REVIEW iPhone 5c - banalitatea ridicată la rang de artă tehnologică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
iPhone 5c FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul
iPhone 5c FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

Îl aşteptam. O doamne, cât l-am aşteptat. Iată! A venit minunea de plastic de la Apple. Şi ce dezamăgire a fost rapid. Pentru că 5c e ca un iPhone 5, dar de plastic. E ca un iPhone 5 venit mult prea târziu. E ... prea banal.  E un telefon cam scump pentru ceea ce oferă şi nu am reuşit să-i identific un public, cel puţin în România.

<strong>Design</strong>

Dacă ştiţi cum arată iPhone 5, nu fiţi surprinşi că iPhone 5c este la fel, dar cu "îmbunătăţirea" adusă de plastic. Nu vreau să fiu cârcotaş fără motiv, dar este un telefon identic. Ecranul şi partea frontală a rămas la fel, cu butonul central puţin afundat în carcasă. În jurul său, metalul a fost înlocuit de un plastic foarte puternic. Am apreciat acest lucru. Nu este tradiţionala carcasă de plastic, ci este una ranforsată. Da, Apple a ştiut să facă un plastic mişto, dar la fel a făcut şi Samsung cu Galaxy Note 3. E un plastic dur, care nu se îndoaie, care nu se zgârie.

Cel mai bun lucru al designului acestuia, din prisma clientului, este faptul că poate să nu mai aibă grija unei carcase sau a zgârieturilor de pe telefon. Eu am avut un iPhone 5 şi pot să vă spun că stăteam cu frică de fiecare dată când îl scoteam. Cu el m-am învăţat să nu mai scot telefonul pe masă, pentru că se zgâria. În partea inferioară a rămas aceeaşi mufă, iar pe spate logo-ul este pus cu negru. Camera este puţin îmbunătăţită, dar are un sinugr bliţ. Butoanele laterale ies discret din carcasă şi sunt uşor acţionabile.

Designul e simplu. E ceea ce înseamnă până la urmă filosofia Apple: "e frumos abia când tot ce se putea scoate a fost scos". Vorbim de un minimalism dus uneori la stadiul de artă, dar acesta este un design de iPhone 5 peste care s-a pus o carcasă de plastic.

iPhone 5c e continuarea iPhone 5. iPhone 5 a fost cea mai frumoasă femeie din lume. iPhone 5s e femeia aceea frumoasă, dar discretă, care a învăţat să poarte bijuterii. Iar iPhone 5c e femeia aceea frumoasă, care a mai lăsat din hainele faine şi din fericirea exprimată, doar ca să atragă mai mulţi oameni.

iPhone 5c ne-a fost oferit în teste de evoMAG. 

iphone 5c

<strong>Performanţe</strong>

Apple are o altă abordare faţă de producătorii din ecosistemul Android sau chiar decât cei de pe Windows. Optimizarea este cuvântul de bază. Cu acest telefon nu veţi avea deseori probleme de performanţă. În afară de iPhone 5s, este cam cel mai rapid terminal de pe piaţă, deşi procesorul nu ar putea spune asta la prima vedere.

Este cel de anul trecut, Apple A6, un dual core la 1,3 Ghz, pe o arhitectură ARM modificată. Pe lângă acesta, memoria internă este de 1 GB de RAM, iar capacitatea de stocare poate fi de 16 sau de 32 de GB.

Am jucat toate jocurile grele de pe iOS şi nu am avut probleme. Ele s-au deschis rapid, au descărcat pachetele de date optim şi au performat bine. Evident, pe un ecran de 4 inci nu mai poţi să te bucuri la fel, după ce ai avut prin mână Samsung Galaxy Note 3 sau alte telefoane cu Android. Performanţele Androizilor de top sunt acum comparabile, ba chiar mai bune decât iPhone-ul. Şi chiar dacă uneori în benchmark-uri iPhone-urile sunt mai bune, dimensiunea ecranului face experienţa mai bogată pe Android.

Performanţa nu e o surpriză. Mă plictiseşte iPhone 5c. E atât de plictisitor. E ca femeia visurilor tale pe care o întâlneşti după un an şi îţi dai seama că nu mai poartă rochia aia mişto, roşie, lipită de corp. A devenit brusc hippioată şi poartă haine mult prea colorare, lungite pe corp.

<strong>Ecran</strong>

Dimensiunea a rămas la 4 inci, Apple neriscând să lanseze un telefon mai mare. Este un IPS LCD, iluminat din spate. Are o rezoluţie 1136x640 de pixeli, aceeaşi de pe iPhone 5, şi o densitate a pixelilor de 326 de pixeli pe inch. 

iOS 7 a diminuat impactul pe care-l avea calitatea ecranului şi modul în care se vedeau culorile. Trecerea pe tonuri de culoare mai deschise nu mai pune în evidenţă atât de bine acest display ca înainte. Jonathan Ive poate a unificat sistemul de operare cu telefonul, prin folosirea aceloraşi culori, dar iOS7 reduce impactul.

Cu toate acestea, e acelaşi ecran foarte bun de pe iPhone 5. Foarte bun. Şi vă va duce la jocuri bune, la videoclipuri HD. Luminozitatea sa în soare este excelentă şi nu oboseşte foarte tare ochii.

După un an, femeia de care vorbeam mai sus arată la fel de bine, are ochii la fel de frumoşi, doar că se machiază mai ciudat.

iphone 5c

<strong>Autonomie</strong>

1.510 miliamperi. Nu îmi vine să cred că mai scriu cifre din astea când vorbesc de un smartphone de top.

Autonomia acestui telefon este submediocră. Dacă folosiţi 3G şi vă uitaţi la video-uri, navigaţi pe internet şi citiţi nişte ştiri. Din metrou până la muncă - vorbesc de 50 de minute - consumă 35% din baterie făcând exact aceste lucruri. La ora 17 la muncă l-am încărcat. Dacă ieşiţi seara în oraş şi nu sunteţi foarte sociabili, staţi cu nasul în telefon şi citiţi unele ştiri sau mai staţi pe vreun flux social, atunci aveţi şanse ca după trei ore să vă întoarceţi atenţia către prieteni. E un telefon care te lasă la greu. E un telefon care nu are pic de respect pentru tine ca utilizator. Îţi oferă o experienţă plăcută, dar atât de frustrantă.

E jenant că bateria este atât de slabă. Dar utilizatorii de iPhone se obişnuiesc rapid şi îşi fac un ritm al lor de încărcare.

Nu pot să nu compar şi aici iPhone-ul cu o femeie, nu? Vine în viaţa ta, te bucură şi pleacă rapid. Apoi revine şi iar pleacă. Cred că aici ar trebui să-mi închei comparaţiile cu femei.

<strong>Cameră foto</strong>

8 megapixeli, autofocus, LED şi dimensiunea senzorului de 1/3,2 şi dimensiunea pixelului de 1,4 micrometri. Video-ul înregistrat este HD, cu stabilizare. Camera frontală este de 1,2 megapixeli.

Ce avem noi aici? Aceeaşi cameră, puţin îmbunătăţită. Faţă de iPhone 5s, Apple a decis să nu introducă toate modurile. De exemplu, nu aveţi posibilitatea de a înregistra video în slow motion. Există patru moduri de: Video, Foto, Pătrat (ca pe Instagram) şi Panoramă. De asemenea, există posibilitatea de a activa HDR.

Pozele sunt foarte bune. Au fost rafinate unele probleme de la camera de anul trecut, cum ar fi fost problemele pozelor realizate în soare. Iluminarea fotografiillor făcute noaptea este bună, dar nu reuşeşte să o întreacă pe cea de pe Nokia.

Câteva poze puteţi găsi în această galerie foto.

iphone 5c

<strong>Conectivitate</strong>

Ce să scriu eu aici? Telefonul se conectează la calculator prin intermediul cablului de alimentare, iar iTunes rămâne cel mai frustrant program din lume. Sincronizarea, setarea şi introducerea unor melodii mă transformă în cel mai prost om din lume. Pentru că nu mi se pare o metodă normală de a face acest lucru. Nu mi se pare normal să foloseşti un program extrem de complicat pentru un lucru atât de simplu, cum este transferul unor lucruri din calculator în telefon.

Evident, există conexiune Bluetooth şi 3G, plus conexiunea AirDrop pentru device-urile Apple compatibile. Ultima va fi folosită foarte rar, doar în cazul în care mai există cineva cu acest sistem de operare prin jur.

 

<strong>Software</strong>

iOS 7 nu este pe gustul tuturor, iar eu mă număr printre aceşti oameni. Am auzit de răul de iOS 7, din cauza efectul Parallax. L-am trăit pe propria piele. Acest telefon vrea să te ucidă. Te distruge de cap. Nu pot urmări iPhone 5c cu iOS 7 prea multă vreme pentru că mă doare capul, mă ameţeşte. Dacă preferaţi tonurile acestea jucăuşe, mult mai copilăroase ca înainte, alegeţi acest telefon. Se poate spune că e telefon care a fost construit în jurul unui sistem de operare şi nu invers. 

Un review complet adevarul.ro puteţi găsi aici.

Review-ul la iPhone 5s poate fi accesat dând click pe acest link.

<strong>Preţ şi disponibilitate</strong>

iPhone 5c costă 2.650 de lei în varianta cu 16 GB la evoMAG, care ne-a oferit acest terminal. Vine în cinci culori: galben, roz, verde, albasatru şi alb. Sistemul de operare este, evident, optimizat pentru aceste culori. Varianta albă costă 2.800 de lei.

<strong>Plusuri</strong>

  • Design foarte plăcut
  • Uşor
  • Performanţe foarte bune
  • Cameră foto performantă
  • Calitate garantată de succesul iPhone 5

<strong>Minusuri</strong>

  • E un lup în haine de oaie. Acelaşi iPhone 5, acum în plastic.
  • Sistemul de operare este obositor
  • Costă prea mult pentru un telefon de anul trecut
  • Este mai puţin interesant decât iPhone 5s
  • iTunes

<strong>L-am cumpăra?</strong>

Nu. Nu aş cumpăra acest telefon pentru că e scump, e la fel ca iPhone 5 şi nu are rost să le compar. iPhone 5 era o icoană a stilului. Era un aluminiu frumos finisat, dar pretenţios. Acesta este un telefon bun, frumos, uşor şi performant. Dar aruncaţi-vă un ochi în alte părţi, nu la iPhone 5c. Eu nu mi l-aş cumpăra.

Pentru iPhone 5c puteţi vedea ofertele evoMAG aici. http://www.evomag.ro/SOLUTII-MOBILE-Telefoane-mobile/Apple-Telefon-Mobil-Apple-Iphone-5C-Procesor-Dual-core-1.3-GHz-LED-backlit-IPS-LCD-4-1GB-RAM-16GB-Flash-8MP-Wi-Fi-4G-iOS-7.0-Alb-105805.html
 

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite