Mobile

articolul anterior articolul urmator

S-a lansat televizorul controlat doar din priviri, fără telecomandă

0
1 Sep 2012 06:29:36
Autor: adevarul
TV controlat din priviri | Foto: dvice.com
TV controlat din priviri | Foto: dvice.com

Epoca telecomenzii ar putea lua sfârşit. Un televizor pe care oamenii îl pot controla doar cu ajutorul ochilor a fost prezentat la târgul de electronice şi electrocasnice IFA, de la Berlin.

Televizorul foloseşte o tehnologie creată de o firmă suedeză, Tobii, care deja oferă posibilitatea controlului ocular asupra calculatoarelor.

Cei care îşi cumpără un astfel de televizor, îl pot controla "din ochi" dacă privesc intens în partea de sus sau de jos a ecranului, pentru a activa interfaţa utilizatorului.

Ei pot schimba setările pe care le alegeau cu ajutorul telecomenzii, şi anume canalul TV sau intensitatea sunetului. Deţinătorii aparatului pot chiar accesa alte funcţii, setări avansate, dacă privesc intens la iconiţele (shortcuts) care le reprezintă, pe ecran.

La acest stadiu de dezvoltare a tehnologiei, elementul-cheie al Tobii nu a fost construit în interiorul aparatului TV, ci este reprezentat de un senzor care stă între privitor şi ecranul care îi monitorizează mişcările globului ocular.

Tehnologia se află, încă, la stadiul de prototip şi este predispusă erorilor de program, însă este capabilă să ofere o alternativă la telecomanda tradiţională.

Televizoarele "inteligente" care există, deja, pe piaţă sunt dotate cu o tehnologie care permite utilizatorilor să aleagă setările prin gesturi sau voce, însă şi în acest caz, funcţia poate da greş în folosirea curentă.

Compania Tobii şi-a început activitatea în domeniu prin crearea unor dispozitive care să ajue persoanele cu dizabilităţi să conducă maşini.Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările