REVIEW Motorola Moto G: telefonul care găseşte punctul G pe piaţa „de buget“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Motorola Moto G, creat sub comanda Google. FOTO Adevărul
Motorola Moto G, creat sub comanda Google. FOTO Adevărul

Motorola a fost a Google şi, apoi, n-a mai fost. Acum, e la Lenovo, dar rămân în urma acestei pasiuni trecătoate două telefoane interesante: Motorola Moto X şi Moto G. Sunt fan declarat al Moto X, dar deocamdată am avut acces doar la Moto G. Ei bine, americanii ăştia face ce face, da' face bine câteodată (sic!).

Pe ecranul de pornire de la Moto G apare „Motorola a Google company“. Mi-a părut puţin rău faţă de acest dispozitiv, pare un copil abandonat, la braţ cu Moto X, de către părinţii care şi-au luat drumul lor înainte ca aceştia să ajungă măcar la facultate. Dar Moto G mi-a plăcut, n-am agreat chiar totul la el, dar mi-a plăcut şi l-aş recomanda peste orice smartphone neaoş în marja sa de preţ. Acum, până să încep să detaliez ce e de plăcut la Moto G (şi ce nu, că ar fi câte ceva), sper doar ca şi Lenovo să păstreze linia impusă de Google.

Hardware

Din capul locului trebuie spus că Motorola Moto G are suport pentru două cartele. Vine în două versiuni, mono-sim şi dual-sim, iar cel pe care noi l-am avut de la MarketOnline a fost cel din urmă. Oarecum înţeleg decizia producătorului, oarecum nu. Marele minus pe dual-sim e că scade autonomia când foloseşti două cartele, iar marele câştig e în faţa produselor concurente de pe piaţa locală, telefoanele dual-sim sunt, de regulă, în această categorie de preţ.

Dincolo de SIM, telefonul are un ecran de 4,5 inci la rezoluţie HD. Inspirată alegere a Motorola, iar calitatea acestuia nu dezamăgeşte. Este puţin prea saturat, pentru gusturile mele, dar înţeleg de ce producătorul a recurs la un aşa truc: impactul vizual. Culorile sunt puternice, contrastul e bun, iar tonurile de negru decente (nu-i AMOLED, totuşi, ci doar IPS LCD). Dar ecranul acesta de 4,5 inci este acolo unde ar trebui ca uşurinţă în utilizare şi suficientă spaţiu pentru a-ţi consuma conţinutul obişnuit, fie el Facebook, Internet şi jocuri, fie filme ori folosirea diverselor aplicaţii din Play Store. Ecranul este protejat cu Gorilla Glass 3.

motorola motogpx foto razvan baltaretu/adevarul

Memoria RAM este de 1GB, acceptabilă, dar are momente în care este depăşită. Aici e vorba de o listă prea mare de aplicaţii deschise în fundal, e vorba de aplicaţii solicitante sau, pur şi simplu, de un spaţiu prea mic de manevră a sistemului de operare. Cu trecerea la Android 4.4 KitKat va fi mai bine (cel din test avea Android 4.3 Jelly Bean). Spaţiul de stocare este de 8GB sau 16GB (ambele modele disponibile la MarketOnline aici şi aici) şi fără slot de card microSD. Personal aş alege modelul de 16GB, fiind cantitatea minimă cu care m-aş simţi comod.

Portul de conectare a cablului de date şi de încărcare este microUSB, nimic special aici, iar camerele foto sunt de 5 megapixeli cu filmare video la rezoluţie HD, respectiv de 1,3 megapixeli cea frontală. Bateria este de 2.070 mAh. Mai spun că procesorul este un rezonabil Qualcomm Snapdragon 400 cu patru nuclee care rulează la frecvenţa de 1,2GHz. Tot îmi pare rău de memoria RAM că nu e mai mare, eventual la 1,5GB, dar nu-i un inconvenient atât de mare.

Preţ: Motorola Moto G costă 900 de lei în versiunea de 8GB spaţiu de stocare şi 1.050 de lei pentru 16GB.

Construcţie, design şi „cum se simte“

Motorola Moto G e din plastic. Un plastic negru, lustruit pe spate şi uşor duşman al aderenţei. Este un telefon robust, mi-a plăcut asta, este construit ieftin, dar nu are o construcţie fără pretenţii, dar aş fi apreciat sincer un plastic ceva mai cauciucat pe spate. Am avut de câteva ori senzaţia că am să-l scap, că are să-mi alunece din mână.

În privinţa designului n-am a mă plânge de multe lucruri, doar de unul mai serios: butoanele. Au cursă scurtă, precisă şi le nimereşti fără probleme, dar sunt argintii şi ies în evidenţă într-un mod neplăcut. Le-aş fi preferat negre, în culoarea carcasei, şi să nu fie atât de lucioase. E doar o chestiune de estetică şi preferinţă personală. În rest, e un telefon cu linii simple, rotunjit la colţuri, cu o adâncitură pe spate, sub logo-ul Motorola, unde să-ţi ţii degetul cât vorbeşti la telefon.

Multimedia: camera foto şi sunet

Camera foto are 5 megapixeli, iar rezoluţia n-ar fi nicio problemă, dacă n-ar eşua lamentabil în anumite situaţii, cum ar fi când trebuie să focalizeze repede pe ceva sau pur şi simplu să focalizeze. Trebuie să te asiguri că focalizarea e blocată, că obiectul a fost identificat, apoi îţi permiţi să declanşezi şi să-ţi faci cadrul dorit. După câteva zeci de cadre, mai mult sau mai puţin eşuate, înveţi cam cum ar trebui să acţionezi şi câtă răbdare să ai cu camera.

motorola motogpx foto razvan baltaretu/adevarul

Îmi place foarte mult interfaţa, e bazată pe gesturi. Vrei să schimbi setările? Execuţi un swype din stânga spre dreapta şi ai pe un semicerc toate funcţiile pe care le-ai putea schimba, dar şi în ce mod fotografiezi (poti crea şi panorame şi HDR). Vrei să revezi pozele realizate? Un swype de la dreapta la stânga şi s-a rezolvat, ai intrat în galerie. În final, îmi placi cum alegi punctul de focalizare. Mereu e delimitat pe ecran, iar tu nu trebuie decât să tragi în ce direcţie vrei tu „ţinta“ pe care o pui pe obiectul de focalizat. Simplu şi eficient aş spune.

Camera frontală are 1,3 megapixeli şi probabil că o vei găsi utilă dacă stai foarte mult pe Skype, Hangouts şi conversezi astfel cu oameni. Nu are suficientă rezoluţie pentru selfie-uri „ca la carte“. E o distanţă, literalmente, de la cer la pământ între Moto G şi Oppo N1 care are 13 megapixeli. Nu-i însă un minus rezoluţia acestei camere foto.

Despre sunet numai de bine, în ceea ce priveşte intensitatea, căci calitatea suferă pe alocuri. Difuzorul este puternic, reproduce bine sunetul, dar nu cred că-l ajută prea mult carcasa, nu este o cutie de rezonanţă suficient de bună. Cert e că dacă vrei să te trezeşti dimineaţa folosind un telefon mobil, atunci Moto G va avea un sunet suficient de puternic.

Mai multe mostre foto în galerie (click pentru a o accesa)

motorola motogpx mostre foto razvan baltaretu/adevarul

Software: sistem de operare şi aplicaţii

Va fi o actualizare la Android 4.4 KitKat pentru Motorola Moto G, dar în prezent l-am avut cu Android 4.3. Cea mai mare diferenţă pe care am sesizat-o, faţă de versiunea stock, este în galeria foto. Şi îmi place. Motorola a introdus ideea de Timeline şi poţi să-ţi urmăreşti fotografiile pe luni, luna în cauză fiind afişată peste poze pe măsură ce derulezi, iar abordarea sa o găsesc mai bună decât cea de la Google. Designul este în aceeaşi linie minimalistă care caracterizează gigantul online, dar aduce şi o notă diferenţiatoare pentru Moto G.

În rest, Android pur cu câteva aplicaţii suplimentare, inclusiv suportul Motorola pentru asistare în găsirea telefonului, sau un cititor de cărţi electronice. Nu dispui pe Moto G de sistemul touchless control de pe Moto X, dar având în vedere piaţa căreia i se adresează nici nu cred că aveau de ce să-l implementeze. În rest, aplicaţiile se pot descărca din Play Store la fel ca pe oricare alt telefon cu Android.

motorola motogpx foto razvan baltaretu/adevarul

Plusuri

  • un ecran bun spre foarte bun, câştigă prin densitatea pixelilor, dar pierde parţial prin unghiurile de vizualizare
  • construcţie robustă, simplă, continuată cu un software simplu care pur şi simplu funcţionează fără să te încurce cu tot felul de funcţii de care nici nu ştiai că ai nevoie
  • preţul foarte bun pentru ce oferă

Minusuri

  • camera foto care are nevoie de o actualizare de software pentru a regla problema cu nefocalizarea, uneori, mai ales în interior
  • sunetul e puternic, dar la volum mare rezonează ciudat în carcasă, ca şi cum ar fi într-un borcan
  • uşoara lipsă de aderenţă pe capacul bateriei

Concluzia: telefon pe care să ţi-l permiţi, dar care nu-şi permite s-o dea în bară

N-am o părere prea bună despre telefoanele de până în 1.000 de lei disponibile în România şi care rulează Android. Sunt, în general, realizate cu miile de unităţi pentru diverse companii şi nu există o atenţie prea mare pentru detalii. Sunt, poate prea dur spus, făcute la kil.

Moto G e altfel. Desigur, se văd economiile, cum ar fi în cameră foto, în butoanele de volum şi Power, dar per total e mai bine făcut, robust, cu un ecran foarte bun şi o performanţă decentă. Uşor prea saturate culorile ecranului, dar rezoluţia e foarte bună completată de diagonală rezonabilă pentru a folosi uşor telefonul cu o singură mână. Iar dacă vrei un dual-sim, şi eşti dispus să cheltui circa 1.000 de lei, atunci Moto G e o alegere foarte bună.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite