum, acesta poate afişa informaţiile de la gadgeturile de monitorizare a activităţii Fitbit. De asemenea, acum se pot creea feed-uri personalizate în funcţie de subiectele preferate şi pot primi sugestii de la Forsquare), Sense 6 vine şi cu o serie de gesturi speciale. dacă ridicăm telefonul în modul portret şi batem de două ori în ecran, telefonul se trezeşte; dacă facem un swipe spre stânga, ne apare panoul de widgeturi şi dacă facem swipe spre dreapta, intrăm în BlinkFeed.

Dacă ridicăm telefonul pe orizontală şi apăsăm butoanele de volum, accesăm camera. Unele persoane ar putea considera aceste gesturi utile, însă eu nu prea am fost impresionat. Partea cea mai importantă este că Sense 6 va veni şi pe modelul HTC One de anul trecut.

Interfaţa celor de la HTC este, în opinia mea, cea mai frumoasă interfaţă de Android. Este elegantă, este subtilă, este fluidă şi plăcută. Este o completare perfectă a designului telefonului.

Plusuri

-           Design excepţional

-           Camera foto

-           Cel mai bun sunet de pe un smartphone

-           Interfaţa Sense 6

Minusuri

-           Camera adiţională nu este foarte utilă

-           Prea puţini megapixeli

<strong>Concluzie</strong>

Am numit HTC One M8 Făt Frumos din Aluminiu deoarece nu puteam să folosesc iar Miracolul Metalic. Telefonul taiwanezilor este singurul Android care poate concura, din punct de vedere al designului şi a senzaţiei pe care o oferă utilizatorului, cu iPhone 5S. 

HTC a mizat exact pe lucrurile care au adus popularitatea modelului de anul trecut: design, cameră, sunet. Îmbunătăţirile nu sunt foarte mari dar ar putea să-i convingă pe unii să achiziţioneze telefonul.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite