Samsung Galaxy S6 Edge sau Samsung Galaxy S6 - review comparativ

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Samsung Galaxy S6 Edge are marginile curbate FOTO Adevărul
Samsung Galaxy S6 Edge are marginile curbate FOTO Adevărul

Linia de telefoane Samsung Galaxy a fost pentru consumatori  mereu  o alternativa  a iPhone-ului, doar că de plastic. De la boom-ul lui Galaxy S3, unde lumea fugea din rândurile Apple Store-urilor ca cei scăpaţi pentru a cumpăra un S3,  cu toţii am aşteptat ca Samsung să scoale fundul de pe scaun şi să rupă din nou gura târgului, Calitate, sticlă, aluminiu, putere şi nu o să-mi fie frică de cuvântul ăsta - Design.

Primul lucru ce trebuie ştiut despre S6 este că nu seamănă cu nici un Galaxy de până acum. Adio imitaţie plastic sub formă de metal, adio imitaţie de piele tot din plastic, adio tot ce nu era în regulă până nu demult la un Galaxy. Telefonul este înconjurat în întregime de aluminiu care cică se foloseşte în aviaţie. De zburat telefonul zboară, dar despre asta mai târziu.

Pe spate avem sticlă. O alegere foarte bună din punct de vedere al gamei de culori. De la  reflecţii, telefonul capătă nuanţe diferite, şi vizual, asta e super tare. Două mari probleme cu această sticlă este că prinde amprentele şi că alunecă cu uşurinţă. În schimb, dacă a căzut, suntem protejaţi de stratul Gorilla Glass 4, care la moment este cea mai puternică soluţie anti zgârâieturi de pe un smartphone.

Pe lângă S6 obişnuit, Samsung au lansat un model  care la sigur va atrage atenţia datorită display-ului ce se prelungeşte un pic pe margini. Galaxy S6 Edge - este fratele mai sexy a lui  S6. Această idee Samsung a testat-o pe Note 4 Edge, unde era o singură margină, mai curbată. Pe S6 Edge, Samsung a profitat foarte puţin de această formă. Aici avem accesarea rapidă a câtorva contacte, ora pe timp de noapte, notificări, şi un efect color atunci când eşti apelat şi telefonul e cu faţa în jos. Dar cum era pe această margină ar fi fost situată bara de listare, sau pornirea anumitor funcţii  sau aplicaţii direct de pe această margină. Pe viitor sperăm ca Samsung să se gândească la asta, la moment, este mai mult un element de design, însă unul foarte plăcut.

Dacă tot vorbim de ecran, din fericire Samsung a păstrat o diagonală de 5.1inch, mărind doar rezoluţia. Aşa cum era de aşteptat avem o rezoluţie 2K(Super AMOLED 2560x1440). Desigur în cifre asta sună extrem de impresionant, fiind cu aproape 50% mai detaliat decât ecranul unui iPhone6 sau decât 2 televizoare Full HD. Asta nu înseamnă că ecranul iPhone-ului e făcut din pătrăţele, dar ce ţine de contrast, culori, unghiuri de vizualizare, Samsung e cu mult peste. A reuşit să scape de culorile supra saturate, obţinând un ecran bine balansat, dar care are culori mai accentuate. Şi apropo, la fel ca şi pe spate, aici avem acoperire Gorilla Glass 4.

Optica lui Galaxy S6, vrem noi sau nu vrem, dar trebuie să fie lăudată. Este unica camera de pe un Android care s-a apropiat cel mai tare de fotografii bune, făcute oriunde,  fără mult chin şi multe setări. Avem 16 mpx pe spate, care se descurcă de minune, reuşind să iasă în faţa aceluiaşi iPhone 6 sau 6 plus… Fotografiile ies mai luminoase în toate condiţiile, unghiul de cuprindere este mai mare, plus că avem regim HDR Live ( alte funcţii le scriem pe ecran). O chestie tare interesantă este aprinderea camerei prin dublu tap, de oriunde, şi în mai puţin de o secundă! Camera selfie este şi ea la cel mai înalt nivel, cu 5mpx, acelaşi contrast  şi unghi de cuprindere îndeajuns de mare încât să încapă toată gaşca într-un selfie. Iar pentru a nu te chinui să apeşi pe buton, poţi îndrepta degetul spre sensorul de măsurare a pulsului şi poza e gata! Pentru amatorii de video, desigur avem disponibil formatul 4K, slow motion, fast motion şi multe alte funcţii. Pe scurt, camera într-adevăr îşi ştie meseria.

image

Încă un lucru pe care Samsung trebuia să îl înveţe de ceva ani era optimizarea sistemului. Nu mă gândeam că voi spune asta vreodată, dar, într-un oarecare fel, Touch Wiz-ul a reuşit să devină mai eficient.  Da da, în primul rând nu este umplut cu tot carul de aplicaţii şi servicii Samsung, ai nevoie, ai intrat şi ţi-ai descărcat ce ai dorit, iar cele perinstalate,, pot fi şterse. Vizual, în meniuri a fost păstrat cât de cât conceptul de material design de pe Android lollipop, deja cu iconiţele se rezolvă, instalând un launcher. Dar anume modul în care lucrează sistemul este neaşteptat de îmbucurător. Acum, după jumătate de lună, nu mai apar tot felul de frânări, ezitări şi alte lucruri enervante pentru un telefon nou.

Puterea din interior

Desigur această optimizare se datorează şi puterii din interior. Avem un procesor Exynos cu 8 nuclee construit după tehnologia 14nm, ceea ce oferă un plus la durata bateriei fără a reduce din putere. Avem şi 3Gb RAM de generaţia DDR 4 şi un nou tip de memorie internă. Toate aceste elemente împreună fac din Galaxy o super maşinărie. Deşi, cu toată această putere smartphone-ul se încălzeşte extrem de tare. O altă îngrijorare a fanilor Samsung a fost lipsa unui slot pentru micro SD. Explicaţia este simplă, datorită noului tip de memorie folosit în S6, viteza de citire şi scriere a informaţiei este prea mare pentru un micro SD, prezenţa unuia ar încurca sistemul să lucreze la fel de rapid. Plus că S6 se vinde cu minim 32 GB, şi în genere, folosiţi Cloud-ul! Samsung apropo oferă împreună cu S6 100GB pe One Drive.

Încă o dezamăgire pentru mulţi a fost faptul că Samsung a închis accesul la baterie, aceasta nu mai este detaşabilă. Poate era o chestie utilă pentru unii, dar eu mai degrabă aleg o construcţie fermă, fără scârţâieturi de la capacul din spate, decât posibilitatea de a umbla cu încă o baterie în buzunar. În locul ei poţi lua un power bank, care va încărca nu numai telefonul. Cu atât mai mult că de la priză,  avem opţiunea fast charging care într-o oră îţi încarcă bateria până la 100%, pentru încă o zi şi câteva ore în regim mediu de utilizare. Şi încă o opţiune tare super care ar trebui considerată de mai mulţi producători este wireless charging-ul de orice tip. Încărcare fără mufe, cabluri şi alte bătăi de cap.



Scanner-ul de amprente la fel a fost ”reparat”, acum nu mai trebuie să îl freci mai ceva ca lampa lui Aladin pentru a debloca telefonul. Este îndeajuns să ţii degetul pe loc mai puţin de o secundă şi atât. La fel, acesta poate fi folosit în browser pentru a te loga în oricare account cu uşurinţă sau pentru a ascunde anumite fişiere pe care ai vrea să nu le vadă nimeni, cu ajutorul Private Mode-ului.

image

Scanner-ul de măsurare a pulsului împreună cu serviciul S Health la fel a crescut. Acum avem o informaţie mai intuitivă despre sănătatea noastră. SHealth ne spune câte bătăi de inimă ar fi normal să avem. Dacă facem un efort mai mare, aceasta ne premiază, pe scurt e mai user friendly şi mai plăcut de utiizat decât anul trecut pe S5.

La partea cu sunetul la fel sunt schimbări. Rezultatul impresionează, smartphone-ul scoate un sunet foarte plăcut şi mai ales la frecvenţe joase.

Lăsând la o parte vorbele despre asemănarea cu iPhone 6. Pot spune că da, Samsung a spart gheaţa, doar varianta Edge primeşte pe zi mai multe complimente decât mine atunci când îl ţin în mână. Nu mai avem slot pentru micro SD, nici baterie detaşabilă, în schimb avem un smartphone care se simte, arată şi lucrează superb. Despre cameră comentarii nici nu mai sunt. Este poate pentru prima dată când Samsung  s-a bazat pe experienţa de utilizare a smartphone-ului  în detrimentul adăugării a cât mai multe lucruri.Samsung Galaxy S6 este ceea ce se întâmplă atunci când o companie îşi ascultă consumatorul. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite