REVIEW Nokia Lumia 920 - finlandezii învaţă să concureze cu Android şi iPhone

0
Publicat:
Ultima actualizare:
test lumia 920 foto adevarul

Nokia vrea să revină pe piaţa telecom cu ecosistemul Windows Phone 8. Lumia 920 este vedeta de până acum şi vine încărcat cu tot felul de funcţii şi capacităţi. Este acest model scânteia revenirii Nokia?

Primul contact cu Nokia Lumia 920 lasă o impresie grea, la propriu. Telefonul este cel mai greu din industrie, deşi este confecţionat din policarbonat. Este o singură bucată de tehnologie Nokia, robustă şi impunătoare. Spatele este fin şi carcasa vine într-o multitudine de culori. Dar se şi descurcă drept rival în faţa Android şi iPhone?

Hardware

Telefonul are un display de 4,5 inci cu o rezoluţie HD de 1.280x768 pixeli. Este rezoluţia maximă suportată de un telefon cu Windows Phone 8. Nokia a mai pus un procesor dual-core Qualcomm la o frecvenţă de 1,5GHz, mai are 1GB memorie RAM şi un spaţiu de stocare de 32GB. Este la fel de bine dotat ca HTC 8X, până acum, un alt rival cu Windows Phone 8. Departamentul foto este asigurat de o cameră foto de 8 megapixeli şi una de 1,3 MP pentru apeluri video şi aici aparatul se delimitează de altele. Nokia susţine că foloseşte tehnologia Pure View pentru a oferi cea mai bună calitate a fotografiilor. Este bun, cu adevărat, şi mai ales este un smartphone perfect pentru situaţiile când luminozitatea este scăzută.

Autonomia este dată de o baterie de 2.000 mAh şi este medie spre bună. Desigur, cu sincronizarea conturilor de email şi de reţele sociale pornită, cu luminozitatea la maximum şi cu navigare pe Internet, autonomia scade până la aproximativ 10 ore de folosire. Cel mai mult am reuşit să obţin o zi întreagă, de dimineaţa până seara, cu telefonul setat pe reglarea automată a luminozităţii şi cu navigare moderată pe Internet.

Sunetul este foarte bun, atât în difuzorul de la baza telefonului, cât şi în căşti. La fel, calitatea microfonului este bună, şi în convorbiri, şi în filmări. Al doilea microfon discerne foarte bine zgomotul de fond de ceea ce vrei să spui. Lumia 920 funcţionează cu o cartelă microSIM şi pe conexiune 3G sau 4G. Este asigurat un port microUSB, o mufă de căşti de 3,5 mm, iar conectivitatea este asigurată de WiFi, Bluetooth şi Near Field Communication (NFC) – am transferat fără probleme o pagină web între un Android cu NFC şi Lumia 920.

Un ecran „de geniu“

Fără îndoială, ecranul de pe Lumia 920 este unul dintre cele mai bune de pe piaţă. Are o rată de reîmprospătare de 60Hz, ceea ce înseamnă că nu există lag în navigare. Este şi supersenzitiv, ceea ce înseamnă că telefonul poate fi folosit şi cu mănuşi, pixuri sau alte obiecte (chiar şi fructe). Această funcţie, dacă n-o doreşti, poate fi dezactivată din setări.

Unghiurile de vizualizare sunt foarte bune, iar gradul de iluminare este ridicat, chiar şi în lumina soarelui. Nokia îşi numeşte tehnologia Pure Motion HD+.

Software

Lumia 920 rulează Windows Phone 8 şi are o pleiadă de aplicaţii Nokia la dispoziţie. Dintre acestea merită numite Here Maps pentru navigare, City Lens pentru descoperirea rapidă a localurilor din zona ta şi Cinemagraph care îţi permite să realizezi imagini dinamice de tip .gif într-un mod uşor. Aceste aplicaţii, şi altele obţinute prin parteneriate de Nokia, au o secţiune dedicată în magazinul cu aplicaţii Windows Phone Store.

Cel mai bun lucru care a venit odată cu parteneriatul Nokia cu Microsoft este sistemul de hărţi. De la aplicaţia de bază la altele câteva ca Here Transit, Here Drive care te ajută la navigarea printr-un oraş. Este aproape la fel de bună aplicaţia ca Google Maps, cu menţiunea că aceasta din urmă mai oferă şi Street View, iar unele adrese străzi din Bucureşti, mai mici, nu sunt omise. City Lens este o aplicaţie utilă când vrei să găseşti un anumit local, un hotel sau alte puncte de interes, dar nu cunoşti zona. Trebuie să-i permiţi să te localizeze şi apoi eşti direcţionat cu ajutorul realităţii augmentate. Poţi intra şi în modul de hartă pentru a vedea mai exact cum sunt poziţionate locurile pe care aplicaţia ţi le recomandă.

nokia lumia 920 foto adevarul

Microsoft plusează cu  pachetul Office. Vine în versiunile Word, Excel şi PowerPoint, iar mai micul OneNote are loc separat în aplicaţii. Este foarte bun programul Excel, pe cât de bun poate fi pe un telefon, este la fel de bun şi Word, dar PowerPoint nu este chiar la nivelul pe care Windows Phone 8 l-ar fi meritat. Pentru cine ştie Pages de la Apple, PowerPoint este un „frate“ mai sărac şi mai needucat. Programele au funcţii de editare, sunt rapide şi au un mod de prezentare foarte eficient, la fel de bine organizată este şi lista cu documente în fiecare. Personal am folosit mai ales OneNote, atât pe telefon, cât şi pe PC este foarte rapid şi mai eficient decât Word, când nu ai decât text.

Sistemul de operare al Microsoft s-a remarcat prin ceea ce compania numeşte live tiles. Această interfaţă este foarte bună pentru a dispune multe informaţii într-un spaţiu restrâns. Ai numărul de mesaje primite pe fiecare live tile, dacă acela se ocupă de mesagerie, ai diverse actualizări - la aplicaţiile de ştiri - şi le poţi redimensiona după cum doreşti pentru că unele pot fi mai puţin importante şi, deci, n-au nevoie de mult spaţiu. În această privinţă, Microsoft a făcut o treabă foarte bună pentru a se distanţa de Android şi iOS.

Magazinul cu aplicaţii

Windows Phone Store a crescut, dar este încă mult în spatele Android şi iOS. Poate aşteptarea să le ajungă din urmă repede este prea mare, dar un lucru este necesar pentru orice magain nou sau în creştere: bază de aplicaţii populare şi menţinerea lor la zi. Nici Windows Phone Store nu se achită de asta, nici BlackBerry World. Sunt foarte multe în magazinul Microsoft, peste 100.000, dar prea puţine utile. Există, însă, aplicaţiile de Facebook şi Twitter (oarecum) bine întreţinute. Cea din urmă este foarte bună, aproape la fel de bună ca pentru celelalte două ecosisteme, dar cea de Facebook dincolo de interfaţa bine aşezată nu oferă multe dintre funcţiile esenţiale: administrarea paginilor, distribuire uşoară a ştirilor prietenilor sau actualizare constantă a ceea ce ai spus ultima dată.

nokia lumia 920 foto adevarul

În Windows Phone Store găseşti aplicaţii gratuite, multe şi utile, dar nu cele cu care eşti obişnuit. Şi găseşti multe alternative la cele populare - fie gratuite, fie cu bani. Grafica este foarte bună, atât la jocuri, cât şi la aplicaţii, iar navigarea prin magazin e intuitivă, de ajutor dispunerea pe care Microsoft o foloseşte bazată pe panouri laterale. Topuri, categorii şi imagini, aici Microsoft s-a descurcat bine. Fondul de aplicaţii mai trebuie suplimentat şi va fi (mai) competitiv. Nokia este unul dintre cei mai activi producători cu lansări în Windows Phone Store.

Accesorii şi probleme

Nokia Lumia 920 vine cu un cablu microUSB, un adaptor pentru priză, o cheie pentru a scoate cartela SIM din telefon (ca la iPhone) şi căşti. Mai sunt câteva cărţi de instrucţiuni, dar magicul pad pentru încărcare wireless lipseşte cu desărvârşire. Cei interesaţi îl pot achiziţiona separat.

N-am avut probleme cu telefonul, nici de încărcare, nici de reacţie la anumite cerinţe. Conexiunea WiFi nu rămâne constant activată, dar acest lucru va fi remediat de Microsoft în versiunea viitoare a sistemului de operare. Aceasta se dezactivează atunci când pui telefonul în stand-by şi revine abia când îl reactivezi.

Cameră foto şi multimedia

Camera foto este foarte bună, culorile în videoclipuri sunt reproduse foarte bine şi stabilizarea pe care Nokia a promis-o există. Nu la fel cum o promova, dar mai bine decât la alte smartphone-uri de top. Spre exemplu, Galaxy S3 cu care am comparat Lumia 920 la calitatea filmării are culori mai şterse. La poze, un dezavantaj este că nu poţi focaliza prea bine pe alte elemente din afara centrului. Există funcţia touch focus, dar nu este perfectă. Asta ţine tot de sistemul de operare. Focalizarea pe centru se poate face şi cu butonul camerei – este în două trepte.

În condiţii de luminozitate scăzută, camera se descurcă foarte bine. Alături de funcţiile pe care le oferă Windows Phone 8, merită încercate şi aplicaţiile din Windows Phone Store. Unele mai bune, altele mai puţin dotate, dar fiecare oferă ceva în plus platformei Microsoft şi terminalelor Nokia.

În redacţia "Adevărul", am supus acest telefon la un test special. Timp de o săptămână, am dat un Samsung Galaxy S3 cu Android pe Lumia 920 cu şi am detaliat în fiecare dintre cele 7 zile experienţa. Un test similar avem cu BlackBerry Z10 şi e făcut de Vlad Andriescu, deţinător de BlackBerry cu taste care a trecut acum la smartphone-ul fără butoane de navigare.

Plusuri

  • cameră foto foarte bună
  • ecranul supersenzitiv care funcţionează şi cu mănuşi
  • construcţia solidă
  • calitatea audio
  • fluiditatea sistemului de operare
  • aplicaţiile Nokia

Minusuri

  • este greu, poate aluneca din mână mai uşor decât alte telefoane
  • lipsa unei focalizări precise prin touch focus în aplicaţia camerei
  • lipsa funcţiei de zoom în camera foto

L-am cumpăra?

Altceva mai bun decât Nokia Lumia 920 nu există pe piaţa Windows Phone 8. Cel mai mare minus este greutatea ridicată, dar dincolo de aceasta este cel mai bun telefon al Nokia şi care rulează sistemul Microsoft. Ativ S ar fi o alegere secundară, dar în România (şi nici la nivel global din cauza problemelor de fabricaţie) nu a ajuns în număr mare de unităţi. Pentru poze, pentru videoclipuri şi pentru Windows Phone 8, Lumia 920 este o alegere bună. Este Lumia 920 revenirea Nokia? Mult spus, dar este un început şi un competitor care rivalizează, în primul rând, cu iPhone şi BlackBerry Z10. Terminalul vine la un preţ de aproximativ 3.000 de lei, în funcţie de magazin.

Nokia Lumia 920 se remarcă uşor pe piaţă, este tot un bloc de plastic cu ecran, dar designul îl face mai uşor de recunoscut, aproape la fel de simplu cum se remarcă un iPhone. Nokia dă dovadă, cu acest model, că n-a rămas fără idei. Nu poate bate încă iPhone, un smartphone cu Android şi nici în faţa noilor terminale BlackBerry nu are un avantaj clar, dar acum poate concura, are dispozitiv capabil.

Telefonul ne-a fost oferit pentru review de magazinul online evoMAG.

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite