Samsung Galaxy S6  - adio, iPhone!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Samsung Galaxy S6, un telefon de top FOTO Vlad Andriescu
Samsung Galaxy S6, un telefon de top FOTO Vlad Andriescu

Samsung Galaxy S6 s-a lansat oficial în România săptămâna trecută şi de azi poate fi cumpărat de la unele magazine online. Urmează ca dispozitivul să ajungă şi la operatori. Între timp, a trecut prin mâinile noastre pentru review.

Aceasta este o poveste de dragoste. E una despre renunţare şi găsirea unei noi posibilităţi. Acesta nu este doar un review, e recunoaşterea unei realităţi. Din 2007 un singur telefon mi-a stârnit imaginaţia zi şi noapte. Am fost subiectiv cu el, e drept. Mi-a plăcut şi când era strâmb, şi când se îndoia sau nu era la nivelul celorlalte de pe piaţă. Pentru că experienţa cu el nu se compara cu nimic altceva. Voiai să trăieşti cu iPhone. Astăzi, mă dezic şi spun că telefonul care mi-a stârnit imaginaţia ca nimeni altul e Samsung Galaxy S6. Nu mai e doar despre specificaţii, ci despre senzaţii. Aceasta este o nouă poveste de dragoste. 

Samsung Galaxy S6

Evoluţie de la an la an

Anul trecut, Samsung Galaxy S5 a fost, aşa cum i-am zis chiar şi şefei diviziei de inovaţie de la Samsung Global, un telefon care părea realizat de un comitet . Fiecare elemente părea votat într-un board de oameni la costum, care nu au curajul să-şi asume o nebunie. Faţă de gadgetul de anul trecut, Samsung Galaxy S6 e mai bun, mai performant, mai sexy şi mai de dorit. E şi mai scump, dar merită. 

Samsung Galaxy S6 vrea să fie liderul categoriei telefoanelor cu Android şi nu numai. O va face, sper să o facă. 

Design - între imitare şi evoluţie

Lucrul evident pe care-l poţi spune despre Samsung Galaxy S6 e că seamănă cu iPhone 6. La fel de bine poţi să zici şi de iPhone 6 faţă de alte dispozitive. Dar priveşte-l cu atenţie, pentru că nu mai este doar despre imagine acum, ci despre pachet. 

Samsung Galaxy S6 e mai gros decât iPhone 6 şi păstrează butonul central cu formă dreptunghiulară. În partea inferioară e mufa de căşti, încărcătorul şi difuzorul. Pe marginile din aluminiu găsim butoanele de blocare şi de volum. 

Samsung Galaxy S6

Dar sticla. Sticla de pe acest Samsung Galaxy S6 e ce ar fi trebuit să fie iPhone 5 acum câţiva ani. În locul aluminiului, destul de interesant şi el, Samsung a ales o sticlă. Am testat telefonul albastru, care e a doua cea mai bună variantă, după cea pe verde. 

Nu mai e doar un device puternic, ci unul care emană statut, atât de dorit de mulţi utilizatori. Nu ţi-e ruşine să scoţi Samsung-ul pe masă de faţă cu un comitet de directori cu iPhone. Samsung Galaxy S5 a fost cuminte, dar S6 are nebunie. 

De asemenea, sticla curbată puţin de pe ecran, efect pe care-l are şi iPhone 6, oferă o rotunjime a gadgetului.

Samsung Galaxy S6

Despre performanţe, numai de bine

Voi trece rapid peste categoria aceasta, pentru că trebuie să înţelegeţi că veţi cumpăra un telefon premium, cu perfomranţe pe măsură. Nu a sacadat niciodată, totul e fluid, sistemul de operare e optimizat chiar foarte bine, dar despre el voi vorbi mai târziu. 

Procesorul de anul acesta este unul fabricat de Samsung, un Exynos 7420 octa-core. Memoria operativă este de 3 GB, iar capacitatea de stocare variază de la 32, la 64 sau 128 de GB

Bateria este de 2.550 de miliamperi, care m-a dus puţin peste o zi, iar când am avut nevoie am introdus modul de salvare al bateriei, care este un feature senzaţional al Samsung. Dacă arde rău, punem pe modul extrem de economisire, ecranul devine alb-negru, avem funcţie doar de telefon şi internet, iar cu 10% putem să funcţionăm lejer jumătate de zi. 

Samsung Galaxy S6

Ecranul e o frumuseţe. Atât de luminos, atât de clar, atât de bine alese culorile. E un Quad HD de 5,1 inci, care nu se compară cu cel de pe iPhone 6. Acesta din urmă pare dintr-o generaţie veche, pentru că nu e nici la fel de luminos şi nu se simte nici la fel de bine când te uiţi la el. Samsung e un telefon pe care nu o să mai vreţi să-l închideţi, atât de bun e ecranul. 

Impecabil, Samsung, impecabil. 

Optimizare şi fluidizare, ăsta-i un teritoriu Apple

O critică deasă adusă telefoanelor cu Android e că nu sunt foarte bine optimizate, că sistemul de operare nu arată aşa de bine, că tastatura nu este atât de responsivă. Şi pot să zic asta despre multe telefoane de top. Android-ul e o zonă în care fiecare a vrut să fie creativ, dar nu tuturor le-a ieşit. 

Sistemul de operare de pe Samsung Galaxy S6 este un Android 5.0 Lollipop, adică ultima generaţie. Are skin-ul TouchWiz, specific Samsung, dar sud-coreenii au renunţat la multe funcţii nefolositoare. Faţă de anii trecuţi, S6 a devenit mai mult telefon. De exemplu, toate funcţiile de acţionare prin gesturi au fost eliminate, pentru că nu foloseau la nimic. Nimeni nu voia să deruleze paginile cu ochii, asta s-a demonstrat. Iar Samsung a ascultat. 

O altă critică adusă Samsung a fost faptul că sistemul de operare e încărcat şi urât. L-au modificat un pic, iar iconiţele arată mai bine, tema de culori e reuşită, iar efectele nu mai sunt atât de evidente. Implicarea Samsung a fost mai discretă şi mai de efect. Toate tranziţiile sunt naturale şi s-a renunţat la efectele de tip lichid, care enervau atât de mulţi utilizatori. 

Samsung Galaxy S6

Un alt element de optimizare este tastatura. Aceasta nu funcţiona la fel de bine ca pe iPhone. Am avut în perioada asta un Samsung Galaxy S6 şi un iPhone 6 în paralel. Nu am simţit în niciun moment că nu voi fi la fel de activ pe reţelele sociale şi nu voi răspunde la fel de rapid la mesaje pe Samsung. Tastatura e excelent optimizată, vibraţiile ei sunt naturale, iar feedback-ul ajută utilizatorul, nu-l încurcă. De multe ori, vibraţia standard a tastaturii trebuie dezactivată, pentru că e atât de puternică încât face experienţa mai greoaie. Samsung Galaxy S6 e o maşină de net şi socializare. 

Ultimul element de lăudat este senzorul de amprentă. Cel de anul trecut funcţiona prin trecerea degetului de sus în jos. De cele mai multe ori nu funcţiona şi era un chin. Anul acesta, Samsung a ales să pună un senzor static, care reconoaşte amprenta doar dacă aşezăm degetul pe butonul principal. E rapid, la fel de rapid ca pe iPhone. Chiar şi cu degetul puţin strâmb pus pe buton, a recunoscut atingerea. 

Wow, Samsung, wow!

Samsung Galaxy S6

Camera foto - cât mai putem lăuda telefonul ăsta?

Am obosit deja cu laudele. Dar trebuie să o fac. Am zis că e o declaraţie de dragoste, iar ea nu se va termina aşa uşor. 

Camera foto principală are 16 megapixeli. În primul rând, mi-a plăcut funcţia de activare a ei prin apăsarea dublă a butonului fizic de pe telefon. Nu e tocmai natural, pentru că uneori credeam că vreau să-mi afişeze toate aplicaţiile, dar te obişnuieşti. Camera se declanşează foarte rapid chiar dacă telefonul este blocat. Aşadar, dacă vedeţi un lucru şi vreţi să-l pozaţi, S6 e un telefon mişto. 

În al doilea rând, camera face nişte poze la o claritate uimitoare. Am încercat-o ziua, pe ploaie, macro, noaptea, cu maşini în trecere. Reuşeşte să prindă nişte detalii uimitoare pentru o cameră de telefon mobil. M-a impresionat cu adevărat. Puteţi vedea în galeria foto de mai jos câteva poze făcute cu ea

Camera de selfie are 5 megapixeli, e puţin cam largă, aşa cum au observat şi colegii noştri de la playtech.ro, aşa că dacă telefonul stă foarte aproape de faţă o distorsionează. În rest, vă va ajuta pentru a prinde mai multe elemente în imagine. 

Mostră de selfie, aici. Faţa e doar obosită. 

Selfie Samsung Galaxy S6

Mostră de slow motion cu camera video. 

Mostră de fast forward cu camera video. 

Dar lucruri negative nu spunem şi noi?

Da, vom spune. De exemplu cum că pe carcasa din spate, liniile telefonului sunt stricate de către camera foto care iese în relief mult prea mult. 

De asemenea, telefonul este un magnet de amprente, din cauza carcasei frumoase de sticlă. 

În plus, e un element în minus subiectiv, chiar nu-l luaţi foarte în serios. Însă e un telefon atât de frumos încât aproape că nu-mi vine să-i pun carcasă, ceea ce înseamnă că se va zgâria uşor. Păcat...

Pentru unii, două mari defecte există însă: memoria este fixă şi nu poate fi extinsă cu un card microSD, iar bateria nu poate fi înlocuită, din cauza designului unibody. 

Samsung Galaxy S6

Concluzii...

iPhone 6, mi-ai fost drag, la fel ca şi fraţii tăi de dinainte. Dar Samsung a stat, a copiat, a învăţat, a inovat şi, iată, a venit cu un telefon care nu numai că merită cumpărat, merită iubit. 

Samsung Galaxy S6 de 32 de GB costă 3.300 de lei la eMAG.ro, în timp ce varianta de 64 de GB ajunge la 3.800 de lei. 

Pentru iPhone 6 se închide lumina. 긴 왕을 살

Samsung Galaxy S6
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite