Roamingul, bariera digitală a Europei. Cum vede viitorul telefoniei comisarul european pentru agenda digitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tarifele de roaming se vor reduce de la 1 iulie, dar comisarul european pentru agenda digitală, Neelie Kroes le doreşte eliminate. Într-o discuţie cu „Adevărul“, comisarul şi-a expus filosofia pentru viitorii ani ai telecomului.

Comisia Europeană, prin vocea comisarului european pentru agendă digitală, Neelie Kroes, a redeschis dezbaterea despre „abolirea“ tarifelor de roaming din Europa. Comisarul european cere aducerea acestora la nivelul tarifelor naţionale şi introducerea lor în pachetele de oferte deja existente. Operatorii nu comentează această atitudine, mai ales că dezbaterea este încă deschisă.

„Ceea ce vreau eu este să ajungem la o piaţă unică înainte de 2022. Trebuie să ne punem de acord să dărâmăm barierele cauzate de roaming. Eliminarea acestor tarife nu înseamnă distrugerea veniturilor operatorilor. De fiecare dată când am redus preţurile la roaming, piaţa a crescut. Deci operatorii vor face un profit mai mic, dar nu la nivel general, deoarece din ce în ce mai mulţi oameni vor folosi serviciile lor“, a declarat în exclusivitate pentru „Adevărul“ comisarul Neelie Kroes.

Fără roaming până la anul

La finalul lunii mai, Kroes a venit în faţa Parlamentului European şi i-a rugat pe legislatorii europeni să grăbească pachetul de legi pentru unificarea legislaţiei telecom, care ar trebui aprobat până de Paşti, în 2013. „Vreau să arăt cetăţenilor că Uniunea Europeană este relevantă pentru vieţile lor, că regulile digitale sunt făcute după aşteptările lor. Vream să ne ducem la ei şi să le spunem că am pus capăt tarifelor de roaming“, le-a spus Kroes reprezentanţilor Parlamentului European. Acest lucru vine şi în contextul alegerilor europarlamentare de anul viitor, victoria fiind una populară.

Temerea operatorilor este că veniturile din taxele mai mari de roaming vor scădea. Kroes nu este de acord cu acest lucru. „Roaming-ul a reprezentat doar 4% din veniturile totale ale pieţei telecom în 2009. De atunci, piaţa a explodat, traficul roaming a crescut cu 630%. Scăderea tarifelor cu 80% a venit pe o astfel de creştere. Nu există nicio dovadă că eliminarea roaming-ului ar duce la venituri mai mici pentru companii“, crede Kroes. „Operatorii telecom ar trebui să-şi schimbe modelul de business şi să se duce spre unele care se bazează pe traficul de date. Nu ar mai trebui să se bazeze pe apeluri şi SMS-uri şi să găsească metode mai bune de a atrage clienţi“,  consideră comisarul european.

Momentan, una dintre problemele roaming-ului la nivel european sunt planurile de date. Dacă tarifele de voce sunt relativ reduse, consumul de date pe internet este unul extrem de costisitor, chiar şi după viitoarea scădere a tarifelor, pe 1 iulie. În plus, doar cu ajutorul ofertelor speciale clienţii au acces la planurile lor tarifare din ţară. „Zeci de milioane de consumatori au deja oferte la abonamentele lor, care le oferă apeluri şi SMS-uri gratuite. De asemenea, există şi planuri de date. Dar aceste planuri tarifare nu se aplică în roaming“, spune şi Neelie Kroes.

Comisarul european pentru agenda digitală a spus că nici măcar unii dintre cei mai progresişti operatori din Europa nu au oferte extreme: Teliasonera, operator scandinav care activează în Suedia şi Finlanda, a eliminat tarifele pentru convorbirele din interiorul Peninsulei.

Fragmentare a pieţei europene

Cu toate că declaraţiile publice sunt agresive, Kroes îşi moderează discursul în momentul în care este întrebată de o soluţie pentru acest lucru. Deoarece în Europa există un număr însemnat de operatori, soluţiile unice nu sunt neapărat bune. „Nu putem avea o singură piaţă cu 27 de pieţe secundare, naţionale, unde toţi operatorii intră în colaps pentru că cineva a decis să se bazeze doar pe un singur model. Dezvoltarea unei soluţii de succes este mai importantă decât a spune «tarifele de roaming sunt interzise!»“, consideră Kroes.

Una dintre soluţiile propuse de Kroes? Un paşaport pentru operatori, care să le permită să concureze şi pe alte pieţe decât pe cele din acest moment. „Autorizaţia dintr-o ţară trebuie să fie un paşaport care să funcţioneze oriunde în UE, cu un control organizat de autorităţile de reglementare naţionale“, crede comisarul. Scopul final este reducerea volatilităţii pieţei, eliminarea diferenţelor de preţuri şi o uniformizare a serviciilor primite de europeni. De altfel, zona europeană este măcinată de numărul extrem de mare de operatori.

Acest lucru înseamnă reţele diferite, dezvoltare diferită din punct de vedere tehnic şi o lipsă de adaptabilitate între ele. Uniunea Europeană, în cele 27 de state membre, are peste 100 de operatori. Aceştia sunt şi parte a unor mari corporaţii internaţionale, cum ar fi Vodafone, Teliasonera, Telefonica sau Orange, dar reţelele au suferit o dezvoltare diferită de-a lungul timpului, cu o dezvoltare a conectivităţii 4G diferită.

Ofertele operatorilor

Pe lângă tarifele standard, operatorii din România vin cu oferte speciale pentru cei care vor să se bucure de roaming în UE. Orange oferă Go Europe, pentru care plătim un euro pe zi şi comunicăm cu tarifele naţionale ale reţelei, adică 0,15 euro pe mintu, 0,062 de euro pentru SMS şi 0,28 de euro/MB. Pentru date, Orange oferă opţiunile Travel. Pentru 10 MB pe zi plătim 2,5 euro, dar există şi oferte pe platfon: 100 de MB pentru 20 de euro, 300 de MB pentru 45 de euro, Vodafone are opţiunea „Roaming pe zi“, pentru 4 euro pe zi.

Aceasta aduce ofertele cartelei sau abonamentului şi în Roaming. Cosmote are opţiunea „Roaming Traveler“, iar minutele naţionale şi internaţionale incluse în abonament pot fi folosite şi peste hotare, cu 1,12 euro pentru fiecare 30 de minute ale unui apel efectuat. „Travel&Surf“ este oferta pentru cei interesaţi de date. Două derivaţii ale acesteia sunt zilnice: cu 2,48 de euro cumpărăm 10 MB pe zi, iar cu 6,2 euro cumpărăm 50 de MB. Cu 24,8 euro achiziţionăm 300 de MB de internet pentru o săptămână.

Tarife reduse încontinuu

De la 1 iulie, tarifele de roaming în Uniunea Europeană vor scădea din nou, iar operatorii vor fi nevoiţi să treacă la noile plafoane. Clienţii vor plăti 30 de eurocenţi pe minut pentru apeluri locale, către România sau alte ţări din UE. Pentru apelurile primite vom fi taxaţi cu 9 eurocenţi pe minut, iar SMS-urile trimise vor costa 10 eurocenţi. Datele rămân cele mai scumpe: 56 de eurocenţi/MB.

Haideţi să discutăm! Ne puteţi vizita şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul. 

Articole pe aceeaşi temă:

"The Telegraph": Tarifele de roaming vor dispărea din UE în 2014

Premieră în lumea tehnologiei: SMS-ul pierde lupta cu aplicaţiile de mesagerie ca Facebook Messenger sau WhatsApp

Operatorii din UE trebuie să acţioneze ca unul, altfel vor pierde tot mai mult, susţine comisarul pentru Agenda Digitală

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite