Samsung Galaxy S5 versus HTC One: Comparaţia „Tech Adevărul“ pentru a găsi cel mai bun smartphone din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Samsung Galaxy S5 versus HTC One: cele mai bune telefoane ale primei jumătăţi de an, cele mai bune modele de la doi rivali puternici. Unul e din plastic şi cu o cameră foto impresionantă. Unul are un corp superb din aluminiu. Care e cel mai bun? Asta încercăm să aflăm azi.

Răzvan Băltăreţu a avut Samsung Galaxy S5 timp de o săptămână, l-a însoţit de un Gear Fit şi a văzut ce au mai gândit în ultimul an sud-coreenii. Octavian Palade s-a bucurat de ceea ce el numeşte „miracolul metalic“, a doua versiune a viziunii HTC pentru un smartphone de vârf. A avut o cameră dublă pe mână, s-a bucurat de un design şi o construcţie premium şi, în final, i-a spus „Făt-Frumos din Aluminiu“. În acest articol, strângem ambele concluzii, puncte similare şi ce am găsit noi de spus despre celălalt telefon.

Concluzia pentru Samsung Galaxy S5: A cincea dimensiune a „galaxiei“ în expansiune

Samsung Galaxy S5 are două mari defecte: marginea de plastic şi luminozitatea scăzută spre valori mai mici. Atât i-am găsit eu în minus pentru a fi perfect în ritmul meu obişnuit de utilizare. Este un smartphone care, deşi nu mai are tot felul de funcţii sau n-a mai fost promovat la fel de gălăgios, a avansat. Şi e mai avansat decât a fost S4 faţă de S3.

Vine acea întrebare: „se merită“ sau nu? (sic!) Da, merită. Este un smartphone foarte bun cu câteva funcţionalităţi admirabile (reducerea consumului bateriei sau camera foto) şi este un telefon pe care l-aş recomanda. Pentru 2015 aş aştepta de la Samsung un design mai bun şi poate o reglare a acelui senzor de scanare a amprentei.

Concluzia pentru HTC One (M8): Făt-Frumos din Aluminiu şi povestea megapixelilor care nu contează (prea mult)

Am numit HTC One (M8) Făt-Frumos din Aluminiu, deoarece nu puteam să folosesc, iar miracolul metalic. Telefonul taiwanezilor este singurul Android care poate concura, din punct de vedere al designului şi a senzaţiei pe care o oferă utilizatorului, cu iPhone 5s.

HTC a mizat exact pe lucrurile care au adus popularitatea modelului de anul trecut: design, cameră, sunet. Îmbunătăţirile nu sunt foarte mari, dar ar putea să-i convingă pe unii să achiziţioneze telefonul.

image

Tavi, despre Galaxy S5

Anul trecut am testat Galaxy S4 şi, la momentul acela, pe bună dreptate, l-am numit „Regele androizilor“. Era un telefon cu de toate: performanţă, funcţii inovatoare şi un design cel puţin acceptabil. Galaxy S5 nu va mai primi aceeaşi distincţie din partea mea anul acesta. Este unul dintre cele mai performante telefoane existente, aici nu există nicio urmă de îndoială, dar dragi sud-coreeni, aţi dat grav cu bâta în baltă la capitolul design.

Care oare a fost inspiraţia pentru acel inel arginitiu de vrea-să-fie-metal-dar-e-un-plastic-ordinar care înconjoară telefonul cu fineţea unui muncitor de şantier într-o sală de balet? V-au adormit designerii urmărind programe de teleshopping? Care e treaba cu perforaţiile acelea din carcasă? De ce aş vrea ca telefonul meu să-mi arate ca o anvelopă de iarnă tocită?

Fie, să zicem că trec peste, pentru că „de gustibus...“, dar la ce v-aţi gândit când aţi pus senzorul de amprente pe butonul ăla minuscul şi atât de aproape de margine. V-aţi gândit, poate, că nu tot timpul am ambele mâini libere?

Oricum, numai de bine despre performanţă şi despre camera foto care, spre deosebire de cea de pe HTC One M8, mă lasă să fac un crop fără să îmi fie frică că o să primesc comentarii pe Facebook de genul „Bricheta asta face poze mai bune decât telefonul tău“.

Cum l-ar promova Răzvan

Răzvan, despre HTC One

Mie îmi place HTC One, este un telefon ca iPhone în lumea Android. Îşi merită titluri precum „minunea din metal“ sau „miracolul metalic“, dar abundă de neînţelesuri HTC. De ce doar 4 megapixeli? De ce să pui două camere pe un telefon doar ca să pară că ai adus ceva nou, pe când dezvoltatorii nu vor fi interesaţi să facă ceva doar pentru dispozitivul tău? Nu porneşti o piaţă, pur şi simplu ridici mâna şi ţipi: „Sunt aici!!!“.

Este un telefon cu un ecran foarte bun, full HD, cu o construcţie bună. E ca un Mustang, din metal greu, serios, finisat, dar pentru care nu găseşti un scop precis. Ba da, face zgomot şi o face bine, impresionant. Eu am preferat Galaxy S5 pentru cameră, pentru funcţionalităţile terţe şi pentru acel mod de economisire a bateriei. Sunt punctele forte pentru mine. Şi, totuşi, ce carcasă inspirată a creat HTC... DotView este, este de lăudat şi folosit, dacă îţi cumperi One (M8).

Cum l-ar promova Tavi

Hardware, design şi construcţie

Sunt câteva lucruri similare pentru ambele telefoane. Folosesc un procesor Qualcomm Snapdragon 801, cel mai bun de pe piaţă, folosesc 2GB de memorie RAM şi stochează intern, în memorie flash, şi pe carduri microSD. Acestea sunt lucrurile identice şi se mai poate trece rezoluţia full HD pentru ambele, dar ca dimensiuni fizice Galaxy S5 are cu 0,1 inci mai mult (imperceptibil).

Când vine vorba de design, e clar, HTC a dat lovitura cu o carcasă din aluminiu, atent şlefuită şi atent lucrată pentru un dispozitiv premium care merită lăudat. Samsung foloseşte în continuare plasticul. În ciuda unui capac foarte bun pentru baterie care asigură o aderenţă mai bună, este acelaşi plastic ieftin şi prost pe margine. Se va ciobi şi zgâria destul de uşor.

Galaxy S5 este însă rezistent la apă, ceva ce HTC One nu prea reuşeşte să facă. Nu este neapărat o funcţionalitate necesară, nu te gândi că te apuci să îţi bagi telefonul în apă, ci pur şi simplu nu trebuie să îţi faci griji când începe ploaie. HTC One câştigă prin robusteţe, printr-un corp compact, senzaţie plăcută pe care i-o dă aluminiul din care e făcută carcasa unibody.

image

Multimedia: camera foto şi sunet

De o parte avem Galaxy S5 cu o cameră impresionantă de 16 megapixeli care filmează 4K. În colţul opus este HTC One cu două camere de 4 megapixeli cu una frontală de 5 megapixeli pentru selfie-uri desăvârşite. Galaxy S5 are una frontală de 2 MP. HTC One filmează full HD şi există câteva funcţionalităţi pentru cele două camere, iar compania se aşteaptă că dezvoltatorii îşi vor aduce aportul pe viitor.

Pe scurt, Galaxy S5 are o cameră mult mai bună. Scoţi poze mai mare, ceea ce înseamnă, ca avantaj, că poţi tăia mai mult atunci când vrei să înlături ceva din cadru, filmezi la rezoluţie mai mari şi poţi filma cu HDR în timp real. Prin HDR, toate zonele sunt expuse cât mai bine, atât cele întunecate, cât şi cele luminoase.

HTC One are avantajul tehnologiei Ultrapixel care presupune că pixelii sunt mai mari, captează mai multă lumină. HTC susţine că cu 300% mai multă decât pixelii obişnuiţi. Da, şi acesta este un avantaj. Minusul vine când cuantifici pozele: au patru megapixeli şi nu ai loc de tăiat. Pur şi simplu faci poza şi ai şi încărcat-o, nu ai loc de învârtit. Răzvan Băltăreţu speră ca asta să îndrepte HTC pe viitor, să pună măcar o cameră de 8 megapixeli. Măcar atât, şi să reintroducă stabilizarea optică de imagine pe care a avut-o la primul One.

Când vine vorba de sunet, nu mai e loc de dezbatere: HTC One e zeu. Are două difuzoare stereo pe faţă care folosesc tehnologie BoomSound şi sunt splendide. Te uiţi la filme şi te bucuri atât audio, cât şi video. Samsung a menţinut difuzorul pe spate şi nu este radical îmbunătăţit. Pur şi simplu, sud-coreenii nu i-au dat prea multă atenţie. 

Individualităţi şi marea funcţionalitate pentru baterie

Ambele telefoane au Android KitKat 4.4, dar folosesc interfeţe proprii gândite de producători. Galaxy S5 are una mai simplă decât în anii precedenţi, se concentrează mai mult pe utilitate decât pe briz-briz-uri, pe când HTC merge înainte cu BlinkFeed şi cu mici retuşuri pe alocuri. Ambele sunt plăcut de utilizat în măsura în care nu te-ai ataşat atât de mult de Android vanilla (versiunea nemodificată) sau de iOS ori Windows Phone.

Ambele au plusurile lor de funcţionalităţi, cu Galaxy S5 care împinge mai mult spre monitorizarea sănătăţii, a numărului de paşi, a monitorizării ritmului cardiac. Aici se şi împart puţin apele. Galaxy S5 are un senzor de monitorizare a pulsului, un senzor de scanare a amprentei (cu o funcţionare nefericită în cele mai multe cazuri) şi o colecţie de accesorii, cum ar fi Gear Fit şi Gear 2 pentru extinderea capacităţilor.

HTC One are o carcasă tare interesantă, se numeşte DotView şi este prima pe care atât eu, Răzvan Băltăreţu, cât şi Octavian Palade am cumpăra-o. Este pur şi simplu eficientă. Vezi ce temperatură e, cât e ora, ce şi câte mesaje ai primit (fără să poţi citi conţinutul), când primeşti un apel sau când ai unul ratat. Această carcasă DotView parcă ar fi gândită de Apple pentru Android şi este excepţională.

image

În final, au şi ceva în comun: economisirea bateriei. Extreme Power Saver de pe HTC One restricţionează accesul utilizatorilor la anumite aplicaţii şi optimizează funcţionarea procesorului pentru o autonomie cât mai crescută. Astfel, în acest mod, putem da SMS-uri şi putem realiza apeluri, putem să ne verificăm conturile de email, dar nu avem acces la reţele sociale sau la browser. Acest mod este foarte util când ne aflăm departe de o priză şi mai avem puţin din baterie. În modul Extreme Power Saver, smartphone-ul mai rezistă câteva ore bune dacă activăm acest mod când mai avem numai 10% din baterie.

Pe Galaxy S5 există, de asemenea, un mod extrem. Îi ia cam 30 de secunde să se activeze, iar apoi eşti introdus într-o interfaţă monocrom, simplă, cu un singur ecran în care ai un număr restrâns de aplicaţii. Aplicaţiile ţi le alegi singur, eu (Răzvan) mi-am pus-o pe cea de gestionare a apelurilor, pe cea pentru mesaje, Facebook, WhatsApp şi browser. La baza acestui singur ecran ţi se afişază procentul bateriei şi cât timp, estimativ, mai ai până rămâi fără energie. Uneori, ai şi peste o zi de autonomie rămasă în mai puţin de 20 procente de baterie. Asta pentru că, în primul rând, când treci în acest mod ţi se taie accesul la Internet - îl poţi reactivat apoi, prin WiFi sau GSM.

Ca autonomie, am ajuns la peste o zi, pornind de la 18% baterie. Am activat modul acesta pe la ora 16.00 şi telefonul a ajuns la 1% pe la ora 21.00 în ziua următoare. Am folosit telefonul, în acest interval, pentru SMS-uri (cam 20) şi apeluri (sub 10 apeluri). În rest, doar Internet 2G cu verificarea manuală a emailului uneori. Până când se vor face baterii mai mari, mai subţiri, aceasta este cea mai bună soluţie de a nu rămâne în pană.

image

HTC One versus Samsung Galaxy S5: Care e mai bun?

Nu ştim pentru că, pur şi simplu, nu există răspuns la această întrebare. Iei design de la HTC One, iei camera foto de pe Galaxy S5 şi poate faci de un smartphone. Dar, din nefericire, sunt separate de la companii rivale. Asta e viaţa, cu alternative. Fiecăruia i-a plăcut telefonul testat şi asta ar trebui să faci şi tu: du-te în magazin, vezi cum ţi se par, apoi decide-te. Noi lăsăm mai jos alte articole în care am scris despre telefoane.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite