Samsung Galaxy Z Fold 2 - Cum înveţi din greşeli (TECH REVIEW)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Samsung Galaxy Z Fold 2

Samsung Galaxy Z Fold 2 este ultimul pliabil cu care m-am jucat în 2020, iar impresia pe care mi-a lăsat-o a fost simplă - următorul meu telefon va fi cu siguranţă unul pliabil.

Anul trecut a fost unul oarecum surprinzător în ceea ce priveşte telefoanele pliabile, din perspectiva faptului că nicio altă nouă companie nu s-a alăturat acestui segment, astfel că am rămas cu cei trei concurenţi prezenţi şi în 2019: Samsung, Huawei şi Motorola (nu luăm în calcul aici conceptele şi pe chinezii de la Royole, cu al lor Flexpai). Dintre acestea, sud-coreenii au fost cei care au explorat ambele variante de telefoane pliabile, cu Galaxy Z Flip şi Galaxy Z Fold 2.

Cel din urmă este şi ultimul telefon pliabil din 2020 pe care l-am testat, şi o dovadă a faptului că Samsung a ştiut să înveţe din minusurile primului model, să le repare şi să aducă în faţa consumatorului un telefon evident foarte scump, dar extraordinar.

Recomandări şi avertismente

Samsung Galaxy Z Fold 2

Încă de cum vezi cutia îţi dai seama că ai de-a face cu o experienţă premium, probabil cea mai bună pe care o poate oferi Samsung chiar şi în momentul publicării acestui review. În cutie, telefonul vine depliat, cu o folie aplicată asupra sa în care sunt menţionate avertismentele şi recomandările cu privire la utilizare, alături de un încărcător de 25W.

Includerea acestei folii pe care sunt scrise recomandările de utilizare era necesară, mai ales după prima iteraţie a lui Samsung Galaxy Fold. Astfel, ţi se spune foarte clar că telefonul nu este rezistent la praf sau apă, că nu e bine să apeşi pe ecran cu diferite obiecte sau prea tare, că nu ar trebui să înlături folia de protecţie plasată pe ecran şi că ar trebui să ţii telefonul la distanţă de carduri de credit sau implanturi medicale, deoarece conţine magneţi.

Design-ul a trecut prin câteva modificări importante faţă de primul Fold, toate pozitive în opinia mea - avem un camera bump puţin mai mare, dar cu un ansamblu mult mai bun, un ecran secundar de 6,23 inci, mult mai mare comparativ cu cel de pe Fold 1, şi o culoare foarte atractivă, acel Mystic Bronze care se regăseşte şi pe Note 20 Ultra. În partea de jos se află portul de încărcare pe USB-C şi un difuzor, iar pe laterale se regăsesc lăcaşul cartelei SIM, precum şi butoanele de volum şi Power, cel din urmă având integrat şi un cititor de amprente care funcţionează destul de bine şi precis. Pe balama este singurul loc în care vezi inscripţionat numele brand-ului, gravat destul de frumos.

Ecranul secundar

Samsung Galaxy Z Fold 2

În formatul pliat, telefonul este uşor de ţinut în mână, deşi e cam lunguieţ şi gros. Totuşi, ar trebui să îţi încapă într-un buzunar, dar recomand să ai grijă totuşi cum şi unde îl ţii. Îmi place că cei de la Samsung au realizat că ecranul de pe primul pliabil era clar prea mic pentru a fi folosit în mod constant şi cu plăcere de cineva, venind cu acest ecran mai lung, mai mare, care acoperă întreaga jumătate a telefonului, nu doar o parte din ea.

Acest ecran secundar este un Super AMOLED cu un hole punch în mijlocul părţii de sus şi o rezoluţie de 816 x 2260 de pixeli (format 25:9). Este acoperit cu sticlă Gorilla Glass Victus, de la Corning, cea mai rezistentă sticlă existentă în acest moment pe telefoane. Formatul acesta super lung al său îl face îl face destul de neplăcut în vizionarea de conţinut, dar să fim serioşi - oricum pentru asta ar trebui să foloseşti doar ecranul mare. Este însă suficient pentru a-ţi îndeplini aproape toate task-urile pe el, iar pentru multitasking, poţi deplia telefonul.

Ecranul principal

Samsung Galaxy Z Fold 2

Şi cât de frumos este telefonul în acest mod depliat. Galaxy Fold 2 arată foarte bine odată ce îi dezvălui acel uriaş ecran interior de 7,6 inci, cu rezoluţie de 1768 x 2208 pixeli. Bineînţeles, este un ecran de plastic, însă calitatea sa este extraordinară chiar şi aşa - culori vibrante, o imagine spectaculoasă şi, cel mai important - posibilitatea de a îţi face conţinutul preferat, fie că e vorba de un joc sau un serial, mai mare, fără a pierde din calitate.

Acea cută din ecran nu este deranjantă deloc, şi în timp nici nu vei mai remarca faptul că se află acolo. O altă alegere inspirată a celor de la samsung a fost să taie din acel setup de camere plasate pe ecranul din interior - la Fold 1 erau 3, dacă îmi aduc bine aminte, în timp ce la Z Fold 2, avem doar una, plasată puţin ciudat - nu în colţ, cum erau predecesoarele sale, ci undeva în centrul celei de-a doua jumătăţi a ecranului. Este însă o alegere făcută pentru încadrarea cât mai uşoară a subiectului în selfie-uri, cel mai probabil, deci nu prea am cum să o critic, deşi devine uneori deranjantă la vizionarea unui videoclip.

În ceea ce priveşte calitatea camerelor, nu sunt multe de zis - sau, mai degrabă, sunt, dar am spus deja în review-uri precedente. Sunt cam aceleaşi camere de pe seria S, mai exact S20+ şi Ultra (cu excepţia camerei telefoto, la S20+ şi a principalei, la Ultra), astfel că recomand o geană pe review-urile precedente dacă sunteţi interesaţi de o analiză puţin mai lungă. Aici o să spun doar că sunt foarte bune, bine echilibrate şi că nu te vor dezamăgi, cu siguranţă - şi nu te lăsa înşelat de numărul de megapixeli, relativ mic - 12MP pe camerele de pe spate, şi 10MP pe cele de pe faţă.

Performanţă

Samsung Galaxy Z Fold 2

Performanţa este asigurată de un procesor Snapdragon 865+, realizat pe 7 nm, cu 8 nuclee şi o placă grafică Adreno 650. Aşadar, cei care sunt fani Snapdragon (sau mai degrabă cei care nu sunt fani Exynos) nu au motive de îngrijorare, Fold 2 va fi excelent în cam orice aplicaţie sau joc. La capitolul RAM + stocare există două variante, ambele cu 12GB de RAM - 256GB de stocare, sau 512GB de stocare. Aceasta este rapidă, de tip UFS 3.1.

Dacă te aştepţi la o autonomie mai lungă de o zi pentru Galaxy Z Fold 2 şi a sa baterie de 4500mAh, o să fii dezamăgit. E normal, până la urmă, ţinând cont că avem un ecran foarte mare, care consumă mult, astfel că în perioada mea de utilizare ajungeam să caut încărcătorul undeva în jurul orei 17-18, la sfârşitul zilei de muncă. Încărcarea se face pe 25W, iar Fold 2 este capabil şi de încărcare wireless pe 11W, sau reverse wireless charging pe 4,5W.

Sunetul vine din cele două difuzoare stereo amplasate în partea de sus şi de jos a telefonului, şi este puternic şi clar, nu prea ai de ce să te plângi. La capitolul conectivitate, există bineînţeles 5G, aşa cum spune şi numele, iar Z Fold 2 vine şi cu Samsung DeX, funcţia care îţi permite proiectarea ecranului telefonului pe un desktop sau monitor.

Telefoanele pliabile au trecut în 2020 de la statutul de gimmick la statutul de device competent, capabil să fie daily driver şi suficient de bine construit cât să reziste la utilizarea pe un timp mai îndelungat - evident, atât timp cât ai totuşi grija necesară cu un astfel de telefon. Galaxy Z Fold 2 se înscrie şi el în acest tipar, oferind performanţă foarte bună într-un form factor unic şi cu un design superb, mult îmbunătăţit faţă de prima variantă. Cu acest telefon, Samsung a arătat că ştie să facă ceva ce multe companii refuză să ia în calcul: să înveţe din greşeli. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite